Popboks - VODIČ KROZ NOVU BRITANSKU SCENU (2) - Grime - Isti kao ja [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 20.01.2009. 10:45 · 5

VODIČ KROZ NOVU BRITANSKU SCENU (2) - Grime

Isti kao ja

Britanski hip hop u usponu zove se grime. To je sirov zvuk – tekstovi pre ringtonova, srce pre novca. Mnoge zvezde koje su počele u različitim delovima Londona i u grimeu (Dizzee Rascal, Kano, Lethal Bizzle…) već uveliko pripadaju mainstreamu i deluju kao da misle samo na novac, zbog čega su im fanovi okrenuli leđa. U grimeu nema mesta za te dečje naivne tekstove i muziku. Oni koji u Britaniji žive u predgrađima žele da propovedaju o tome, da upozore klince da paze na svoj život, i uglavnom da pobegnu odatle

Nebojša Marić

Pavle Popović

Da bi se neko probio u rapu u Britaniji, mora da sledi sličan put kao kad je reč o rocku. Otvaranje MySpace profila pomoći će u pronalasku fanova, ali i u privlačenju važnih ljudi. Freestyles, rap battles i remiksi su korisni u pokazivanju vrednosti. Grime muzičari obično nastupaju na zabavama i klupskim večerima a potom su spremni za samostalne koncerte. Ukoliko postanu dovoljno veliki, čak mogu da završe svirajući na rock koncertima i festivalima.

Najveći grime festival je Sidewinder i na njemu nastupaju najbolji izvođači u žanru. Mnoge piratske radio-stanice mogu puštati nečiju muziku i to će za posledicu imati povećanje popularnosti, ali kada KISS 100 i Radio 1 emituju nečije pesme, to znači da je uspeo. Tim Westwood je verovatno DJ koji će prvi pustiti najbolje grime pesme, i koji ćesto dovodi muzičare u svoj šou kako bi uživo bacali freestyle na matrice i impresionirali fanove.

JME

Mlađi brat Skepte JME je ključna figura koja stoji iza grupe i brenda Boy Better Know. Reč je o podgrupi grime benda Roll Deep koji je postigao solidnu popularnost, i u kome su bile i zvezde poput Dizzeeja Rascala, Wileyja i Scratchyja. JME i njegov brat su novije, mlade zvezde grime kružoka koji je odnegovao kum gimea Wiley. JME-jev stil karakteriše sjajni smisao za humor, kao i izbegavanje nasilnih slika i tema na kojima insistira većina njegovih kolega. On koristi teške basove kako bi stvorio postojano tlo za svoje duhovite igre reči u kojima se prepliću njegove misli i priče.

Ice Kid

Za 16-godišnjaka, Ice Kid je zli zajebani dečko. Ni u jednom trenutku se ne suzdržava dok šiba po publici. Nakon slušanja njegovih pesama pomislili biste da je on zaista originalni gangster. Ice Kid ima flow i preciznost koji ruše granice. Sa svojim saučesnikom u zločinu Sik Manom stvorio je svemoćno bratstvo, što se može videti u klipu My Youth Stylo G-ja, koji mu je doneo slavu. Samo je pitanje trenutka kada će ovaj samouvereni klinac, koji je ušao u grime sa 11 godina, pocepati grime scenu kakvu znamo.

Chipmunk

Zajedno sa kolegom Ice Kidom, Chipmunk se proslavio preko emisije Westwood, u kojoj je pokazao ogroman potencijal u freestyleu. Njegova upotreba metafore i poređenja, pomoću kojih šalje poruku, pokazuje izvanredne sposobnosti. Takođe, njegov stil karakteriše i izuzetno manipulisanje rečima. Chipmunku ne manjka samopouzdanja, a njegova sposobnost da kaže ono što mu je važno je jednostavno impresivna.

Tinchy Stryder

Bow je rasadnik grime talenata. Ghetto, Dizzee, Wiley – svi su došli iz ovog kvarta u Istočnom Londonu. Stryder je veoma talentovan muzičar koji često gostuje na piratskim radio-stanicama Deja Vu i Rinse, gde je pokazao da je u prilično usavršio svoje sposobnosti. The Streets, Wiley, čak i Craig David sarađivali su s mladom zvezdom, a okitio se i nagradom za najboljeg debitanta na festivalu Sidewinder. Rewind magazin ga zove princom grimea, i on to možda i zaslužuje. Sa jedinstvenim nastupom i flowom, jednog dana će naslediti krunu.

Master Shortie

Master Shorty je drugačiji od svojih grime kolega. On ne peva samo o devojkama i ubistvima, njemu je stalo do savremenih društvenih problema i onoga što treba da se ispravi. Shortijeva ljubav prema bekpekerima podseća na neke manje ozbiljne aspekte rapa, a njegov lični imidž prosto vrišti da je indie. Mnogi će tvrditi da prelazi granice grimea i indieja kao što je to činio katastrofalni podžanr grindie, ali to jednostavno nije slučaj. Sve što radi je zapravo inteligentno semplovanje pesama i pisanje koje ne samo da se ritmički dobro uklapa već zvuči zaista stvarno. Na njega su duboko uticali američki reperi koji se usredsređuju na jezik kao što su Common i Talib Kweli, a ljubav pokazuje i prema Jay Z-ju i NWA-ju, kao što je i očekivano. Odrastao je okružen muzikom, pošto je njegov otac držao jazz bar u Istočnom Londonu, i od 16. godine je pomagao velikim bendovimao kao što je ATL na nastupima poput onog u Hackey Empireu. Lakoća s kojom spaja različite žanrove može veoma lako rezultirati mainstream probojem, ali za razliku od svojih grime savremenika, on će to postići na sličan način kao što su to činili američki reperi i neće žrtvovati srce koje pokreće njegove pesme.

Giggs

Dubok i zaista leden glas. Spori flow, neparni ritmovi... Giggsove pesme govore o odlasku iz džungle Pekama u kojoj živi, dok, verovatno nenamerno, na smrt ne preplaši slušaoca svojim zvukom. On deluje grubo i tekstovi su mu takvi. Kada je na dodeli BET nagrada u Atlanti osvojio priznanje za Best UK Act, moglo se videti da Amerikanci poštuju njegov rap, možda upravo zbog sličnosti s njihovim. Sve u vezi s njim je odmah prepoznatljivo, a njegove pesme odišu lakoćom tako da se čini da ove tekstualne čarolije čak i nisu najbolje što može.



Komentari

  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 20.01.2009. 10.12.49
    dobar tekst. kapiram da će biti komentara "što nema ovoga, što nema onoga" ali ovo je baš gotivan presek.
  • Gravatar for Aleksandar
    Aleksandar (gost) | 20.01.2009. 11.19.20
    meni je onaj Dirrty Goodz najbolji od tih Grime likove
  • Gravatar for tozzinjoo
    tozzinjoo (gost) | 20.01.2009. 21.49.33
    sve kul, ali...otkud ta pricha o okretanju ledja diziju? koliko pratim u.k. grime sajtove, bash su super komentari pogotovo nakon dance viv me spota...bash ej uveo grime na velika vrata. dizzie je veliki otac. kano isto kida.
  • Gravatar for ja
    ja (gost) | 21.01.2009. 21.55.30
    ok je text, ali roll deep crew su najjaci!!! :)
  • Gravatar for Ghostface Z-la
    Ghostface Z-la (gost) | 22.01.2009. 17.58.55
    https://www.youtube.com/watch?v=71ufGS8XcUU
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike
Od istog autora

CONSECRATION

Cimet

Albumi

BAD COPY

Krigle

Albumi

THUNDERCAT

Apocalypse

Albumi

VLADA DIVLJAN, GODINU KASNIJE

Osmeh zelenog dana

Tema