Popboks - STING NA PETROVARADINU - Dostojno starenja [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 21.06.2006. 00:00

STING NA PETROVARADINU

Dostojno starenja

U okviru svoje aktuelne Broken Music turneje, belosvetska muzička megazvezda nastupa praćena dvojcem maštovitih gitarista i snažnim, preciznim bubnjarem. Sat i 40 minuta trajao je preksinoćni koncert besprekorno držećeg 55-godišnjaka

Predrag Đuran

Mesto: Petrovaradinska tvrđava, Novi Sad
Vreme: Ponedeljak, 19. jun
Produkcija: Komuna
Gosti: Fiction Plane




Dvadeset pet minuta iza devet večernjih sati, u trenutku dok su nepregledne reke njegovih poklonike još uvek pristizale preko Varadinskog mosta, britanski izvođač ugodne pop-rock muzike za starenje već je bio na velikoj pozornici postavljenoj na mestu glavnog stejdža festivala Exit. Sting, besprekorno držeći 55-godišnjak koji i danas bez greške svira na bas-gitari i peva, uspeo je preksinoć da na Petrovaradinskoj tvrđavi, u okviru svoje prve koncertne posete Srbiji, okupi možda čak i 30.000 ljudi (mora se priznati, Beograđani su dominirali). Većina ih je platila ulaznice koje su koštale 2.000 dinara, s tim da je koncert bio rasprodat nedelju dana ranije.
STING NA PETROVARADINU
U okviru svoje aktuelne Broken Music turneje, Sting nastupa praćen dvojcem maštovitih gitarista i snažnim, preciznim bubnjarem. Repertoar koji ova veoma dobro uvežbana četvorka izvodi, s minimalnim pauzama između dve numere, pokriva podjednako i muzičko nasleđe The Police (1977–86), kao i ono što je ostalo zabeleženo na Stingovim visokokomercijalnim solo radovima objavljenim tokom proteklih 20 godina. Robinzonovskim vapajem Message In The Bottle otvoren je novosadski koncert, da bi posle nje čuli numere If I Ever Lose My Faith In You i Walking On The Moon, sa sve neodoljivim "i-joo-jo-jo-jo".
STING NA PETROVARADINU
Prvo pravo horsko pevanje Stinga i publike zabeleženo je u vreme izvođenja svojevrsne himne gospodstvenog samotnjaštva Englishman In New York, buntovnička Spirits In The Material World se pokazala kao već pomalo zaboravljeno štivo, da bi zatim Shape Of My Heart totalno raznežila publiku. Zadovoljna što pred sobom ima višegodišnju belo/svetsku muzičku megazvezdu naoružanu perfektnim best of repertoarom, a ne recimo nekim genijalnim novim pesmama (u oktobru za Deutsche Grammophon izlazi Stingov novi album, "inspirisan muzikom 16. veka"), publika se razmahala žmirkajući bezbrojnim digitalcima i mobilnim telefonima.
STING NA PETROVARADINU
Skakutavim refrenom opremljena Every Little Thing She Does Is Magic i hladnjikavi stiskavac Why Should I Cry For You? dobile su kurtoazni aplauz, što se ne bi moglo reći za baladu s jednostavnim gitarskim solom na plastičnim žicama Fields Of Gold, numeru koju je publika veoma pažljivo ispratila, bilo muzikalnim mumlanjem, bilo pravilnim izgovaranjem engleskih reči. Za to vreme, sklona bukvalisanju na temu "polja zlata", svetla iznad glava svirača prosipala su zlatni scenski preliv. Zašećerenu atmosferu raskrinkala je monumentalna A Day In The Life, numera iz repertoara Beatlesa, odsvirana s više nego furioznom završnicom.
STING NA PETROVARADINU
Funk vožnja If You Love Somebody, Set Them Free i psihodelični jazz-rock Voices Inside My Head bili su uvertira vrhuncu večeri – izvođenju pesme Roxanne. Obojeni crvenim svetlima, Sting i njegovi muzičari produžili su je na deset i kusur minuta, zalazeći isprva u vode duba, a zatim se ovlaš dotičući refrena dobre stare So Lonely. Bilo u pretoplom parteru livade, pogleda uprtih u pravcu jednog od (samo) dva video bima, bilo udobno zavaljena na svojim VIP mestima, publika je zdušno urlala ime Stingove posrnule junakinje. Još veće urlanje nastupilo je kad je bend, u 15 minuta pre 23 sata, prvi put napustio binu.
Prvi bis, na koji se nije dugo čekalo, doneo je posetiocima priliku da se oprobaju u istočnjačkom jodlovanju uz numeru Desert Rose, a zatim i u višeminutnom refrenu pop-rock savršenstva Every Breath You Take. Drugi bis odveo nas je u pravcu samih Police, do godine ’78. i punkoidne Next To You. Njegovi mlađahni gitaristi odsvirali su je preksinoć sa žarom, reklo bi se, garažnih rockera. Veliki tatica ih je zauzdao već sledećom numerom, kada se sâm dohvatio akustične gitare i one beskrajno prepoznatljive fraze. "Ta-na-na-na", najavila je prva žica na gitari odu krhkosti svake vrste Fragile. Sigurni apojando Stingove desne ruke i završni flažolet leve okončali su koncert.
STING NA PETROVARADINU
Sat i 40 minuta trajao je nastup Stinga na Tvrđavi (koncertno predjelo bila je grupa njegovog sina Joe Sumnera, Fiction Plane - treća fotografija). Nekima prekratko... Can't Stand Losin' You, Invisible Sun, Wrapped Around Your Finger, Moon Over Bourbon Street, Little Wing, Mad About You ili It's Probably Me možda ćemo čuti nekom drugom prilikom. Dotad, moramo priznati da je bivši lider velikog reggae-pop-rock sastava, a kasnije uspešni mejnstrim solista, gorljivi ekolog i borac za ljudska prava, tantrički ljubavnik maratonac o kojem zbore legende, ambiciozni glumac i uspešni autor muzike za filmove, svoj prvi dolazak u Srbiju ostvario pred zaista impozantnim brojem posetilaca. Naravno da taj njegov uspeh, na izvestan način, otvara vrata i svim sličnim koncertima u Beogradu i Novom Sadu.
STING NA PETROVARADINU
A možda, jednog dana, i u Kragujevcu i Nišu. Tablice tih gradova mogle su se preksinoć videti na više autobusa parkiranih blizu Varadinskog mosta.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji