Popboks - PETAR, MIHAJLO, DRAGAN, DANIELA – Pionir 10 - Premošćavanje mikrokosmosa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Intervju · 12.01.2007. 00:00

PETAR, MIHAJLO, DRAGAN, DANIELA – Pionir 10

Premošćavanje mikrokosmosa

Ova fora sa singlovima nam odgovara. Očekujte sledeći za nekih mesec dana. Kada skupimo novac za snimanje pesme. Kreirajte folder Pionir 10 i vrebajte link za free download. Do kraja 2007. verovatno ćete imati ceo album

Miloš Trifunović

Pionir 10 je bend koji se pojavio gotovo niotkud, a zapravo su već dugo tu negde, geografski u Subotici, a kreativno u neodređenim kosmičkim prostranstvima. Vešto izbegavaju žanrovske kalupe i svojoj sintezi daju jak lični pečat. Ipak, odaju po neku Luna/La Strada referencu, ali i iskustvo slušanja svega – od novog talasa do novog američkog rocka. Misle da se ništa posebno neće dogoditi s njima i njihovom muzikom; oni će u svakom slučaju raditi i baviti se onim što najviše vole, za svoj račun.
PETAR, MIHAJLO, DRAGAN, DANIELA – Pionir 10
POPBOKS: Pionir 10 postoji već sedam godina – zašto je bend tek nedavno počeo da se pojavljuje u javnosti? Da li je to bio rezultat vaše odluke ili su se neke okolnosti u međuvremenu promenile, pa je sada lakše doći do medija i publike?
Petar: Bili STE prezauzeti drugim stvarima.
Mihajlo: Nekako nismo razmišljali u tom smeru.
Petar: Ionako funkcionišemo u okviru malog mikrokosmosa s nekih 30-ak ljudi. Koncert za bilo koga od njih je interakcija u kojoj dajemo svoj maksimum. Volim da sviram Goranu, Viktoriji, Sandri, Miri, Mirku, Vladi, Dekeru... i to je to. Mediji eventualno pomažu u smeru sastavljanja više mikrokosmosa, što se, koliko vidim, i dešava na Popboksovoj sceni. To valjda i treba da se dogodi ovoj zemlji.
Odakle bendu ime Pionir 10? Da li, poput istoimenog satelita, imate nameru da odete tamo gde niko pre nije bio?
Petar: Da, naziv je nastao zbog prvog veštačkog satelita sa slobodnim ciljem misije. Ne verujem da ćemo vas odvesti negde gde još niste bili.
Mihajlo: Kako da ne! Na krilima inspiracije, nošeni kosmičkim lahorom, večno ćemo jedriti beskrajnim prostranstvima kosmosa. A možda sretnemo i Enterprajz.
PETAR, MIHAJLO, DRAGAN, DANIELA – Pionir 10
Pionir 10 pokazuje mnoga lica: čas zvuči kao pop, čas kao pod uticajem američkog rocka 80-ih, a onda u nekim pesmama više podseća na dark i novi talas, dok postoje i snimci na kojima su prisutni samo gitara i glas, i koji su u blues maniru. Odakle tolika raznovrsnost?
Mihajlo: Što se mene tiče, raznovrsnost bi valjda trebalo da bude normalna pojava. S druge strane stoji vekovni civilizacijski imperativ po kome je vrlo poželjno da svaka jedinka ili skupina sebe dobrovoljno definiše već prema hijerarhiji i normativima sredine kojoj teži da pripada: po naciji, veri ili muzici koju sluša ili svira. Ovaj, inače vrlo praktičan princip, našao je svoje mesto i u domenu rock ’n’ rolla, a kao rezultat ispada da sve što nije monotono jeste raznovrsno! Probajte da svako jutro jedete npr. pogačicu sa čvarcima. Ja nisam dugo izdržao.
Petar: A tek da ste čuli instrumentalnu fazu benda iz 2001! Bili smo dosta pod uticajem Cana, Tortoise. Bilo je raznih perioda. Elektro faza sa semplovima...
Vaši tekstovi su veoma bitni u sveopštem utisku, vrlo su lični. Ko je zadužen za njih?
Mihajlo: Ja sam napisao većinu i sasvim sam zadovoljan, pogotovo što ne volim nešto posebno da pišem; uglavnom se trudim da izbegnem (one) najgroznije šablone. Bitno je i zapitati se da li uopšte želite i imate nešto da kažete, a zatim i kako ćete to da kažete. Mislim da je dosta teško sastaviti par stihova a da ne zvuče banalno.
Petar: Daniela je došla sa Le Lunom.
Imate li utisak da su se posle radio singla Da, da, da i dobro posećenog beogradskog koncerta promenile prilike za Pionir 10?
Mihajlo: Da, da, da.
Petar: Ovo je pitanje koje navodi na prvu loptu. Pitanje je u kom smeru nas te prilike vode. I šta mi zapravo želimo. Kada svi saberemo stavove, izgleda da ne želimo ništa sem ovoga što imamo. Volim da sviram gitaru. Volim da slušam Mihajlove pesme. Volim kada nam zašušti pivska PVC ambalaža, family pack.
Možemo li uskoro očekivati i neko izdanje?
Petar: Otkud znam. Ova fora sa singlovima nam odgovara. Očekujte sledeći za nekih mesec dana. Kada skupimo novac za snimanje pesme. Kreirajte folder Pionir 10 i vrebajte link za free download. Do kraja 2007. verovatno ćete imati ceo album.
Posle kompilacije Sever-severozapad postalo je očigledno da se na subotičkoj muzičkoj sceni nešto kuva. Kako biste opisali situaciju tamo?
Petar: Kuva se od 1979, ali zahvaljujući tom subotičkom konstruktivnom/destruktivnom cinizmu, informacije se nisu širile. Verovatno je tako i bolje. Sada u zemlji imate poslasticu. Puno toga izbija iz filma Nevidljiva nacija Darka Kovačevića, a odnedavno je dosta informacija dostupno na subnet.net1zen.com.
Ludo je što smo prve primerke kompilacije Sever-severozapad 1 (1999) promovisali preko radija B92 i novosadskog 021. Vrlo brzo je neko uleteo u zgradu B92 i zaplenio sve što se moglo zapleniti, a novosadski radio se zapalio zajedno s tih par spratova Radničkog univerziteta. Lično mi je draži SSZ vol 1 pošto je predstavio uži krug sapatnika koji su nam ulepšali i osvestili devedesete.
PETAR, MIHAJLO, DRAGAN, DANIELA – Pionir 10
Danas u Subotici malo toga izlazi u javnost. Jedan prijatelj vodi prodavnicu muzičkih instrumenata, gde gitare i pojačala prolaze kao jogurt ili meso. Gde sve te gitare odlaze, valjda ćemo uskoro čuti. Ovih dana me je iznenadio bend Blek Sabatka (Szabadka – mađarski naziv za Suboticu), u kojem svira nekoliko srednjoškolaca. Zasada ne sviraju autorske stvari, ali se u njihovoj interpretaciji bluesa čuje nešto što obećava. Da ih samo vidite! Neverhood, Ana Never i NAFTA aktivno rade i da mene pitate (a, pitate me), to je trenutno to.
Šta vam se trenutno dopada na domaćoj sceni?
Petar, Dragan, Mihajlo: NUP. Oduvek! Sada ih ima i na Popboksovoj sceni.
Dragan: Jarboli, Horkeškart, Lira Vega, Marčelo.
Petar: Volim koncerte Zerkman Big Banga, inventivni su za ovaj prostor. Takvu bih muziku rado slušao.
Daniela: Virvel.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.