Popboks - VLADIMIR ASENIJEVIĆ - Let [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 30.07.2013. 06:51 · 38

VLADIMIR ASENIJEVIĆ

Let

Vladimir Arsenijević u Letu ne problematizuje samo melodramu kao žanr, te svoju poziciju autora tzv. umetničke proze, nego pod lupu stavlja i poželjno neupitan pojam samoinicirane promene i oprobavanja na novim poljima.

Zoran Janković

(Laguna)
 


Kao što smo nedavno bili svedoci, recimo u slučaju Snoopa Doga i njegove dragovoljne transformacije u Snoop Liona, naum da se okrene drugi list, želja za promenom, rešenost da se isproba i drugi put i promeni mišljenje (pa i usud) ništa je drugo do pravo ama baš svakog ko oseti taj poriv i krene da dela u tom pravcu. Dakle, to je sasvim legitimna želja koja ne sme biti povod ni za kakvo zlurado likovanje, ali se, poštenja radi, katkad mora skrenuti pažnja, posebno kada stvari silno krenu po lošem tokom te, ponovimo to još jednom, sasvim opravdane i zdravorazumske misije u koju se ipak tek tako ne upute baš svi kojima tako nešto padne na um. A to je upravo slučaj sa novim romanom Vladimira Arsenijevića, pisca koga će, sva je prilika, doveka pratiti stigma laureata prearano dodeljenog važnog priznanja. I mimo priče o ranijim zaslugama, minulom radu i srećno/nesrećnim okolnostima koje su ga pratile na njegovom razvojnom putu do ovog našeg sada, Let je nedopustivo loš roman. Ako se prethodnom Arsenijevićem delu (romanu/zbirci umreženih priča pod nazivom Predator) prvenstveno mogla prebaciti pretencioznost (koja je, poput svih pretencioznosti, gotovo uvek jalova i neizostavno bez pokrića u krajnjem ishodu), Let, njegov novi roman za novog izdavača, na prvom mestu odlikuje niskokaloričnost, kako ambicije, tako i same izrade. Na prvom mestu zamerki bi se svakako našla narečena niskokaloričnost, mada bi mesto na tom neslavnom tronu lako moglo da izbori i Arsenijevićevo, čini se, potpuno nepoznavanje žanra (i pratećih mu stilema) u kom se našao.

Mada je onomad probitačna i vazda nasmejana profesorica beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti odvažno ustvrdila da melodrama nije žanr (hrabro se odlučivši za, kako nas logika uči, nemoguće dokazivanje kroz negaciju), melodrama je vremenom zadobila i lergitimitet i čitav niz nužnih odrednica i odlika žanra kao takvog, a reklo bi se da Vladimir Arsenijević u ovom svom Letu slabo mari za bilo koju od njih. Kroz retrospektivnu povest o nastradalom Pavlu Andrejeviću, mladom pilotu kraljeve vojske u samom finišu srpskog belle epoquea između dva svetska rata, njegovoj mlađanoj udovici, njegovoj porodici, prijateljima i slučajnim i namernim satelitima Arsenijević predstavlja svoje viđenje ljubavnog romana sa širim društvenim zamahom. Za povaliti je što Arsenijević u Letu ne pokazuje mondenski prezir prema samozadatoj temi i žanru, ali zaćuđujuće koliko se ovaj profilisani i iskusni pisac zapetljao u svoje (pritom nevelike i nezahtevne) ambicije.

Arsenijevićeva priča je neuverljiva i neuspešno prikrivena trivijalna smeša opštih mesta i izlišnih poteza, i praktično nema aspekta ovog dela na osnovu čije realizacije Arsenijević zaslužuje pohvalu. Zaplet je gotovo nepostojeći, svi ključni junaci su tek beskrvni konstrukti, jezičko ruho nije prilagođeno epohi kojom se pisac ovde bavi; uz sve to, Arsenijević ovde nerezonski uvode nove i nove likove koji uspevaju samo da naprave dodatnu idejnu pometnju u ionako mršavoj i neubedljivoj priči, a od silnih pokušaja da se priroda pripovedanja oneobiči u Letu se stiglo tek do simulacije formalno nelinearnog izlaganja događaja.

Lošem utisku doprinose još tri krupne manjkavosti; kao prvo, Vladimir Arsenijević se ovde silno upinje da priča dobije na težini, a opšti ton na serioznosti prikazima atipičnih pojava za ovo tlo i to vreme (eugenističke i ideje o rasnoj čistoti kod Srba i prvi koraci stripa, recimo) ali to u krajnjoj instanci za posledicu ima prvenstveno urušavanje osnovne priče pod balastom suvišnih i neučinkovitih detalja koji su, to je bolno upadljivo, sami sebi svrha. Na tu se falinku naslanja i autorova rešenost da uverljivost zadobije ipak prilično jeftinim trikovima, poput čestog pominjanja artefakata karakterističnih za tu epohu, ali se na tom planu sve završi u šepurenju pripremama za pisanje i zamornim nabrajanjem proizvoda, topografija, novotarija i sličnog. Osim toga, Arsenijević se ovde prilično neoprezno za pisca tog kalibra upustio u erotske pasaže koji mu očito i ne idu baš od ruke, te se u Letu može naići i na prilično degutantne leksičke poput, recimo,  upotrebe glagola 'svrdlati'  u narednom pasažu: „... A kad je bio uspravljen i krut poput aerodinamičke letilice, a ona vlažna poput zemljine utrobe, podizala je noge, širila ih i pustila ga da prodre u nju. Držala se za njegove kukove, ramena ili leđa dok je on svrdlao i prodirao, svrdlao i prodirao, protežući se, izvijajući, nabijajući, stiskajući kukove uz njene. Ona bi disala plitko i isprekidano, osećajajući duboko u sebi gustu, plodonosnu spermu.“
Nažalost, ovaj i ovakav Arsenijević Let se pokazao samo nepotreban i let u nepoznato, dokazavši još jednom da su prokazano-prezrene forme ipak znatno složeniji oblici, a ne tek povodi za sprdnju ili, kao što je ovde slučaj, prečica ka novom pripovedačkom identitetu, stilu i izarazu, bez nužnog osvrtanja na zakone zanata i nužna znanja.



Komentari

  • Gravatar for Трмс
    Трмс (gost) | 30.07.2013. 09.53.48
    Хех, фотка је одговарајућа - Аресенијевић у зачудно, скандализованој, неверица пози.
  • Gravatar for prelet
    prelet (gost) | 30.07.2013. 11.07.16
    precenjeni ars-a
  • Gravatar for Сремац
    Сремац (gost) | 30.07.2013. 12.20.39
    Охо нво прсле - чим се овом на све стране урушава ионако сумљив кредибилитет
    • Gravatar for ajemsasa
      ajemsasa (gost) | 30.07.2013. 20.33.05
      Pre nego što počneš da kritikuješ srpske književnike i njihova dela bio bi red da naučiš srpski jezik. Ne kaže se "sumljiv" nego sumnjiv! I kakve veze imaju nevladine organizacije sa bilo čim u ovom tekstu?
  • Gravatar for pilot
    pilot (gost) | 30.07.2013. 20.07.16
    S obzirom da je autor ovog teksta prethodno ocrnio Predatora, knjugu koju smatram jednom od najboljih dela srpske knjizevnosti u proteklih desetak godina, jedva cekam da procitam Let. Siguran sam da cu uzivati.
  • Gravatar for Lajoš Buš
    Lajoš Buš (gost) | 30.07.2013. 23.46.09
    Roman je nepodnošljivo pretenciozan. Pročitao sam prvih tridesetak stranica, više mogao nisam pa da me seku na komade. Moja drugarica ga je zavšila i zgađena je. Kaže da sada mnogo više ceni Mir Jam i da joj je postalo jasno da napisati dobra ljubić nije mačji kašalj.
  • Gravatar for I believe i can fly
    I believe i can fly (gost) | 31.07.2013. 00.03.59
    @ pilot Roman je dostupan svima,tako da... Cenim da ovako argumentovan tekst, mora imati neku svrhu... Ukoliko je kritika dobronamerna treba je uzeti na razmatranje,medjutim, Z.J. ocigledno ima estetsku odvratnost prema Arsenijevicevom pisanju, te je utisak da mu je pre bio cilj da se do kraja ponizi autor - time sto je tekst potkrepio ovim urnebesnim citatom.
    • Gravatar for Мрана
      Мрана (gost) | 31.07.2013. 09.37.38
      Сад је све јасније - естетска одвратност, па да.
  • Gravatar for Stolar
    Stolar (gost) | 31.07.2013. 11.12.50
    Svrdlanje je keva, majke mi milosne, ono kao, mamica je, znaš. Ja sam, ono kao, pogledao u izlog Plave lagune i, ono kao, učinilo mi se da vidim ime na Vladimira u, ono kao, njihovom izlogu. I korica je bila plava, ono kao i sama laguna - pomislih fali samo Bruk Šilds. E sad, ono kao ja ne gotivim klinke, pa sam pomislio bolje da je Bo Derek iz, ono kao, najboljih dana. Oprostite, ono kao, transponovao sam se u epohu, ono kao, pre političke korektnosti, dok je narečeni, ono kao, još bio panker. Šta da kažem do da mi se knjiga svidela, ono kao, fizički. Zamalo da je, ono kao, kupim. Baš sam bio posle toga na moru i gledam na jednom štandu, ono kao, "Ranjeni orao" i "Poslednji let". Dosta sam svrdlao dok se, ono kao, nisam odlučio da kupim knjigu. Mis'im, ono kao, "Ranjenog orla", jer mis'im "Poslednji let" ide kasnije. Nego, ne znam da l' sam rek'o - svrdlanje je keva, majke mi.
  • Gravatar for ditza
    ditza (gost) | 31.07.2013. 11.57.43
    knjizevna kritika? hmmm… tekst je sve drugo samo ne to
  • Gravatar for Petar
    Petar (gost) | 31.07.2013. 13.58.25
    Ovo je tendenciozna kritika iz koje se vidi da kriticar ima problem s Arsenijevicevom pojavom onako uopste. "Let" je izuzetno dobro napisana knjiga mozaicke forme o periodu tridesetih koju je steta svoditi na ljubavni roman. Dakle kriticareva teza ne odgovara stvarnosti ove knjige, a vladajuci princip u racionalnim drustvima glasi - kad teza ne odgovara stvarnosti, menjaj tezu.
  • Gravatar for rajna-majna-vlajna
    rajna-majna-vlajna (gost) | 31.07.2013. 14.22.35
    zasto onda laguna vlajsin roman i na sajtu i svuda ostalo plasira kao ljubavni roman? pa valjda izdavac zna sta je objavio?
    • Gravatar for Petar
      Petar (gost) | 31.07.2013. 20.25.47
      Izdavaci obicno pojednostavljivanjem traze najlaksi put do srca kupaca, to je barem dobro poznata stvar.
  • Gravatar for vogonska poezija
    vogonska poezija (gost) | 31.07.2013. 17.32.31
    Arsenijevic se poprilicno uzbudio zbog ovog teksta. Pogledajte FB
  • Gravatar for Žika Vračaruralac
    Žika Vračaruralac (gost) | 31.07.2013. 23.12.38
    Vladimiru Arsenijeviću se jedino ne može zameriti doslednost. Nedostatak talenta za slikanje danas se naziva konceptualna umetnost, a analogno bi ovo bila "konceptualna književnost". No da se 'vako veliki ne igramo žmurke, pisac Arsa, urednik Igor Marojević, je u stvari jedančina sa jednom nepoznatom. I traje već dvanaest godina.
    • Gravatar for Barbara
      Barbara (gost) | 01.08.2013. 09.56.12
      Kad bi jos znao sta si hteo da kazes...
  • Gravatar for Крле
    Крле (gost) | 01.08.2013. 09.41.15
    Арсенијевић је пронашао себе у писању и зашто га сада обесхрабривати.
  • Gravatar for Tomislav Lujak
    Tomislav Lujak (gost) | 01.08.2013. 10.08.09
    Na Arsinom fejs zidu je blagi haos i tuga božija. Neki ljudi se skupili ga teše i žale se na svoja iskustva sa Popboksom. Kažu da su ih tamo ocrnili, sahranili, da je nepravda. Mene samo zanima ko su svi ti likovi. Kristini Kovač sam jedino prepoznao ime. To je ona Kornelijeva mala što je devedesetih đuskala i pevala sa sestrom "Hajmo u život" pa se posle povukla i ne snima već deset godina ali ostali su mi potpuno nepoznati. Ako neko zna ko su ti neka postavi ovde u komentaru pa da i mene prosvetli.
    • Gravatar for Barbara
      Barbara (gost) | 01.08.2013. 11.16.43
      Bacila pogled. Ti "ostali" su - Janko Baljak. Ako ne znas ko je taj covek, informisi se, sasvim je u redu da o njemu mislis ovako ili onako ali ne promovisi sopstveno zalosno neznanje kao opsti princip.
      • Gravatar for Tomislav Lujak
        Tomislav Lujak (gost) | 01.08.2013. 11.42.50
        Draga Barbara, znam ja ko je Baljak. Ne brini. Nego reci mi ko su ostali? Ko je Zana Poljakov? Znam za Zanu Nimani, ova Poljakov mi je nepozanica. Ko je Bahus Romanov? Da li su to uopšte prava imena? Ima i neka Tatjana Čanak koja poziva na pesničenje. Da ne dođe ona nešto Nenadu?
        • Gravatar for Barbara
          Barbara (gost) | 01.08.2013. 12.12.34
          Dragi nepoznati covece, stice se utisak da si jako ljut i frustriran. Na koga i zbog cega pitala bih se kada bi me interesovalo. Medjutim ne pada mi na pamet da ti objasnjavam ko je ko na ovom svetu. Zasto bi tvoja neznanja bila dokaz za bilo sta? Cini se da imas previse slobodnog vremena i premalo pametnih stvari da kazes.
          • Gravatar for Tomislav Lujak
            Tomislav Lujak (gost) | 01.08.2013. 12.26.33
            Secas li se Barbara, padala je kisa neprestana nad Brestom toga dana... Lepo ime, iz jos lepse pesme, a kratak fitilj. Steta. Da ti odgovorim. Prevarila si se u proceni. Niti sam ljut, niti frustriran. Kada neko nesto ne zna, nije sramota pitati. Ti navodno znas samo sto nikako neces da pojasnis ko je ko. Sta to govori o tebi? Zbog toliko emocija sa tvoje strane na kraju cu jos pomisliti da si ti ta Zana Poljakov.
          • Gravatar for Г
            Г (gost) | 01.08.2013. 13.28.48
            Барбара, можете Ви то боље.
  • Gravatar for dravic-slavnic
    dravic-slavnic (gost) | 01.08.2013. 10.45.22
    Evo, ovde Vlada Arsenijević kaže da je želeo dan napiše ljubavni roman: https://www.youtube.com/watch?v=uFPCuUkrU_M#at=40
  • Gravatar for černogorec
    černogorec (gost) | 01.08.2013. 17.58.25
    e, malo je lejm kad nama što nemamo fejzbukaru pravite zazubice. sipajte neke skrinšoteve. šteta što je olja bećković na odmoru. mogla je arsu da pozove u jedan od onih duboko smislom i razumevanjem prožetih utisaka nedelje sa po jednim gostom kulturnim djelatnikom, te ga redefiniše u ovim teškim danima po njegov književni kredibilitet.
  • Gravatar for Дикл
    Дикл (gost) | 02.08.2013. 08.37.20
    И Арсенијевић има право на промашај.
    • Gravatar for Boža
      Boža (gost) | 02.08.2013. 10.47.13
      Još uvek čekamo zrno.
  • Gravatar for Dača
    Dača (gost) | 02.08.2013. 17.23.52
    Gle kako su ljudi ustali protiv negativne recenzije Arsenijevićeve knjige. Maltene buna, ne dirajte nam našeg Vlajsu, on je naš uzor. U potpisu: Oportunisti Srbije
  • Gravatar for kofein
    kofein (gost) | 03.08.2013. 02.48.41
    Na K.R.O.K.O.D.I.L.-u sam slusao deo romana koji je Vladimir citao i stvarno mi je bilo dosadno, ali nisam bio siguran da li mozda on samo lose cita. Evo sad ja procitam ovu recenziju i mogu da joj verujem ili ne verujem ali je potvrdila neku moju sumnju da roman zaista moze biti los i dovoljno mi je da je ne kupim. Tome valjda sluze kritike, da jos malo oblikuju nase vec gotovo formirano misljenje. Ako bi popboks nahvalio novi roman Ive Strljic ja tom tekstu ipak ne bih verovao jer imam predubedjenje da ona lose pise i dok ne procitam bar neki odlomak ili mi neki prijatelj u kog imam poverenja ne kaze da Iva zaista odlicno pise ja necu verovati nikakvoj kritici. U stvari necu je ni citati. Zato mi je glupo da se neko buni na pljuvanje, a jos gore to sto se neki pametni ljudi zale kako su jel'te i njih tamo dokacili. Pa neka su. Eto taj Janko Baljak ima sjajne fimove, ali odgledao sam pola sata plavog voza i ono je cist, ali cist kretenizam, tako da ako je neko to ovde napljuvao neka je. Drugo ovo i nije pljuvanje. Zamenite pogrdne reci pohvalnim i dobicete lepu ushicenu pozitivnu kritiku a ne ulizivanje. Ko se ne slaze, nek se ne slaze.
  • Gravatar for Marko
    Marko (gost) | 03.08.2013. 17.55.07
    Upravo sam zavrsio citanje "Leta" i prezadovoljan sam onim sto sam procitao. Knjiga je sjajno napisana, ozbiljno i ambiciozno konstruisana, izuzetno uspesno je u njoj ozivljena epoha tridesetih godina kod nas i u svetu i, pored svega ostalog, cita se s izrazitom lakocom. Onda sam procitao i kritiku "Leta" gore potpisanog Zorana Jankovica. I sad se pitam: da li je "kriticar" uopste citao istu knjigu koju sam citao i ja?
  • Gravatar for majja bizarr05
    majja bizarr05 (gost) | 03.08.2013. 18.29.36
    Vladimire, ti li si? Ne[to te nema ;esto u ovoj diskusiji. Ne stidi se, takvog gost nikad nikad dosta.
  • Gravatar for Ana Atanas
    Ana Atanas (gost) | 03.08.2013. 19.09.20
    Dobila sam Let nedavno za rođendan (julsko sam dete) i krenula da čitam nedugo zatim. Šta reći? Nije mi se dopalo... Okej, nekom se dopada, neka, ali meni pa baš nikako. Priče praktično i nema. Likova na desetine, stotine. Sve počne, ništa ne završi... Let treba preimenovati u Let Down.
  • Gravatar for svršena a ne leti
    svršena a ne leti (gost) | 06.08.2013. 15.01.24
    Svršena sam studentkinja književnosti i po navici pratim srpski književnost, zato sam knjigu kupila i prilično razočarala onim što sam u njoj zatekla. Beše mi žao para, a tro[ad\ijka sam i to mi se retko događa. Rođendan mi tek u novembru. Moram upozoriti čestitare da mi ni po koju cenu ne donose ovu Arsenijevićevu sramotu na dar. Nek štede ljudi pare na ovu oskudaciju. Lepo je barem što su utihnuli naleti Arsenijevićeve poešadije ovde. Možda su odlučili da je pametnije da prvo pročitaju knjigu koju tako žustro ovde brane. Ako iko od njih uopšte nešto i čita. Malo je vremena, puno je dugova, a mozgovi na ovoj vrućini prokuvali.
  • Gravatar for Pervertita Durango
    Pervertita Durango (gost) | 07.08.2013. 10.37.59
    Da li sam ja to perverzna što sam, iako nimalo ne ljubim Arsenijevićevu književnost, nakon ove recenzije dobila želju da pročitam njegov Let? Što više razmišljam, sve jače želim da ovome dam šanšu.
  • Gravatar for Urke-Mamac-Za-Žene
    Urke-Mamac-Za-Žene (gost) | 07.08.2013. 12.54.21
    Svršena studentkinjo i Pervertito Durango , baš mi se dopadate, pa šta kažete na združeni pokušaj u vidu diskretnog druženja? Evo pozivam vas obe. Možemo da čitamo i Let u troje, možemo da damo šansu i nečemu drugom što kažeete da valja od srpske književnosti... Ko da se sekira što neki roman valja ili ne velja, da li je neki recenzent omanuo ili ne. Samo da se mi lepo slažemo, družimo, volimo i pazimo. Jer je ljubav je ono najvažnije, ono što pokreće svet, zar ne!
  • Gravatar for Trojka.rs
    Trojka.rs (gost) | 07.08.2013. 13.50.51
    Troje su se, čujem, tako smuvali. Ajd samo nek se ljudi vole. Pa nek vam Arsenijević i ovaj Janković budu kumovi. Samo veselo ljudi!
  • Gravatar for yikoga
    yikoga (gost) | 08.08.2013. 00.18.54
    trojkom protiv droge
  • Gravatar for Prvi Kuvari Srbije
    Prvi Kuvari Srbije (gost) | 08.08.2013. 09.07.23
    "Things ain't cooking in my kitchen, stranger affliction wash over me, Julius Ceasar and The Roman Empire couldn't conquer the blue sky..."
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi