Popboks - TRENCHTOWN 09 (III dan) - Pre i posle Rundeka [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 03.05.2009. 19:09 · 6

TRENCHTOWN 09 (III dan)

Pre i posle Rundeka

Uz svetleću rekreaciju, stripove, Pionire, Darka, Sajsi, iznenadne Kikija i Mlađana... najuspešniji Trenchtown do sada priveden je kraju

Nebojša Marić

Trenchtown

Mesto: Palićka šuma
Vreme: Subota, 2. maj 2009.
Organizacija: Fokus

Već oko 19 h je atmosfera u Palićkoj šumi bila radna, i uglavnom skoncentrisana na nastup nekadašnjeg lidera Haustora. Novinari su jurili unaokolo ne bi li saznali kako mogu da dođu do Darka, koji je bio smešten na jednom od obližnjih salaša. Sa druge strane, grupice kampera su uz gitaru podmazivale glasne žice, prelistavajući pesmaricu čuvenog veterana.

Od ostalih aktivnosti izdvajamo: praćenje probe Pionira 10, igranje frizbija ili badmintona (koji svetli u mraku), opuštanje na ležajevima ispred štanda sa istočnjačkim proizvodima... U obližnjem improvizovanom kafiću Aleksandar Zograf je govorio o stripu, alternativnom načinu mišljenja i delanja.

Pre i posle Rundeka

Subotičani Pionir 10 nisu nova pojava – postoje od 1999, nedavno su objavili debi album (o kom ćete uskoro čitati na ovom sajtu), ali i pored nesumnjivog autorskog potencijala do sada nisu uspeli da dođu do šireg kruga ljudi (ovde se postavlja i pitanje ambicija). Trenchtown im je, čini se, pružio takvu priliku (pred kraj njihovog nastupa ispred bine je bilo oko 2.000 ljudi), a bend je to najbolje iskoristio u post rockom nabijenom Namagnetisanju, kao i u melanholičnim brojevima Odavno naj i S vrha solitera.

U jednom zanimljivom obrtu Da da da (sa čuvenim stihom "Jutro će promeniti sve") je, ponajviše zbog usne harmonike, zvučala kao pomereni i zaboravljeni klasik Neila Younga. Priznaćete da nije malo.  

Pre i posle Rundeka

Dok su Pionir 10 nastup privodili kraju, publika je povremeno skandirala Rundekovo ime, a tokom nameštanja opreme je u prvim redovima već proključalo. Rundek međutim ne dozvoljava publici da odabere tempo. Sinoć je najzanimljivije bilo gledati upravo sa kakvom lakoćom režira predstavu u kojoj je istovremeno i glavni glumac (sa poznatim repertoarom).

Ne obazirući se na pomamu koja je pretila da preraste u opštu histeriju, Rundek je diskretno izlašao na binu, uzeo bas i počeo laganu reggae temu, sa dosta improvizacije. Čitav prvi deo koncerta bend se držao srednjeg tempa, što je dovelo do spuštanja tenzije u publici. To, međutim, ne znači da je Rundek totalno spustio kormilo. Njegovo iskustvo je ogromno; on ima nepogrešiv osećaj kad treba pustiti publiku da peva; kada treba da se zasvira agresivno, a kada sporo.

Neko će reći da je to lako kada imate bezrezervno poverenje publike. Međutim, ono što je pakleno teško je pridobijanje poverenja.    

Pre i posle RundekaPublika se uveliko osipala kada je na binu izašao sastav Sajsi, ali to nije bitno uticalo na kvalitet svirke. Bend je zvučao kompaktno (ako izuzmemo nervozne reakcije perkusioniste Dragana Simeunovića koji je u par navrata pri kraju svirke uzimao mikrofon i "prozivao" medijski servis Srbije), ispoljavajući sirovu energiju i neposrednost.

Centralna figura, MC Ivana Rašić, pokazala je veliku dozu drskosti – pričala je kako bolje repuje u bundi, sporije pesme je najavljivala kao predah, neke je najavljivala kao "neautobiografske", silazila je u publiku...

Tokom njihovog seta se odigrao i mali battle, kada je Ivana dala mikrofon mladiću iz prvih redova. Sajsi su sinoć, dakle, uspeli da održe ravnotežu između kvalitetne izvedbe i poriva da se bude neposredan, a to im je često nedostajalo kad sviraju uživo.

Kada se činilo da je svemu došao kraj, odigrala se jedna posebna prvomajska žurka – na glavnu binu je izašao Kiki Lesendrić i odsvirao nekoliko svojih hitova. Na stranu nesporan kvalitet same izvedbe (solo gitaru je svirao Vlada Negovanović), postavlja se pitanje kako je uopšte došlo do ovog gostovanja. Nekoliko desetina ljudi, među kojima je bio i ministar Mlađan Dinkić se zabavljalo tokom Lesendrićeve svirke.

Pre i posle Rundeka

Ovaj nastup, međutim, potvrđuje da Lesendrić, uostalom kao i Dinkić, ima samo nostalgičan odnos prema rock muzici kao prema nekadašnjoj ljubavi. Oni se povremeno pojavljuju na Exitu, Trenchu ili nekom sličnom festivalu, dok tokom godine rade nešto sasvim drugo, čak na uštrb te ljubavi.

Da je drugačije, odnosno da je više iskrenosti, bilo bi možda i više dobre muzike. Ali, svako ima pravo na svoj Prvi maj.

Povezano:

Trenchtown 09 (I dan) - A tek je počelo
Trenchtown 09 (II dan) - Po gradovima i šumama



Komentari

  • Gravatar for posetioc
    posetioc (gost) | 03.05.2009. 18.25.15
    Tri puta sam gledao Rundeka i Cargo u zadnjih 9 meseci,i mogu reci da je ovo najslabija njegova izvedba. Ili sam se mozda ja zasitio :P :D
  • Gravatar for Radomirović
    Radomirović (gost) | 03.05.2009. 18.56.41
    Kako bre ne znate otkud Dinkić i nesrećni Kiki sa njim ... pa videćete kada vesela fol organizacija za k'obajagi zaštitu autorskih prava ispostavi račun organizatorima ... i čik pogodite gde će završiti većina tog novca ... pa naravno kod autora potpisanog iza pesama sa Kiki albuma ...
  • Gravatar for Tomislav Žegura
    Tomislav Žegura (gost) | 03.05.2009. 19.55.02
    Ok su ove recenzije ,ali se odnose samo na muziku ,za Trenchtown su bile najavljivane razne radionice , NVO učešće , druženje mladih , malo više o tome pišite , kao potpun izvještaj
  • Gravatar for Kreten
    Kreten (gost) | 04.05.2009. 14.19.01
    Sramota za cene (120 pivo, 80 po' litre vode, 200 pljeska, 120 hleb) a pri tom' nista nije smelo da se unese u kamp a pijaca voda nije bila obezbedjena. Jadno za TT i Exit koji sve to rade zbog mladih i njihove srece.
  • Gravatar for MIKI
    MIKI (gost) | 04.05.2009. 18.02.24
    divno sto je bio KIKI
  • Gravatar for Bole
    Bole (gost) | 05.05.2009. 14.41.02
    Meni je Kiki Bog
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji
Od istog autora

CONSECRATION

Cimet

Albumi

BAD COPY

Krigle

Albumi

THUNDERCAT

Apocalypse

Albumi

VLADA DIVLJAN, GODINU KASNIJE

Osmeh zelenog dana

Tema