Popboks - SCENA UŽIVO! – LETNJI SPECIJAL – POP-UPS, SLAPTRAP I VELIKI PREZIR - Pop katarza [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 09.07.2007. 00:00

SCENA UŽIVO! – LETNJI SPECIJAL – POP-UPS, SLAPTRAP I VELIKI PREZIR

Pop katarza

Prvog dana dvodnevnog koncertnog serijala SCENA Uživo! - letnji specijal, publika je imala prilike da čuje raznovrstan, jasno žanrovski profilisan zvuk dva mlada benda sa Scene - Pop-Ups i Slaptrap. U završnici, Veliki Prezir su najvernijoj publici pružili jedan od svojih najubedljivijih nastupa

Nebojša Marić

Mesto: Bašta SKC-a, Beograd
Vreme: Petak, 6. jul 2007
Produkcija: Popboks, SKC i Odličan Hrčak
Posle prolećnog serijala koncerata SCENA Uživo, ovog vikenda smo imali priliku da u novom ambijentu upoznamo na delu četiri mlada sastava, koji su ovog puta svirali u društvu dva etablirana benda. Željni dokazivanja, Pop-Ups i Slaptrap su prvog dana definitivno zaintrigirali sve prisutne i svojom ozbiljnošću dokazali da „rezervoar“ mladih, interesantnih i ambicioznih grupa na domaćoj sceni nije ni izbliza presušio.
SCENA UŽIVO! – LETNJI SPECIJAL – POP-UPS, SLAPTRAP I VELIKI PREZIR
Nekoliko trenutaka pošto su prvi posetioci ušli u Baštu SKC-a, somborski bend Pop-Ups se popeo na binu. Pesme sedamnaestogodišnje Olivere Popović koje je publika mogla da čuje te večeri, govore o najjednostavnijoj-najtežoj stvari na svetu - o tinejdžerskoj svakodnevici, u kojoj i najmanji pokret ili letimičan pogled izazivaju trenutni smak sveta. Ove pesme su pisane u jednom dahu i iz njih neretko izbija naivnost prirođena uzrastu.
Pop-Ups plene talentom. Tinejdžerska tematika oblikuje pesme, bend se sasvim solidno kreće od power popa i mirnijih delova, do teenage punka, a prisutni su mogli da čuju i Oliverin zavidan vokalni potencijal.
Nekoliko pravovernih teenage hitova, među kojima i ovih dana aktuelni Osmeh, nisu ostavili publiku SKC-a ravnodušnom. Ako se uzme u obzir podatak da je koncert u SKC-u bio njihov treći nastup u karijeri, utisak je više nego povoljan.
SCENA UŽIVO! – LETNJI SPECIJAL – POP-UPS, SLAPTRAP I VELIKI PREZIR
Očigledno je da su Slaptrap iz Novog Sada dobro iščitali RHCP štivo (prvenstveno albumi Mothers Milk i Blood Sugar Sex Magik). Na binu SKC-a neki od njih su izašli u egzotičnoj odeći (bubnjar je imao narandžastu suknju), gitarista je bio iscrtan po telu, a zvuk benda nedvosmisleno upućuje na dobro poznat kalifornijski spoj funka i bučne gitare. Željni dokazivanja, Slaptrap su pokazali najviše u prvom delu svog nastupa. Energični i dobro tehnički potkovani, brzo su podigli temperaturu u publici koja je najbolje prihvatila hitove Funk antena i Ja nisam lenj.
Slaptrap su siroviji i energičniji na bini nego na snimcima. Oni odlično vladaju svojim instrumentima i u najboljim delovima, u trenucima kada basista i pevač Ivan Karanović pređe na falseto, prelaze čak u psihodelični pop. U poslednjih nekoliko pesama energija Slaptrapa je malo opala. Kraći nastup bi bio još ubojitiji. Posebno iznenađenje je bila, na bis izvedena pesma Azre – Kurvini sinovi, koja je odsvirana u interesantnom funk maniru.
SCENA UŽIVO! – LETNJI SPECIJAL – POP-UPS, SLAPTRAP I VELIKI PREZIR
Veliki Prezir su izgradili jedan od najsnažnijih autorskih potpisa u pop muzici u Srbiji, a njihovi živi koncerti su u poslednje vreme veoma ubedljivi. Nastup u bašti SKC-a nije bio izuzetak. Bend na bini zvuči uzbudljivo i napeto, a tenziju proizvode sjajni aranžmani u kojima posebno mesto zauzima improvizacija – preplitanje i sudaranje Koletove i Robertove gitare, koje neretko rezultira u uznemirujućoj kakofoniji. Taj karakteristični zvuk zaoštrava sjajne slike velikih i malih ličnih drama koje prožimaju junake Koletovih tekstova. Bend je bio odlično raspoložen i svim prisutnim je podario soničnu pop katarzu.
SCENA UŽIVO! – LETNJI SPECIJAL – POP-UPS, SLAPTRAP I VELIKI PREZIR
Album Brazde sigurno će, barem po svom uticaju, ući u sam vrh pop fenomena u ovoj sredini. On možda nije imao ubedljiv tiraž ali, to je bilo očigledno u petak u Bašti SKC-a, je mnogim ljudima pomogao da sačuvaju mentalni mir svih onih i ovih godina. Stiče se, međutim, utisak da kod Prezira postoji stalna, ponekad svesna, u svakom slučaju štetna odbojnost prema široj publici, i pored velikog potencijala njihove muzike. Slabija komunikacija sa publikom na koncertima, ali i sa javnošću između istih, limitira mogućnosti ovog odličnog benda.
Pesme Moram da znam, Neobična sumnja, Danima... su u petak u Bašti SKC-a neretko izazivale čak i fanatične reakcije u prvim redovima, sastavljenim uglavnom od muzičara različitih generacija sa ovdašnje scene. Emotivni naboj je brižljivo građen tokom nastupa da bi na kraju i eksplodirao, u trenutku kada je Kole posle bisa bacio gitaru na binu, ostavljajući (ne)prijatnom zvuku iz pojačala da nam govori o svim našim slabostima.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji