Popboks - KEN STRINGFELLOW + IKA I REBELSTAR - Što bliže [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 28.03.2007. 00:00

KEN STRINGFELLOW + IKA I REBELSTAR

Što bliže

Na svojoj balkanskoj turneji kantautor Ken Stringfellow, najpoznatiji kao pevač power pop benda the Posies je održao čak tri koncerta u Srbiji. Prenosimo vam utiske sa dva, iz Beograda i Bečeja, koji su se srećom po one koji su videli oba, potpuno razlikovali…

Vladimir Petković

Mesto:Living Room, Beograd / Pozorišni klub Scena, Bečej
Vreme: Četvrtak, 22 mart / nedelja, 25. mart 2007.
Produkcija: Pop Depresija / Scena



Beograd

Iako je Living Room SKC-a na prvi pogled delovao kao mali i nefunkcionalan prostor za održavanje koncerta, sve što je usledilo od ulaska pa nadalje je potvrdilo suprotno. Prednastup Ike je bio inače drugi u nizu takvih i to samo tri meseca nakon premijernog nastupa (decembra 2006. sa Ilijom Ludvigom, na istom mestu), ali prvi posle izdavanja kompilacije Jutro će promeniti sve? U još upečatljivijem nastupu od prvog, Ika (kako pevačica Ivana Smolović kaže, bend Ika) je predstavila set svojih akustičnih pesama kao odličan šlagvort za beogradski nastup Stringfellowa, tzv. onaj-bez-mikrofona.
KEN STRINGFELLOW + IKA I REBELSTAR
Ken Stringfellow je interesantan šoumen koji se svojski trudi da vam njegov nastup ostane urezan u sećanju. A kako to izvodi? Za početak odbija da nastupa na bini, da koristi mikrofon dok peva (iako je električna gitara uredno utaknuta u struju) i želi da vam bude što bliža dok svira i peva. On je one-man show koji zanimljivost pokušava da održi ne samo svojih izuzetno stabilnim i prodornim “pop” glasom, već i gomilom anegdota i kontaktom sa publikom. Tako znamo da je njegova dvogodišnja ćerka svirala bubnjeve sa Calexico ili koliko je bolestan bio kada je svirao sa R.E.M. u Beogradu.
KEN STRINGFELLOW + IKA I REBELSTAR
To je jedan od onih koncerata na kojem nemate utisak konkretnog početka I kraja, gde sve deluje dosta opušteno i neposredno, gde su se u jednom momentu ispunjavale i muzičke želje (kao npr. pesma Never My Love benda the Association, koju je Stringfellow obradio na poslednjem albumu Soft Commands) i na kojima i Solar Sister od benda the Posies prepoznajete po stihovima, jer je kao i sve ostalo rađeno u svedenoj verziji, bez benda (el. gitara ili klavir).
Da, to je i nastup na kojem će i publika biti pozvana da sedne na scenu odmah do Kena u periodu onoga što bi trebalo da bude bis. I nastup na kojem je i pevač podjednako tapšao publici kao i ona njemu. Pomislili smo da ga zovemo i “gajbi” posle da nam svira pošto smo videli da je čovek voljan, ali ipak i spontanost se uvežbava i ima svoje granice. Sve u svemu, Ika je pozvana da nastupa sa Kenom u Bečeju gde ga osim nje čeka, kako njegov sajt kaže, „full band”. Stižemo u…
Bečej

Full band koji nas dočekuje u Bečeju je RebelStar, novi bend Milana Glavaškog (Eva Braun, Popcycle), sa sedištem u Sent Andreji, petočlani sastav kojem je ovo bilo premijerni nastup. Između njihovog koncerta i koncerta sa Kenom u poznatoj Sceni u Bečeju, izgledalo je kao da Ken želi da ponovi svoj performans iz Beograda, samo ovoga puta sa mikrofonom.
KEN STRINGFELLOW + IKA I REBELSTAR
Nastup je počeo isto tako što se Ken umuvao među publikom, čak je poželeo i da se popne na šank ali avaj, bio je od stakla. Scenario je ipak bio drugačiji jer momenat kasnije on već seda na pod i moli nas da mu se pridružimo u istoj pozi ne bismo li se u potpunosti uživeli u njegov šou.
Posle ovako upečatljivog početka, Ken se vraća na scenu Scene sa Ikom gde u duetu najpre pevaju njegovu pesmu For Your Sake, a potom kao prvi od kurioziteta ovog koncerta obradu pesme Somethin’ Stupid (duet Frank & Nancy Sinatra). Iku je na sceni ubrzo zamenio RebelStar i otpočeo je jedan sasvim drugačiji koncert od onoga što je početak nagoveštavao.
Koncert u Bečeju je bio jedan sonični power pop doživljaj uz odličnu kombinaciju pratnje RebelStara i vokala i gitare Stringfellowa, koji je prošetao kroz repertoar solo pesama, obrada (Buffalo Springfield, The Association) i samih The Posies, po kojem ga većina ljudi i pamti.
KEN STRINGFELLOW + IKA I REBELSTAR
I tu dolazimo do drugog kurioziteta tj. bisa na kojem osim sada pune koncertne verzije Solar Sister smo dobili i pravu poslasticu od obrade pesme Dream All Day. Koju su, sudeći po lokalnim pričama, Popcycle i ranije tokom 90-ih izvodili na svojim nastupima, pod nazivom Sanjam ceo dan. Sigurno 10-ak godina kasnije, Milan i ekipa su sada to izveli sa koautorom te pesme u pure power pop aranžmanu, gde je zvezda večeri povremeno u refrenu ubacivala nešto što je podsećalo na “mogao bih da sanjam ceo dan”…
Oba nastupa su imala svoje draži, prvi zbog svoje svedenije i “adult”, drugi zbog svoje “mladalačke” pop forme. Najveća čar je verovatno u tome što je prvi u Beogradu delovao spontanije, a ispostavio se kao mnogo uvežbaniji dok je drugi u Bečeju koji je delovo programiranije zapravo predstavljao mnogo veću improvizaciju. U svakom slučaju, da ste bili i vi ste mogli da dobijete aplauz.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji