Popboks - ROCKNROLLA – Guy Ritchie - ...to je način života, životna filozofija [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 28.01.2009. 22:43 · 11

ROCKNROLLA – Guy Ritchie

...to je način života, životna filozofija

Teško je, često i gotovo neizvodljivo, oporaviti se od Madonnine kletve. To znaju mnogi i raznorodni (Sean Penn, Vanilla Ice, Warren Beatty, Sandra Bernhard...). Nekim čudom, već otpisanom Guyu Ritchieju je to sa Rocknrollom pošlo za rukom

Zoran Janković

Đorđe Bajić

Ocena:
7


7/10
 

Scenario: Guy Ritchie
Uloge: Geral Butler, Tom Wilkinson, Mark Strong, Idris Elba, Thandie Newton, Tobby Kebbell, Karel Roden, Jimmy Mistry, Dragan Mićanović
Žanr: ostrvsko-gangsterski
Trajanje: 114 minuta
Proizvodnja: UK, 2008

Šminkerskim i humorom koji je zaslađen podsećanjima na mitologiju britanskog gangsterskog filma, Guy Ritchie je očarao filmofile širom planete. Dve čađave dvocevke predstavljale su inovaciju i, uz uspeh komedije Do gole kože, značajno doprinele preporodu britanske kinematografije.

Usledio je Snatch kao ples na dobro poznate note, a onda je počeo strmoglav. Swept Away, bračna saradnja u novom viđenju kultnog naslova Line Wertmüller, bio je toliko kataklizmički loš da su mnogi zažalili što se umesto njega nisu obistinila ovdašnja naklapanja o pravljenju biopica na temu Cece Ražnatović. Ritchie je pokušao da se vrati u sedlo Revolverom, zanimljivim, ali nemuštim filmskim esejom u čijem središtu su ponovo bila gangsterska zamašateljstva.

Iako je nosio prepoznatljiv Ritchiejev rukopis iz boljih dana, Revolver je slabo koga zanimao i tek su bračni brodolom na vidiku i slamka spasa u vidu producentske zaštite čuvenog Joela Silvera uspele da vrate Ritchieja sa puta brzog zaborava.

I zaista, Rocknrolla, uz sve nedostatke i povremeno poljuljano rediteljsko samopouzdanje, ostavlja utisak atraktivnog, smislenog i efektnog ostvarenja važnog kako za režisera, tako i za publiku koja mu nije sasvim okrenula leđa.

Za razliku od verističkih klasika ovog mini-žanra (Braća Krej Petera Medaka i/ili Crni petak za gangstere Johna Mackenzija), Ritchiejevo viđenje UK kriminalnog miljea ume da ostavi utisak površnosti i preterane pop lakoće. Ritchie jeste svestan specifičnosti i prepoznatljivosti svoje mustre, te je u Rocknrolli na poznatoj teritoriji.

Ponovo je tu gangsterski okoliš, lavirinti zavera i skrivenih motiva, montažerska preterivanja, puno prepoznatljivog ostrvskog humora, te izobilje privlačnih nota u pozadini. Ali Ritchie svoju sliku kriminogenog Londona ovog puta obogaćuje uvođenjem likova novopridošlih ruskih tajkuna, beležeći upadljive promene u skrivenoj geografiji engleske metropole.

U prvoj četvrtini osnovni zaplet deluje konfuzno i preopterećen je čitavom armijom, čini se, ne baš neophodnih likova. Kako film odmiče, Ritchie pokazuje smelost i zrelost da u visoko energetskom naletu preuzme potpunu kontrolu nad pričom. Naracija dobija odgovarajući ritam, kockice se slažu i sve je spremno za bučnu i pamtljivu završnicu.

Ako se po strani ostave bleđi tagovi manirizma, poneki ne baš neophodan rukavac i par ne najmudrijih izbora,Ritchiejev povratak u finale ulazi kao zaokružena, poletna i visokoktanska priča. Puna izuzetnih glumačkih rešenja, Rocknrolla ne bi, sada je to već sigurno, mnogo izgubila ni da je izložena pravolinijski bez prepoznatljivih i očekivanih montažerskih vratolomija i dramaturških sinkopa.

Sada je već gotovo izvesno da se odustalo od zamisli o Rocknrolli kao trilogiji, Ritchie već dovršava Sherlocka Holmesa, Madonna je svila novo gnezdo, Srbija izgubila još nekoliko bioskopskih sala, a sudeći po programu nadolazećeg Festa i priliku za ponovni susret ovdašnjih filmofila i njihovog oporavljenog ljubimca. Rocknroll(a) je to.



Komentari

  • Gravatar for kriticar kriticara
    kriticar kriticara (gost) | 28.01.2009. 22.16.08
    konacno i neki film koji nam preporucujete da odgledamo. I to dva za redom. Lepo i hvala
  • Gravatar for Madonna
    Madonna (gost) | 28.01.2009. 23.22.47
    Izgleda da se Riči vraća na stare puteve slave. Dobar film je ta Rokenrola.
  • Gravatar for k-tulu
    k-tulu (gost) | 29.01.2009. 09.21.44
    Evo jednog teksta koji se bavi time zasto ovaj film jos uvek nije stigao u nase bioskope... http://www.citymagazine.rs/blog/?p=887
  • Gravatar for Iluzionista
    Iluzionista (gost) | 29.01.2009. 09.37.44
    Film je sasvim ok, kao i recenzija. Poshto sam fan Snecha i Dve Chadjave dvocevke, ne moze da mi se ne svidja. evo josh interesantnog jednog texta... http://www.trablmejker.com/emisije/38/1216 Poz!
  • Gravatar for Ateh
    Ateh (gost) | 29.01.2009. 09.41.09
    Jos o istom - http://www.trablmejker.com/emisije/38/1216
  • Gravatar for mile
    mile (gost) | 29.01.2009. 10.03.06
    u uk su se filmu smejali jer navodno u prvih par kadrova voice over kaze "...cene nekretnina u Londonu dostizu nove stratosferske visine...itd" a film se pojavio u bioskopima kada je opsti ekonomski kolaps vec uveliko bio u toku, tako da je GR, uz pomoc ovog nesrecnog timing-a, uspeo da svom novom filmu jos na premijeri da vibe bajatog, datiranog. vecina ostrvskih kriticara nije videla dalje od toga http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/film/film_reviews/article4655818.ece
  • Gravatar for M dolla
    M dolla (gost) | 29.01.2009. 12.22.57
    Jako los film. Gaj je zaglibio i nemam mu spasa.
  • Gravatar for ilke
    ilke (gost) | 29.01.2009. 12.43.19
    film je u sustini bezveze. Za negledati. Nije donio nista novo, hrpa klisea i opstih mesta. Toliko je predvidljiv da sam zaspao.
  • Gravatar for Anna Never
    Anna Never (gost) | 29.01.2009. 13.19.25
    Odličan film, veliki povratak. Ko je zaspao na početku propustio je odličan drugi deo filma.
  • Gravatar for Laura Palamar
    Laura Palamar (gost) | 29.01.2009. 13.26.37
    Možemo vam reći da je 'RocknRolla', što se kritika tiče, malo podbacio u odnosu na Ritchiejeve prethodne filmove. Na internet stranici Rotten Tomatoes ova kriminalistička komedija zaustavila se na 56% uspijeha, a ovako kažu pojedini mediji – 'Sadrži nekoliko smiješnih i zabavnih trenutaka, ali to je ipak premalo za spas cijelog filma.' (Toronto Star), 'Film koji ima veliki potencijal. Šteta što ga režiser u potpunosti iskoristio.' (Rolling Stone), 'RocknRolla' izgleda kao loša reklama za još lošiji muški dezodorans. Priča nema nikakvu težinu i uglavnom se temelji na brojnim ubojstvima i mučenji likova.' (New York Post). No, nije sve tako crno, upravo naprotiv. Usprkos negativnim komentarima (koji su u manjini), kritičari su se složili oko toga da je 'RocknRolla' kvalitetan i zanimljiv naslov koji će vrlo lako pronaći svoju vjernu publiku. Washinton Post je u potpunosti zadovoljan odgledanim: 'Ovaj film ima stila i to u neograničenim količinama, bilo da se radi o dijalogu likova, priči, ili o muzici koja savršeno prati radnju.'. USA Today kaže ovako: 'Izvrsno izrežirano i još bolje odglumljeno.', a Los Angeles Times tvrdi: 'Naslov koji će svoju publiku držati u napetosti i neizvjesnosti do samoga kraja.' http://www.filmski.net/filmovi/4546/rocknrolla
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 29.01.2009. 15.05.04
    los film, kao i svi od pomenutog
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi