Popboks - TOP 5 KONCERATA U BEOGRADU 2004. - Trans Am, Metallica, Majkl Đira, Violent Femmes, Lira Vega [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 30.11.-0001. 00:00

TOP 5 KONCERATA U BEOGRADU 2004.

Trans Am, Metallica, Majkl Đira, Violent Femmes, Lira Vega

Osim što nije članica NATO pakta, Srbija je i zemlja sa najsiromašnijom koncertnom ponudom u regionu. I ove godine, ako izuzmemo nekoliko značajnih DJ nastupa, koncertna ponuda je bila prilično siromašna

Vukša Veličković

Osim što nije članica NATO pakta, Srbija je i zemlja sa najsiromašnijom koncertnom ponudom u regionu. Sa Mađarskom i Slovenijom se odavno više ne upoređujemo, dok nas u poslednje vreme „šišaju“ i braća Hrvati koji su nam do skora pružali utehu, zato što smo, makar po našem mišljenju, u istom čabru. Ako se uzme u obzir da većina koncertnih sala u Beogradu ne ispunjava najosnovnije standarde pa čak ni neke elementarne sanitarne uslove (čitaj: pristup klozetu), na prste se mogu pobrojati upotrebljivi prostori koji se pri tome redovno zakupljuju u najrazličitije svrhe - konferencije za štampu, sportske manifestacije, partijske kongrese, itd, bez autentične koncepcije koja bi generisala kakvu-takvu energiju na jednom mestu. U SKC-u se možete dobro provoditi, ali uvek vas vreba baba-sera u hodniku; u Domu omladine ste jednom nogom na rejvu, drugom u kafe-baru, dok ružna zdanja poput hale „Pionir”, Sajma ili Hale sportova, u zavisnosti od godišnjeg doba, kombinovano asociraju na ledenu hladnoću ili toplotni udar, u svakom slučaju na lošu akustiku. I ove godine, ako izuzmemo nekoliko značajnih DJ nastupa, koncertna ponuda je bila prilično siromašna.
Ipak:
1. TRANS AM - 12. april (Dom omladine)
Veterani post-rocka iz Vašingtona poslednjih nekoliko godina aktuelniji su nego ikad. TRANS AMSvoja poslednja dva albuma T.A. (2002) i Liberation (2004) bazirali su na političkoj provokaciji i na temelju electro zvuka. Kombinacijom vokodera i gitara podmazanih digitalnim efektima i oštrom lirikom, oduvali su prve redove publike u Domu omladine, demonstrirajući kako dobar rock koncert treba da zvuči: beskompromisno, brzo i energično.
2. METALLICA - 15. jun (Stadion “Partizana”)
Domaća publika Metallicu čeka već skoro 15 godina. Kraljevi speed metala u zenitu svoje karijere METALLICApostali su MTV ikone (ili karikature, u zavisnosti od toga da li ste ljubitelj ili ne), i svakako jedan od sinonima muzičke industrije. Na koncertu u Beogradu pokazali su da umeju da cene odanost fanova, svirajući neke od (pra)starih numera koje su pripremili specijalno za tu priliku. Džinovska bina, prvoklasno ozvučenje, raspoloženi frontmen Džejms Hetfild i 20 000 duša koje su pevale u glas.
3. MICHAEL GIRA - 27. maj (Dom omladine)
MICHAEL GIRA
Nekadašnji frontmen grupe Swans, danas producent i solo izvođač, vlasnik izdavačke kuće Young God u solo akustičnom setu. Ironija, tuga i prituljena zlokobnost njegovog baršunastog glasa dovoljni su da uklizate u taj mračan i zavodljiv svet, pomišljajući da ga nikada ne napustite.
4. VIOLENT FEMMES - 25. april (Studentski kulturni centar)
VIOLENT FEMMESKultni američki sastav obojio je tinejdžerske godine više ovdašnjih generacija, a svako ko se makar jednom zatekao na Akademiji zna za kolektivni delirijum koji nastaje kad god krene Blister in the sun. Otprilike tako je bilo u bašti SKC-a: ekstaza pomešana sa nostalgijom.
5. LIRA VEGA - 15. oktobar (Dom omladine)
LIRA VEGAVerovatno najbolji domaći sastav, predvođen harizmatičnom Zojom Borovčanin. Eksplozija strasti i energije, u procepu kosmičke buke - beogradski new wave rivajvl, na ravnoj nozi sa aktuelnim njujorškim zvukom, pruža ohrabrenje da ima nade za domaću scenu.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji