Popboks - EKSLUZIVNO: LILY ALLEN – Diva Interneta - Pop glasan kao T-Rex [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Intervju · 01.09.2006. 00:00

EKSLUZIVNO: LILY ALLEN – Diva Interneta

Pop glasan kao T-Rex

Danas ima puno dosadnih instant izvođača, koji pevaju a ništa ne govore. Barem ne mojoj generaciji

Goran Tarlać

Ona je najveće novo ime ovogodišnje svetske muzičke blogosfere i još jedan u nizu događaja iz proteklih par sezona u kome su glavnu rolu igrale - žene. Radile to nežno (Kate Bush) ili grubo (Peaches), žene okreću pop planetu. Muškarcima, pak, ostaju fudbal, politika i David Beckam.
Lilly Allen smatraju ženskim odgovorom na Arctic Monkeys: i oni su se ugovora sa velikom izdavačkom kućom dokopali nakon popularnosti koju su stekli postavljanjem pesama na Internet. Ona je 21-godišnja Londonka koja spaja pop, ska i rep ritmove i čiji je singl Smile sa ovogodišnjeg debi albuma Alright, Still druge nedelje od pojavljivanja stigao na prvo mesto britanske top liste singlova i tu se zadržao pune tri nedelje.
EKSLUZIVNO: LILY ALLEN – Diva Interneta
NME ju je nazvao "kraljicom popa", Mojo joj je čestitao na "najboljem albumu godine", Guardian je ocenio da je taj album "bolji od The Streets", za Independent je muzika sa tog albuma "zvuk leta sa ciničnim i zajedljivim tonom", Time Out piše da "London koji nikada nije tako dobro zvučao", dok Daily Telegraph navodi da je reč o "apsolutno šarmantnom" albumu i pevačici.
Na intervju za naš sajt je pristala dva dana nakon poslatog mail, a onda smo na odgovore čekali još ceo mesec.
POPBOKS: Hajde na početku da odmah razjasnimo ulogu Keitha Allena u uspehu njegove kćerke?
LILY: Dao mi je pare za studio. Ali, najveća uloga mog oca je činjenica da mi je višegodišnjim seljakanjem po Londonu, zbog njegovog posla, omogućio da upoznam London kao retko ko iz moje generacije. U petom razredu sam nekoliko meseci bila jedino belo dete u učionici, ukupno 13 puta smo se selili dok nisam završila školu. Mnogo sam bežala sa časova i potom na ulici i po klubovima upoznavala stvarni život i stvarnu muziku: ska, reggae, hip-hop, dancehall, čak i nešto od brit-popa.
Koja je prva pesma koju si napisala?
Od stvari sa albuma bila je to Smile. Mislim da je vama zanimljivo to da je posvećena momku sa kojim sa pre dve godine trebala ići na letovanje u Grčku, a onda na Exit festival. Na žalost, ništa od toga nije bilo i Smile govori o mojim emocijama usled takvih odnosa. To je situacija u kojoj su se našle mnoge devojke. Bila sam još jako mlada i ludo zaljubljena. Sve bih na svetu tada dala da mi se on vrati. No, to se nije dogodilo i ja sam svakim danom postajala sve depresivnija. Potražila sam pomoć u jednoj klinici i ubrzo se vratila među žive.
EKSLUZIVNO: LILY ALLEN – Diva Interneta
Kako si odlučila da prvo pesme plasiraš na Internet?
Pa, to dovoljno govori o tome koliko je moj tata uticaj čovek u britanskom šou-biznisu, jel... Neki ljudi do čijeg mišljenja držim su me ohrabrili kad su čuli par pesama, a ja nisam imala ni energije ni samopouzdanja da obilazim kancelarije velikih kompanija. Kad sam prošlog leta stavila pesma na My Space, u prvih mesec dana ih je čulo preko 50.000 ljudi. Nije loše. Zapravo, sećam se da sam te večeri eksprimentisala – da li uopšte umem fajlove sa postavim na Internet.
Na šta je NME mislio kad su napisali da će “Lily Allen promeniti vaše stav o pop muzici”?
Na to da pop treba biti uzbudljiv poput muzike T-Rexa ili The Clasha. Danas ima puno dosadnih instant izvođača, koji pevaju a ništa ne govore. Barem ne mojoj generaciji. Ja ne sviram nijedan instrument, samo pevam, pa su mi reči jako važne.
Pisanje tekstova definitivno ima primat nad komponovanjem?
Ja sam prevashodno pevačica i pisac. Muzika me najviše interesuje, i samim tim što pišem tekstove normalno je da još nešto pišem. Pišem svaki dan, stalno ću pisati i možda jednom objaviti neku knjigu.
Povezani članci:
Alright, Still – prikaz album

Mercury Prize - Lily od 20.000 funti
Uzori?
Nisam školovana muzičarka i često se zna desiti da u pokušaju da zvučim kao moji uzori ne mogu postići ni približno zadovoljavajući rezultat. Ne mogu da skinem tuđu pesmu, kao što ne mogu da otpevam dva puta isto. Šta će kad nemam škole... U svakom slučaju, sa godinama su mi se menjali i idoli: Dizzee Rascal, Ludacris, ODB, Vanessa Paradis, Primal Scream, Mobb Deep, Prince, Arcade Fire, Jay-Z, Björk, Rod Stewart, The Specials, General Levy i na desetine drugih.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.