Popboks - METAK ZA ZLIKOVCA - Live at Underground Studio [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 25.05.2010. 12:30

METAK ZA ZLIKOVCA

Live at Underground Studio

(Slušaj najglasnije)

Tri mladića i jedna devojka na debiju predstavljaju poletnu i zrelu instrumentalnu funk-rock-jazz svirku

Nikola Marković

Ocena:
7


8/10

Izuzmemo li jazz ansamble, domaća instrumentalna scena se ne može baš podičiti dugovečnim sastavima koji su ostavili značajan trag i udarili temelje muzičarima mlađih generacija. Ova, naizgled tmurna slika ima i svoje dobre strane – dok rockeri lamentiraju nad „zlatnim 80-im“, a svaki novi bend mora da izdrži poređenje sa Šarlom, Orgazmom, Disciplinom i drugim legendama, instrumentalisti su oslobođeni tog tereta i spremni da pišu novu, vlastitu istoriju.

METAK ZA ZLIKOVCAPopečitelji su pre nekoliko godina izašli iz anonimnosti i predstavili furioznu mešavinu etno zvukova, funka, rocka i punka, podjednako modernu koliko i autentično domaću. Trubač Zoran Erkman, iz nekadašnje Discipline Kičme, pre pet godina je osnovao Zerkman Big Bang, s kojim je prošlog meseca konačno izdao debitantski album na raskršću tipično beogradskog rock zvuka i fusion jazza. Krajem 2007. prvenac izdaje i fusion/funk postava Naked, Neočekivana Sila je vaskrsla bez Olivera Nektarijevića na vokalu, a godinu dana kasnije dva mlada instrumentalna benda skrenula su pažnju na sebe nastupom na proslavi 40-og rođendana SKC-a: Ola Horhe i Metak za Zlikovca.

Junaci ovog teksta, Metak za Zlikova, su trojica mladića i jedna devojka: trubač je Danilo Jovičić, gitaru svira Ivan Simić, a bas njegov brat Milan. Na bubnjevima je Jovana Petrović, aktivna i u surf-rock postavi Threesome. Nakon već pomenutog koncerta u SKC-u, Metak za Zlikovca nastavlja sa nastupima po zemlji, ali i u Sloveniji i Hrvatskoj, gde izdaje album za tamošnju najpoznatiju nezavisnu etiketu Slušaj najglasnije.

Naziv Live at Underground Studio (pored pružanja bazičnih informacija o mestu na kom je snimak načinjen) doslovce ukazuje na estetiku albuma – materijal je snimljen „iz prve“, bez naknadnih produkcijskih doterivanja.

METAK ZA ZLIKOVCA

Muzika Metka za Zlikovca kreće se od različitih rock obrazaca ka funk i fusion prostranstvima, tvoreći homogenu i organsku celinu. Za razliku od nekih domaćih bendova čija neukrotiva živa energija nije uhvaćena na studijskom snimku u punoj snazi (poslušati prvi album Popečitelja – Ko radi?), debi Metka za Zlikovca nema tih problema. No tome nije razlog samo činjenica da ovo zaista jeste svirka uživo, jer bend ubedljivo trijumfuje nesputanom energijom i mladalačkim duhom.

Momci i devojka su i svirački veoma kompetentni, pa njihove godine i brza/glasna svirka neće poslužiti kao pokriće za eventualni nedostatak konkretnih muzičkih i aranžerskih ideja. To je jasno već od uvodne Filmska, u kojoj u maniru prekaljenih veterana improvizuju dobrih par minuta pre nego što se razmašu užurbanim funk-rock ritmovima i wah-wah gitarskim efektima.

Letnji raspust, s još bržim bubnjevima, masnom bas linijom i zavodljivim „refrenom“ potencijalno je najveći hit albumu, više na tragu sirovosti blaxploatation estetike nego modernih integracija funka u rock, u maniru Red Hot Chili Peppersa i njihovih sledbenika. Simptomatična je i numera Swing, u kojoj Jovana pokazuje da se dobro snalazi i sa školskim jazz ritmovima, a ostatak benda ne samo što je prati u stopu, već se i vešto poigrava zadatim muzičkim koordinatama i intenzivira improvizaciju do tačke usijanja.

Pored zaista talentovane i dominantne trojke na gitari, basu i bubnjevima, trubač Danilo Jovičić ostaje u zapećku uprkos korektnom muziciranju, te  melodičnoj i prijatnoj boji zvuka instrumenta. S jedne strane mogli bismo udeliti reči hvale bendu, jer se njegovi članovi ne razmeću solima na previše strana gušeći kolektivnu svirku, ali ostaje utisak da upravo izazovnija eksploatacija duvača može da pogura Metak za Zlikovca u novim, neočekivanim i uzbudljivim smerovima.

Dok se to ne desi, mirne duše i razigranih tela moći ćemo da uživamo u onom što imamo, a to je zrela, pametna i vedra svirka jednog perspektivnog benda.

Audio:



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.