Popboks - W. – Oliver Stone - Časna predsednička! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 10.02.2009. 10:15 · 4

W. – Oliver Stone

Časna predsednička!

Pronaći čoveka iza zveri a pri tome izbeći optužbe za relativizovanje zločina vraški je težak naum kojeg se Stone prihvatio, i još jednom uspeo!

Zoran Janković

Đorđe Bajić

Ocena:
7


7/10
 

Scenario: Stanley Weiser
Uloge: Josh Brolin, James Cromwell, Elizabeth Banks, Ellen Burstyn, Richard Dreyfuss, Jeffrey Wright, Thandie Newton
Žanr: biografski
Trajanje: 125 min.
Proizvodnja: SAD/ Kina/ Nemačka / UK/ Australija
Web: www.wthefilm.com

Američka inaugurativna (i postinaugurativna) groznica lagano jenjava, Srbija se češe po temenu razmišljajući o mogućem ćaru od promene na najvažnijem tronu, a sva je prilika da će i ovozimski Fest, a i tekući bioskopski repertoar ostati lišeni poslednjeg ostvarenja miljenika mnogih – Olivera Stonea. A reč je o filmu koji se bavi upravo srodnom temom, i to tako da mu se teško može nedostatak srčanosti, filmske pismenosti i efektnosti.

Oliver Stone, samoproklamovani hroničar najproblematičnijih među američkim vladarima, nakon Nixona se obrušio i na Georga W. Busha, najomraženijeg američkog predsednika svih vremena. Iako je nastajao u suton Bushove vladavine, W. nikako nije merenje repa mrtvom vuku. Stone je poznat kao gorljiv i grlat protivnik raznih establišmenata, prznica vazda spremna na vatrenu polemiku, ali prznica uvek opremljena valjanim argumentima i iskrenošću.

Stone ne beži od činjenice da je njegov rediteljski potpis prepoznatljiv i manje upućenima. U W. zahvat – pronaći čoveka (ili barem obrise čoveka) iza poznate zveri – u teorijskoj ravni krajnje je jednostavan, a potentan, sveobuhvatan i, najznačajnije, pošten. Čak kad se po strani ostave sličnosti pogubnih posledicama Nixona i Busha Mlađeg, očigledno je da W. predstavlja varijaciju na poteze primenjene u nastajanju Nixona.

Naime, W. ponavlja ambicioznu formulu biopic portreta koji balansira na samoj ivici neophodnog detaljisanja i bučnih pretenzija. Stoneu je ovo poznata teritorija, te on relaksirano pristupa prikazivanju geneze jednog privatnog ludila koje se, nažalost, pogubno prelilo na bezmalo celu planetu. Pratimo Busha (u na treću decimalu odmerenom tumačenju Josha Brolina), običnjakovića koji posrće pod teretom neumerenih očekivanja i porodičnog nasleđa  ego-manijaka i grandomana u nastajanju, nesretnog, pogrešno sraslog mladića opterećenog bitisanjem u senci hladnog i zahtevnog oca i uspešnijeg brata.

Osnovni antagonizam upravo je onaj koji glavni junak generiše u sebi samom, a mladalačko nesnalaženje, trapavost i emotivno slepilo narastaju do zastrašujučih razmera u zrelim godinama, kad mu stiže i neslućena moć. Svadljivi, nesigurni, nepromišljeni, gramzivi i slavoljubivi Bush neke od najvažnijih odluka za čitavo čovečanstvo donosi u naletima besa i usled nesposobnosti da pojmi ono što mu savetnici predočavaju.

Ovakav pristup otvoreno poziva na polemiku jer lako može biti shvaćen kao prikriveni pokušaj relativizacije i opravdavanja zla. Međutim, Stone, iako implicitno traži razumevanje za svog junaka, nikako ne zagovara oprost i amnestiju za zlodela. Odgovornost je tu, kako Bushova, tako i plebsa koji mu se sklonio sa puta. Poznata priča i u našem ćoškiću sveta.

Na ruku Stoneu išle su okolnosti koje su mogle da predstavljaju teško savladivu prepreku – čini se da su hitra produkcija i skroman budžet (20 miliona USD) reditelju naprosto nametnuli samokontrolu i uzdržavanje od napadne vizuelizacije koja je vidno opterećivala Nixona. Nažalost, iste te okolnosti uslovile su i nešto svedeniji prikaz neosporno zamašne građe, upadljiva pretrčavanja i izostanak jasnijeg profilisanja značajnih odnosa (npr. Busha i supruge).

Nakon ozbiljnih posrtaja (nesnosni Aleksandar ili suštinski bezlični Svetski trgovački centar), Stone je uknjižio čistu pobedu, mali kreativni podvig uprkos mnogim onespokojavajućim ograničenjima. Sada može da odahne i možda obiđe Srbiju. I Josifa Tatića.



Komentari

  • Gravatar for Ziki
    Ziki (gost) | 10.02.2009. 10.47.04
    Oduvek mi je delovalo neverovatno to sto se O.S. odusevio Josifom Taticem. I ako je tako, zasto ga nije angazovao za neki od svojih filmova?
  • Gravatar for LOVE, ETC.
    LOVE, ETC. (gost) | 10.02.2009. 11.45.14
    Nataša Ninković tvrdi da je to usled toga što je Stone primetio fizičku sličnost sa Tatićem. A formalno gledano, jesu sarađivali - Tatić je glumio u Antonijevićevom SPASITELJU koji je Stone producirao. I gde je Tatića i ugledao. Mada, ja ne vidim šta bi Tatić mogao da glumi u Alexandru ili Svetskom trgovačkom centru ili u dokumentarcu o Kastru.
  • Gravatar for rejk
    rejk (gost) | 10.02.2009. 14.27.28
    pa, mogao bi da glumi kastra!
  • Gravatar for buffalo soldier
    buffalo soldier (gost) | 10.02.2009. 19.00.51
    Dobro a kad ce film o Klintonu, DZ B starijem ( pa i on je ratovao u tom podrucju), Reganu....Koji to americki predsednik nije zapucao u toku svog mandata (osim onoga sto su ga "smenili" u Dallasu)?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi