Popboks - EKSKLUZIVNO – LCD SOUNDSYSTEM U MINHENU - Izgubiš Ivicu, promašiš Ma(t)ricu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 27.03.2007. 00:00

EKSKLUZIVNO – LCD SOUNDSYSTEM U MINHENU

Izgubiš Ivicu, promašiš Ma(t)ricu

Izgleda da će drmanje lasom, ivicom i uzicom ove godini uzeti veći zamah nego inače. Posle fantastične, metalne i plastične fešte koju su 16. februara u dvorani Backstage priredili Crni Orlovi Belog Metala (Eagles of Death Metal – namerna greška u koracima), došlo je doba da se i LCD Soundsystem proba. Vašmašinen – repariren

Dario Stajić

Mesto:Planningtorock, Georg-Elser-Halle, Minhen
Vreme: Sreda, 21. mart 2007.
Predgrupa: Planningtorock



Dvorana Georg-Elser Halle nalazi se u polunapuštenom industrijskom kompleksu, u neposrednoj blizini istočne železničke stanice (Ostbahnhof) u Minhenu. Ime je dobila po (neuspešnom) atentatoru na bivšeg nemačkog diktatora, kome ovih dana neki besposleni političari pokušavaju da oduzmu državljanstvo (nemam pojma zašto i koje, no ostavimo zločestog Austrijanca za neku drugu priliku).
Magični cirkus Jamesa Murphyja posle sedam godina pauze stiže u obilazak bavarske prestonice. Ovog puta u iznajmljenom, luksuznom i prljavom autobusu, s prikolicom punom prljavog veša, koja dužinu neobičnog karavana produžava za jednu trećinu.
LCD SOUNDSYSTEM U MINHENU
Koncertni prostor ispunio se neverovatnom brzinom. Iako je početak bio najavljen za 21 čas, kad sam među prvima ušao, tek otprilike između 21.15 i 21.45 masovno stižu alkoholom i mladošću opijeni i okupani posetioci. Očigledno je da su mnogi poneli piće od kuće. Neki su kupili pivo negde usput (na benzinskoj pumpi, kod Grka ili Turaka), usput ga i konzumirali. Cene su visoke. Jeah Jeah Jeah, Jeah Jeah Jeah, Hej.
Neonske fleke koje se rasipaju s visokog plafona bivše fabrike sve su manje. Radijus pojedinačnog prostora za ples konstantno se sužava. Mnogima ne preostaje ništa drugo nego da skakuću u mestu.
Na bini veliko belo platno. U gornjem desnom uglu mala lupa i znak sabiranja u sredini. Pored piše Zoom 107%, niko ne sluti kakvo nam oduzimanje predstoji. Lap-top, lap-dance, zoom-1.000.000.007%.
Izlazi Janine Rostron – Planningtorock. Zrela Britanka u zrelim godinama, zrelih, ali i atraktivnih linija tela, od lepe crne kose pa do ravnih peta obučena – u belo. Posle par uvodnih taktova, moli čoveka za miks-pultom da još jednom krenu iz početka. “Izvinite, zbunila sam se…” (prva asocijacija – kultna emisija Šta djeca znaju o zavičaju i recitacija pesme Smokva).
Lejdi sings d pop vraća se u bekstejdž, ritam kreće, zabava u mega-giga-zega-bajtima. Započinje polusatni one-woman-show. Kompresovani ples živopisnih boja, u šarenom violinskom ključu. Ne, ne želim da staneš, želim da ovo traje do prvih jutarnjih sati.
Pevanje i recitovanje, sve uz matrice, puvanje, bitbox saksofoni i trube, Ghost-Alan-Vega-Rider stenjanje, uzdisanje u mikrofon, šarene papirne maske na glavi, mikrokoračnice, ništa više nije potrebno za savršenu dance jednočinku, samo da je tako svaki dan.
Iznenađenje je uspelo. Svi, svi, svi, plešu, perpetum mobile na trenutak zastaje, a onda kreće brže nego ikad. Ovo će proleće, imam osećaj, trajati večno.
Tehnički savršeno osmišljena zabava, koja stilski pomalo podseća na Nigerijanku Nicolette (setimo se samo njenog epohalnog albuma Let No One Live Rentfree in Your Head), a pozom i stavom na Owena Palleta i njegov projekat Final Fantasy. Motou Hoću sad i hoću sve dodajem i Hoću sam(a) i hoću, majko, hoću.
LCD SOUNDSYSTEM U MINHENU
Između dva nastupa sklonjeno je platno, kablovi su razvučeni, monitori na kojima su zalepljene cedulje Murphy left, Murphy right, Dario isTired, Tom left, Popboks We Love You, Marko what’s up razmeštaju po bini. Tehnička oprema? Vrlo skupa! Verovatno kredit ili lizing.
Prvi izlazi bubnjar LCD Soundsystema: Pat Mahoney (sorry but) ludak u žutom šortsu i beloj zgužvanoj majici, zarastao u dugu žutu bradu, duga žuta kosa, prljave dva dinara druže espadrile. Kasnije se ispostavilo da ne da je samo svoj deo posla obavio bez greške i s puno graški znoja, nego je sve vreme držao takt i kontrolisao dobar deo publike.
Početne Us and Them, pa i Daft punk is playing in my house – hitovi koje bi mnogi bendovi čuvali za kulminaciju ili za završnicu koncerta – bili su samo uvod u opijatski haos i goveđe ludilo koji su sledili. Prvi vrh, mada je ceo nastup bio vrhunski, predstavljala je epsko-viskontijevsko-bouvijevsko-enovska panorama Sound of silver.
Pevač Murphy i negova prelepa Amerikanka kinesko-japanskog porekla Nancy Wang otpevali su i razmenili par zaljubljenih pogleda. Everybody makes mistakes.
Najduži (razmenjeni pogled) desio se na samom kraju, kad je ona sela za klavijature, a James s vlažnim pogledom zapevao namensku New York, I Love You But You're Bringing Me Down. Svi oni dripci i maloletni prestupnici – koji su u agresivnom kick-box-pogu pre pola sata ispratili u večnost opasno zapaljive numere: Movement (opasno The Fallovska) i Tribulations (opasna po život!) i oterali cupkajuće curice u mračne i bezbedne ćoškove – počeli su da se ponizno njišu, kao grane pod snegom, kao ljudi pod snegom, kao nevinost bez zaštite.
LCD SOUNDSYSTEM U MINHENU
Pored mene (i nekoliko starijih fanova) stajao je čovek, koji me likom figurativno neverovatno podsetio na Irmina Schmidta, klavijaturistu Cana. A kad na koncertu drmaju, tj. plešu 60-godišnjaci koji figurativno likom podsećaju na Irmina Schmidta (naučno dokazana), onda taj koncert mora biti vrhunski.
Gitarista Al Doyle (Hot Chip) i basista Phil Skarich (The Wiches, The Deadstring Brothers) – odlični. Povremeno uskaču u sporedne uloge, na drugim instrumentima, a i jedan od dvojice roudija, sa istetoviranom bodljikavom žicom obavijenom oko desne ruke, prati hepening na zvečkama, klavijaturama, drugoj, nekad i trećoj bas gitari, jednom je stigao da promeni žicu (iza jednog od velikih zvučnika) za cca 46 sec. Setio sam se Noela Galghera, koji se neko vreme bavio istim poslom, razmišljao sam da li Noel Galagher još menja žice na svojoj gitari ili to za njega radi neko drugi. Svi su ostavili vrlo perkusivan utisak.
Utisak? Perkusivan.
I šta još? Ako postoje šanse da se ovakav bend dovede u Srbiju – neka se to desi. Neka se to desi i ako ne postoje šanse. Ovakvi bendovi nisi skupi, koliko god da koštaju. Skupo je npr. gledati nerelevantne bendove (pa makar bili i domaći).
Novi Sad (Munich, Belgrade,Banjaluka, Zagreb), I Love You But You're Bringing Me Down. Smanji doživljaj (dovikuje unutrašnji glas iz režije)!


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji