Popboks - NEOČEKIVANA SILA & RADE BANYAN - Ritam je ključ [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 21.02.2005. 00:00

NEOČEKIVANA SILA & RADE BANYAN

Ritam je ključ

Posle više od dva sata, koncert je nezaustavljivo krešendirao u buci, bacajući raspomamljenu publiku na plafon

Vukša Veličković

vreme: 20. februar
mesto: Bassment
organizacija: LateNite production
Ako ste mislili da ste se proveli na njihovom nedavnom koncertu u Pazi Školi, razmislite ponovo. Sila može još bolje. Štaviše, ovaj nastup im je verovatno najbolji u poslednjih nekoliko godina. Bassment se pokazao kao prirodno okruženje za bend ovakvog tipa: trista ljudi, ušuškano k'o na gajbi, disco-podijum, seksi osvetljenje, besprekoran zvuk. Dođoše brojni mladi, muzički znalci i muzički diletanti i muzički sladokusci i raspadi sa Akademije i fenseri i klošari i glasni pozeri, jer rock ’n’ roll je sve to... valjda se to tako zove. Naročito ako Rade Banyan iz DJ kabine vozi intro. Iz duba u disco, Banyan zakuvava svetleći podijum, provlačeći kroz svoj miks vijugave dub teksture, talog masnog funka i click-house lepršavost, ponekad i u samo jednoj numeri.
Banyan je jedan od retkih ovdašnjih DJ-eva koji se sa lakoćom kreće između opskurnog i prepoznatljivog, između „komercijalnog“ zvuka i mračnog undergrounda, uvek sa nepatvorenim šmekom. Ovoga puta, povukao je Silu u pravom smeru. Prvi set trajao je oko sat vremena.
Nadovezavši se na Banyanov set, bend se razleteo. Mutant-funk non-stop miks, od Can do DFA, od Lee Scratch Perrya do Kraftwerk. Orgeova gitara zvuči kao testera, Vlaca je kao moog-sint, dok Nemanja presvlači novu majcu na svakih petnaest minuta jer ga zaliva sopstveni znoj od udaraca po bubnju. Momci su očito bili inspirisani, a publika je to znala da oseti. Prvi set prisutne je ostavio bez daha, iako je možda pri kraju pretio da postane malčice naporan. Srećom, Banyan je dohvatio kormilo i neko vreme pustio stvari nizvodno, pa se tako zvuk rastopio u bujici euforije. Sila je ponovo uklizala kao na traci (dobitna kombinacija: live bend plus DJ!). Ovoga puta, uz elegantna spuštanja tenzije kroz dub i psihodeliju, groove je ostao konstantan, a Nemanja Aćimović još jednom dokazao da je najbolji domaći bubnjar.
Posle otprilike sat vremena, koncert je nezaustavljivo krešendirao u buci, bacajući raspomamljenu publiku na plafon.
Jer važna su muda, ritam je ključ.
Jednom rečju, Sila je razbucala. Ko nije bio, zažalio je.
Ništa zato, u Domu Omladine bend vas čeka sa Damo Suzukijem. Uživajte.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji