Popboks - KILLING SEASON – Mark Steven Johnson - Neuverljivi homoerotski kulturrasizam, iliti Bosna draga ljepša od Čikaga... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 25.07.2013. 12:08 · 3

KILLING SEASON – Mark Steven Johnson

Neuverljivi homoerotski kulturrasizam, iliti Bosna draga ljepša od Čikaga...

U smislu dometa na bioskopskim blagajnama Killing Season je bespogovorno nejač kao takva, ali je, uz to, i podsećanje na moguće sitnije ili krupnije užase maltretmana od strane bilo prvoligaškog, bilo rubnog Hollywooda na koje će čuveno i mitsko srpsko nacionolno biće još neko vreme mora da raračuna.

Zoran Janković

Ocena:
2

Scenario: Evan Daugherty
Uloge: Robert De Niro, John Travolta, Milo Ventimiglia, Elizabeth Olin
Žanr: promašeno-osvetnički
Trajanje: 90 minuta
Proizvodnja: Belgija /SAD, 2013.

 


Taman je poslovična srpska nacionalna surenjivost zalečila rane nakon somnabulnog pokušaja Angeline Jolie da filmom U zemlji krvi i meda hrabro stupi na polje polemičkog filma i da osvoji/potvrdi auru društveno angažovane i svestrane umetnice, kad stiže nova kušnja pred naše neprolazno ranjivo kolektivno ’mi’. Tu je sada John Travolta u ulozi na osvetu narajcanog Srbina (iz Bosne) koji sa dvadesetak godina zakašnjenja po zadivljujućim američkim planinskim krajolicima vija De Nira na ivici sna sa namerom da mu se osveti što ga  onomad, tokom okršaja u Bosni nije ni čestito ubio kako treba.

Budući da je reč o skromnije budžetiranom akcijašu koji u biti nosi dijaloški razmahanu duo-dramu, na gorepomenutom se iscrpljuje čitava priča o radnji ovoga filma. Valja još dodati da je Travolta ovde stilizovan kao žiletu nešto skloniji Vehabija koji leksički i sintaksički potpuno ispravne i zahtevnije rečeničke konstrukcije izgovara sa engleskim, recimo, pijanog Kozaka sa težim poremećajem govora, a sve to u viđenju nekog vrlog hollywoodskog znaiše koji se, uz to,  gle čuda, brzinski po Wikipediji informisao o srpskom jeziku, ovdašnjim imenima (Travolti je tako zapalo ime Emil Kovač), običajima, pa i prirodi ovdašnjih međunacionalnih sukoba.

Film je, sa izuzetkom par ready-made mikro-prizora Beograda i dve kraće scene u beogradskim kafanama (snimljenim među bugarskim kulisama), u potpunosti smešten u američke vrleti i sveden na scene nadgornjavanja i međusobnog lova i mučenja likova koji tumače nesrećni Travolta i ništa taličniji De Niro. Budući da je, naravno, imajući u vidu aspiracije, uključena imena i ciljanu bioskopsku distribuciju, reč o izetno kratkom ostvarenju (ni 80 minuta samog filma), zapanjujuća je količina praznog hoda u ovom ostvarenju. Naime, nakon nerezonski dugog i sasvim nepotrebnog i neučinkovitog  uvoda, tokom kog je primetan izvestan nenamerni homoereotski naboj, kreće se u dosta mlitavu i neubedljivu akciju po šumarcima, istini za volju, jaču za ponešto jalovog, ali barem neočekivanog torture porn garnirunga. Na planu iznenađenja valja pomenuti još jednu začudnu stvar – u prologu filma, nakon faktografski neispravnih pojašnjenja o ratu u Bosni, sledi filmski neubedljiva, ali barem politički nekorektna i ideološki zanimljiva scena u kojoj vojnici NATO-a nakon oslobađanja bošnjačkih zatočenika logora u Menachi (to je kanda Manjača?) hladnokrvno i ni u pola minuta minuta pogube čitavu jedinicu srpske (para)vojske sa eksplikatorskim i naglašenim ogromnim tetovažama škorpiona na podlakticama pucnjima u potiljak.

Zaplet je nepostojeći, motivacija pešački neinovativna, gluma (i mimo priče o blamantnom Travoltinom srpsko/bosanskom akcentu) nedopustivo loša, ritam nepostojeći, a završnica arbitrarna i potpuno u ključu nikad dobrodošlog antiklimaksa, a primetno je nešto, doduše, nedovoljno izraženog i samim tim nedovoljno iritatnog kulturrasizma, te, kada se podvuče crte, Killing Season biva film koji će najveću bruku naneti upravo ovde okupljenim kreativcima i „kreativcima“, sa izuzetkom Petera Menziesa, Jr., poznatog po radu na Umri muški 3, Beli pesak, Neverovatni Hulk..., koji se ovde, sasvim nepotrebno, pokazao na visini zadatka.

Vežbajmo optimizam, pa nek za utehu posluži da se bar ovdašnji glumci  (poput Kičića, Đurička i sličnih, kanda zauzetih papagajskim ponavljanjem one Churchillove fantomske izjave o kuturi kao prioritetu svih prioriteta i poslednjoj liniji odbrane) ovaj put nisu brukali za male ili veće pare -  u ovoj sramnoj i nenadhnjujućoj epizodi odmenili su ih bugarski udarnici. Onima koji vole da tu i tamo pogledaju napet, eksplozivan i dovoljno inteligentan akcijaš na planinskim adresama ostaje da pogledaju i/ili repriziraju, recimo, i dalje na svim planovima superiorni Pucaj da ubiješ Rogera Spotiswoodea.



Komentari

  • Gravatar for Jolander
    Jolander (gost) | 25.07.2013. 18.36.19
    Izgleda, neki tipično američki film :)
  • Gravatar for vasilevs
    vasilevs (gost) | 25.07.2013. 19.32.56
    Predlazem da tuzimo americku kinematografiju sto ulogu srpskog ratnika daju dokazanom geju. Pa, pobogu, na Manjacu ni danas gej ne sme da se popne, a ne pre 20 godina u sred rata!
  • Gravatar for batarile
    batarile (gost) | 30.07.2013. 19.18.05
    Ocena je čak i previsoka.Moja je čista 1!Veče s....e nisam odavno gledao.Šteta što su dva inaće dobra glumca u stalnom padu.Pogotovo de Niro koji več odavno nije bio u kvalitetnom filmu.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi