Popboks - BEBEL GILBERTO U DOMU SINDIKATA - Naiskap! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 11.06.2007. 00:00

BEBEL GILBERTO U DOMU SINDIKATA

Naiskap!

Koncert zvezde bossa nove bio je posvećen beogradskom prijatelju koji je poginuo u Sao Paolu 2. novembra 1999. spašavajući u zapaljenom studiju njene snimke sa albuma „Tanto Tempo“

Zoran Janković

Mesto: Dom sindikata, Beograd
Vreme: Subota, 9. jun 2007.
Produkcija: Beogradska arena
Uz blago kašnjenje, veče je otpočelo furioznim i zbilja veličanstvenim nastupom poletnih brazilskih udarnika Forro In the Dark. Oni su šarmom i melanžom ska, world i americana zvukova, tokom prednastupa u trajanju od čitavog jednog školskog časa, razgalili publiku i dali jedan od mogućih odgovora šta je bio plen iz snova onolikim osvajačima južnoameričkog tla. Momci su kasnije u raznim kombinacijama poslužili i kao prateći bend same Bebel.
BEBEL GILBERTO U DOMU SINDIKATA
Posle gotovo polusatne pauze, Kraljica je kročila pred poklonike. Potpuno neopremljenom scenom dominirala je počudna, ali, kako se kasnije ispostavilo veoma funkcionalna fotelja (obradu klasika Colea Portera Night and Day je, tako, otpevala ležeći sa glavom na podu i nogama na narečenoj fotelji- prizor za istinski nezaborav!), svojevrstan presto mile nam vladarke.
Nastup Bebel Gilberto je otvoren sa visokoeteričnom Momento, a ukupna playlista predstavljala je fin, mudar i efektan presek najboljih i najpamtljivih trenutaka iz daminog opusa. Razdragana i blago logorejična Bebel Gilberto potom je pozdravila prisutne „in the land of Suba“ (jedna od najpotresnijih priča u pop-istoriji), a posebno prisutnu Subinu „mama Rosu“...
BEBEL GILBERTO U DOMU SINDIKATA
Ređale su se pesme u Subinim i subolikim aranžmanima; sa izuzetkom nešto očiglednije prekonstruisanije Aganju, pesme su zadržale svoje izvorno, studijsko ruhom, a poseban osvrt zaslužuje Bring Back the Love sa ovogodišnjeg izdanja, koja je urađena po očiglednom Subinom blueprintu.
Bebel uživo je ipak nešto drugo u odnosu na studijsku sebe između pesama, priča li priča na više jezika, duhovito i veselo (prisutni su saznali da je nedavno lomila nogu, da sebe smatra kraljicom grešaka, tako da je beogradski nastup završila u postojanom ubeđenju da se nalazi u Makedoniji!), pije darovano vino (direkt iz flaše, jer su organizatori dugo, hrabro odolevali njenim vapajima za čašom)...
BEBEL GILBERTO U DOMU SINDIKATA
Samosvesna a krhka, poletna (sa neodoljivim „so 80’s“ plesnim kretnjama) a setna, kraljica Bebel zaista očarava i to bez vidljivijeg truda, isijavajući omamljujući spoj neosporne veštine i nepatvorenog užitka u muzici koju stvara.
Što se same publike tiče, ovog puta i bez gledanja kroz prste zaslužuje višu ocenu. Reagovalo se spontano i iskreno, vidljiva je bila opuštenost (kao posledica opuštenosti onih na bini), mobilni telefoni su zvonili manje no obično, manje je bilo i izlazaka iz sale tokom nastupa (tek dva tuceta očigledno zalutalih, oprljenih mlađih dama), sekjuriti-bojs su bili druželjubiviji više od udomaćenih običaja... veselja je bilo koliko je to sam prostor dopuštao.
BEBEL GILBERTO U DOMU SINDIKATA
Jedine mrlje na ovo bezgrešno divno veče bacile su poslovična vrućina u Domu sindikata, kao i nesrećno odabrano, agresivno binsko osvetljenje protiv koga se i sama Babel u više navrata bunila.
Bebel Gilberto je prethodnog šabata na beogradskom nastupu uspela nemoguće, a poput Natache Atlas pre dva leta: kompetentnošću izvođenja, u snažnom zagrljaju iskrenog zanosa, odbranila je neodbranjivo. Vratila dostojanstvo easy-listening pop-jazzu, žestoko iskompromitovanom štancovanim, beskrvnim i ispoliranim dalekim rođacima, rasejanim po brojnim kompilacijama, skockanim po meri prepodneva u beogradskom kafiću, recimo.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji