Popboks - THE BAMBI MOLESTERS - Vetar, pesak i misteriozni heroj [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 13.04.2006. 00:00

THE BAMBI MOLESTERS

Vetar, pesak i misteriozni heroj

Ono po čemu je ovaj bend poznat i u svetskim okvirima je da sviraju muziku iz filmova koji nikad nisu snimljeni, mešavinu surf rocka, punka, rockabillyja i bossa nove. Taj latino manir je posebno naglašen, jer svi begunci od zakona u road filmovima žele da završe u Meksiku, zar ne?

Jelena Maksimović

Mesto: Studentski kulturni centar
Vreme: petak, 7. april
Produkcija: Bad Music For Bad People




The Bambi Molesters su ozbiljan bend. Tako izgledaju i takvu muziku sviraju. Ima ih četvoro i svi su, čini mi se, u drugoj polovini tridesetih. Thurston More iz Sonic Youth je jednom citirao Lou Reeda rekavši „ne sviramo muziku za decu“, i tek kada pređeš određenu starosnu granicu skapiraš šta je hteo da kaže.
THE BAMBI MOLESTERS
Muzika Molestersa je posledica dugotrajnog i upornog vežbanja i ogromnog poznavanja istorije rocka. Nisu u odelima, kako se inače slikaju na promo fotografijama. Mada bi im skroz išlo.
The Afghan Whigs, jedan od mojih omiljenih bendova koji više ne postoji, takođe poseže u prošlost da bi je ponovo proživeo, u crnim odelima sa belim tankim prugama sviraju mešavinu prljavog rocka i vrelog soula. Pri tom su Bambiji iz Siska (što mu otprilike dođe ekvivalent jednog očajnog Bora).
THE BAMBI MOLESTERS
Koncert u tipično beogradskom maniru počinje dva sata kasnije od najavljenog vremena, publika je fensi, distinkcija je očigledna u odnosu na malu grupicu većinom sedamnaestogodišnjaka, fanatičnih ljubitelja heavy metala koji se takođe muvaju u SKC-u, ispred malog kluba na jednom drugom događaju. Publika koja kasni kao da ne želi da sluša garage-punk predgrupu Babies, pa ispada da su oni tu samo kako da bi testirali ozvučenje.
Konačno, Molestersi izlaze i pozdravljaju publiku, koja tek sad ima priliku da ih vidi, posle raznih svetskih metropola u kojima u svirali sa sve samim veličinama američke gitarske muzike.
THE BAMBI MOLESTERS
Komunikacija sa ljudima ispred bine je svedena, gitarista Dalibor povremeno najavljuje pesme, usput napomenuvši sa kog su albuma, ali se čini se da ritam i majstorsko sviranje gitare čine svoje jer sala SKC-a se zagreva i prepušta retro putovanju. Ređaju se Theme from Slaying Beauty, Corazon del Loco Jorge, obrade Malaguena i Baia, uglavnom stvari sa nama najpoznatijeg albuma Sonic Bullets: 13 from the Hip.
THE BAMBI MOLESTERS
Imaju basistkinju Ladu Furlan (kao i Hole, The Smashing Pumpkins i drugi nam omiljeni bendovi iz 90-ih): ona izgleda kao lepša Kim Gordon. Ono po čemu je ovaj bend poznat i u svetskim okvirima je da sviraju muziku iz filmova koji nikad nisu snimljeni, mešavinu surf rocka, punka, rockabillyja i bossa nove. Taj latino manir je posebno naglašen, jer svi begunci od zakona u road filmovima žele da završe u Meksiku, zar ne?
THE BAMBI MOLESTERS
Ne bi bilo fer samo ih svesti na ono kako ih mnogi opisuju, muziku gitariste Dick Dalea koja se čuje u filmu Pulp Fiction, jer su prihvatili žanr, ali ne i njegova ograničenja, obogativši ga najrazličitijim uticajima. Moguće da je upravo to, uz činjenicu da je ovo isključivo instrumentalna muzika i egzotično poreklo samog benda, razlog uspeha i interesovanja za Bambi Molesterse van granica Hrvatske.
THE BAMBI MOLESTERS
Ovo je prilika za tezu koja govori o jednom mogućem apsurdu, a sve u svetlu učestalih domaćih polemika na temu pevati na maternjem-ili-engleskom?: osim što se naslanjaju na klasike surfa u modernim aranžmanima, BM su jedan od r-­e-t-k-i-h ovdašnjih bendova sa međunarodnom karijerom, i to ne zato što ne/pevaju na engleskom-ili-maternjem, već zato što ne pevaju uopšte.
THE BAMBI MOLESTERS
Ali ono što je odmah jasno kad se ostave na stranu sve ove reference i visokostilizovana i promišljena pojava je činjenica da se pesme BM, u kontekstu svoje filmičnosti, mogu podeliti na:
- brzu (recimo jurnjava kolima, bežanje lopova koji je upravo opljačkao banku, obračun gangstera i slično),
- sporu (kajanje, razmišljanje i prihvatanje sudbine i loših životnih izbora), i - zavodljivu (poziv na seks, na primer).
THE BAMBI MOLESTERS
Kad čujete te tri, čuli ste sve. I onda taj momenat da je ovo muzika koja već negde odsvirana ili zvuči kao da ste je negde čuli, a sigurno jeste, iako je autorska i novijeg datuma, postaje potpuno dominantan utisak.
Ali Bambi Molestersi, kao i svi veliki revizionisti, uzimaju iz istorije samo ono što im treba, osavremenjuju taj materijal, tako da je on podjednako privlačan i onima koji su uz rock muziku odrasli i današnjim klincima, kojima je ovo neizostavni deo indie obrazovanja.
Atmosfera koju su Bambi Molestersi napravili na svom prvom beogradskom predstavljanju je slična onoj iz tipičnog filma ceste – kamion se kotrlja sporo, ali uvek negde stigne i - desi se čudo.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji