Popboks - RETURN TO FOREVER U SAVA CENTRU - Ljubav na prvi pogled [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 08.07.2008. 15:29 · 2

RETURN TO FOREVER U SAVA CENTRU

Ljubav na prvi pogled

Na velikoj povratničkoj turneji nakon 25 godina pauze, kultni fusion sastav Return to Forever je nastupio i pred beogradskom publikom. Preko dva sata svirke je malo koga ostavilo ravnodušnim

Nikola Marković

Stanislav Milojković

Mesto: Sava centar, Beograd
Vreme: Nedelju, 6. jul 2008.
Organizacija: Beogradska arena

Sredinom 70-ih godina prošlog veka Return to Forever su važili za jednu od najpopularnijih jazz-rock grupa, uz Weather Report i McLaughlinov Mahavishnu Orchestra, a njihovi albumi su se visoko kotirali ne samo u jazz krugovima, već i na top listama popularne muzike. Nakon nekoliko berićetnih godina i brojnih personalnih promena, Return to Forever su početkom 80-ih otišli u legendu.

RETURN TO FOREVER U SAVA CENTRU

Makar do ove godine. Iako je većina članova ostvarila zapažene solo karijere, ni Chick Corea i drugari nisu ostali imuni na trend ponovnog okupljanja popularnih grupa koji već duže vreme ne jenjava. U maniru najvećih rock bendova, opredelili su se za megalomansku turneju koja obuhvata tačno 50 gradova širom sveta.

Sava Centar je u nedelju bio dupke pun - čak je ubačen i dodatni kontingent stolica, a mnogi su stajali sa strane. Publika je bila šarolika: od golobradih tinejdžera do iskusnih sedih glava. Kada su se na bini pojavili Chick Corea, Al Di Meola, Stanley Clarke i Lenny White, svi u dvorani su momentalno ustali sa stolica i nagradili legende višeminutnim aplauzom.

RETURN TO FOREVER U SAVACENTRU

Corein pokušaj komunikacije sa publikom je u tom trenutku bio osujećen činjenicom da se niko nije setio da uključi mikrofon. No, kao što i priliči majstoru improvizacije, on se snašao pomoću pantomime, izazivajući smeh kod ionako odlično raspoloženog auditorijuma.

Tokom prvog jednočasovnog seta, bend se predstavio u prepoznatljivom električnom izdanju. Prvih nekoliko numera protiče u uravnoteženoj kolektivnoj svirci, koju tek na momente Al Di Meola razbija vrtoglavo brzim solima, na opšte oduševljenje prisutnih u sali.

Kako je koncert odmicao, tako su i improvizacije postajale sve duže, a pored furioznog Di Meole svojom virtuoznošću se najviše isticao Stanley Clarke, koji je u pauzi između pesama stigao i da malo proćaska sa publikom, kaže pokoju reč o svojim kolegama iz benda, i u humorističnom duhu sebe predstavi kao Luia Armstronga.

Nakon polučasovnog predaha, bend u drugom setu za trenutak spušta loptu i predstavlja se u akustičnom izdanju i laganijim numerama. Ipak, prividno zatišje biva razbijeno već nakon par pesama - svako od muzičara dobija velik prostor za solo partiture, uz diskretnu podršku benda. Još jednom je Stanley Clarke pokupio najviše ovacija, naročito u momentima tokom kojih bi svoj kontrabas tretirao poput električne gitare.

Koncert je trajao već dobra dva sata, kada je bend konačno napustio binu. Corea i prijatelji se vrlo brzo vraćaju uz nezapamćene ovacije publike, i izvode poslednju numeru. Deo auditorijuma napušta svoja numerisana sedišta i prilazi skroz do bine.

RETURN TO FOREVER U SAVA CENTRU

Dvorana je, po završetku koncerta, još dugo bila dobro popunjena. Potpisivali su se autogrami, fanovi iz publike su pričali sa svojim herojima na bini, dok je tehničko osoblje delilo trzalice i bubnjarske palice. Sa svih strana su se videli osmesi i čuli euforični komentari koncerta - jedna grupica mladića u ranim 20-im je konstatovala kako je ovo bio “najbolji koncert ikad”.

Chick Corea je na kraju kurtoazno rekao kako se nada da će opet nastupati pred beogradskom publikom. Ako ga put zaista ponovo nanese u ove krajeve, moći će da računa na ispunjen Sava Centar i vernu, obrazovanu publiku.



Komentari

  • Gravatar for slacala
    slacala (gost) | 09.07.2008. 10.24.19
    pametni i knjiski ljudi!
  • Gravatar for Danijel
    Danijel (gost) | 22.08.2008. 15.19.09
    Yap! Najbolji koncert-svirka na kojem sam bio u zivotu. Nestvarno dobro. Aplauzi retko dugi i iskreni, ali jos vise zasluzeni. Mene su pregazili i pokosili u najpozitivnijim mogucem smislu tih reci jos u prvih par minuta koncerta :), i dobar deo koncerta sam se osecao da nemam vise prostora u sebi da primim ovoliko dobru muziku. Genijalno, zaista! Bezuspesno slusam njihove albume sada, uzivo je nemerljivo bolje...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji
Od istog autora

EVERNEVERGREEN DJZ BY DARKO DŽAMBASOV

Muzika za gledanje

Albumi

METAK ZA ZLIKOVCA

Lagos Express

Albumi