Popboks - SCENA Uživo! 5: ŽeneKese i Endorfin - I da opet nađem sreću, radosti i ljubav, pjevao sam rock'n'roll [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 14.05.2007. 00:00

SCENA Uživo! 5: ŽeneKese i Endorfin

I da opet nađem sreću, radosti i ljubav, pjevao sam rock'n'roll

Scena po peti put! I konstatacija da je ova akcija sve manje oživljavanje scene, a sve više njen svakodnevni Život (sa velikim ž). Ko je bio u petak uveče, zna o čemu je reč. Ko nije - neka čita tekst dole, imaće za čim da žali kasnije

Marko Nikolić

Mesto:Klub Doma omladine Beograda
Vreme:Petak, 14. maj 2007.
Produkcija:Popboks i DOB



Verovatno poznajete bar jednu osobu koja s vremena na vreme iskaže stav koji se može sažeti u tvrdnji da se nekada davno kod nas svirala odlična muzika i kako ovo što se svira danas ne može po kvalitetu da se meri sa onim što je bilo. Pominjanjem beogradskih Žena Kesa i pančevačkog Endorfina možete dati mali doprinos u ispravljanju te zablude koja se uzdigla do nivoa mita.
SCENA Uživo! 5: ŽeneKese i Endorfin
Još jedan u nizu pupoljaka procvetale pančevačke scene - Endorfin, simpatična je četvorka koju sačinjavaju momci koji su tek prerasli tinejdžersko doba. Njihov izraz bazira se na indie rock obrascu sa jasnom romantičnom porukom i šarmom čiji se koren nalazi u povremenoj disharmoniji i raštimovanosti koja budi udaljenu asocijaciju na rani Pavement.
Poetski svet ove grupe počinje i završava se sa nežnim kontemplacijama na temu osećanja prema suprotnom polu, te ne čudi što su dosadašnjim koncertnim aktivnostima uspeli da svojim pristupom osvoje pripadnice lepšeg pola koje su u ritmu muzike skakutale u prvim redovima, znajući sve reči pesama koje su se ocrtavale na njihovim licima.
SCENA Uživo! 5: ŽeneKese i Endorfin
U prvom delu nastupa, pevač i gitarista Max odsvirao je akustični set koji se završio obradom dosta-puta-obrađivane Another Girl, Another Planet grupe Only Ones, koja se sasvim fino uklopila sa ostalim pesmama. Za drugi deo je bio zadužen ceo bend. Tokom 30-ak minuta, najbolje su zvučale uvodna Devojke vole loše momke i 10.000 izvinjenja koja je na potpisnika ovih redova ostavila mnogo bolji utisak no snimak iste numere sa kompilacije Jutro....
SCENA Uživo! 5: ŽeneKese i Endorfin
Nakon kraće pauze, na scenu su stupile Žene Kese. Oni svoju ljubav prema bazičnom roku prezentuju na dijametralno različit način od prethodnika: u njihovom srcu je garaža koja se nalazi na pola puta između Partibrejkersa i Kazne Za Uši, električna autostrada koja povezuje tradiciju Detroita sa yu rock podzemljem kasnih 80-ih okupljenog oko etikete Slušaj najglasnije.
Blisko nije i isto, samim tim opis zvuka benda se ne iscrpljuje navođenjem uzora i uticaja: stav punka, malo rhythm 'n' bluesa, dosta pozitivne energije emitovane u furioznom „no bullshit“ ključu gradskog šmeka (posvetničko izvođenje u naslovu citirane pesme Rock'n'roll u Beogradu grupe Time), na šta se nadovezuju simpatični tekstovi iz kojih kulja život velegrada.
SCENA Uživo! 5: ŽeneKese i Endorfin
Sve su to bili preduslovi vrhunske zabave koju je bend priredio prisutnima, a čiji je vrhunac bilo prvo izvođenje kultnog hita Zavijam, kad su na binu, otevši mikrofone od ŽenaKesa, spontano istrčali prijatelji/ce benda, te dva velika frontmena nove srpske scene: Tica (Manisent i Mentalnost) i Boris (Repetitor). Trenutak koji se i ne da baš do kraja opisati.
SCENA Uživo! 5: ŽeneKese i Endorfin
Usna harmonika je davala odmetnički prizvuk, dok su udaraljke pozivale na šamanski ritual energetske sinteze benda i publike, koji je ona frenetično prihvatila i na kraju ih ovacijama ispratila, nakon bisa u kom je ponovo odsvirana Zavijam, sigurno jedna od najzaraznijih pesama domaćeg roka u nekoliko prethodnih godina.
Po svemu prikazanom, ovaj bend je i više nego zreo za izdanje. Do tada, pridev „kultni“ ih verno opisuje.
Ako ste u prilici, proverite zašto.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji