Popboks - KIKI LESENDRIĆ - Mesec na vratima [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 31.07.2008. 20:35 · 20

KIKI LESENDRIĆ

Mesec na vratima

(Power Music)

Zoran Lesendrić Kiki (ex-Piloti, ex-Dobrovoljno Pevačko Društvo) duboko u trećoj deceniji karijere nudi prvi solo album, nastao u saradnji sa Mlađanom Dinkićem, Đorđem Balaševićem, Bajagom, Marinom Tucaković...

Marko Artuković

Ocena:
6



6/10

 

Na vrhuncu svog rok autoriteta, Petar Luković je kompilaciji beogradskih Pilota Ne veruj u idole ('97) dodelio jednu od svojih čuvenih mrtvačkih glava (sličica-ocena, otprilike ekvivalent Popboksovoj jedinici, u magazinu XZ koji je popularni Pera uređivao u drugoj polovini 90-ih), po kojima pretežno i ostaje upamćen kao muzički kritičar. 

Prema nezaboravnom konceptu devojke koja, poput ptice na dlanu lidera Pilota Kikija, skakuće, teško je biti ravnodušan: uglavnom je to nešto što vam se ili dopada, ili vam je užasno smešno i glupo. Ptica na dlanu je zvezda te recenzije, dok se činjenica da se u zaostavštini Pilota nalazi i raskošna naslovna pesma sa poslednjeg albuma Dan koji prolazi zauvek ('96) ne pominje. I tako. Dani kvalitetnog srpskog mejnstrima već su bili skoro sasvim prohujali; ostalo je bilo da se pozabada još poneki ekser, a entuzijazma za to nije nedostajalo.

U međuvremenu, takvi dani nisu ponovo došli. Niti definitivno sviću sa Mesecom na vratima, iako je ovaj album možda vesnik nekog boljeg vremena u kom će standardi podrazumevati makar elementarni početni kriterijum.

Zanimljivo, Lesendrić, čije je iskustvo u pisanju pesama za sebe i druge ogromno (i ponekad ukazuje na jako visok prag tolerancije), na solo debiju autorski je zastupljen relativno diskretno: u pisanju muzike i tekstova učestvovao je niz saradnika, među kojima je najzastupljeniji Mlađan Dinkić; tu su i Đorđe Balašević, Bajaga i Marina Tucaković.

Ukoliko bi ideja bila da se Kikiju nekako po difoltu podari još jedna lobanja, našlo bi se tu lakih poena na lopate. Za sahranjivanje. S mrtvačkom glavom na čelu.

I onda bismo jalovom zemljom nadobudnog oportunističkog elitizma zatrpali niz korektnih melodija, od kojih su neke i vrlo lepe; pregršt stihova zbog kojih niko nema potrebu da crveni – a neki su i prilično fini – te produkcijske i dizajnerske standarde koji bi mogli da posluže kao domaći zadatak za svakog ko želi da na zdravim osnovama prodre u mejnstrim.

KIKI LESENDRIC - Mesec na vratima

Kiki ne beži od sebe: već u uvodnoj numeri, prvom singlu Oltar, Ona je ponovo kao ptica, ali nema skakutanja na dlanu; u pitanju je "sluđena selica od jata oteta". On poziva Nju da mu prinese svoj dar, i da se pokaje dok mu se još prašta (samo ona zna za šta).

Slušajući ovu kompoziciju, naš poslovično otvoreni, ali i poslovično oprezni muzički urednik stekao je utisak da se njome promovišu patrijarhalne vrednosti. Kad pesmu koja se zove Oltar (tekst by Balašević) otvori "nikoljdanski vetar", i On se Njoj tako obrati (dodajući da će biti njen oltar), to stvarno može da zamiriše na patrijarhat, pa i tamjan.

Ali i ne mora; u mojim ušima, mogao bi biti i bilo koji drugi decembarski dan (samo da je vetrovit), a čak i od Kikija kao oltara (što je meni koncept nekako pre kroulijevski nego pravoslavan, no verovatno preterujem) važniji mi je "prozor od kiše zaklonjen".

Uglavnom, šta smo ovde imali? Pesmu koja zvuči veoma jednostavno, a podložna je iščitavanju na različite načine, što omogućava prisniju vezu sa slušaocem. Melodija ima udicu; aranžman je intenzivan, ali i umesan; produkcija besprekorna. Da li je neko rekao pop?

Ostale pesme uglavnom su lišene misticizma, ali zaokružene melodije i kvalitetni aranžmani su uglavnom tu. Te noći smo se potukli zbog nje pleni (bar mene) prostosrdačnošću, a kroz evociranje uspomene četvorice starih ortaka na incident u Makarskoj provuče se i mala mudrost koja bi bila džarviskokerovska da nije u potpunosti lišena splina smorenog "starog pokvarenjaka", umesto kog je tu seta dobrodušnog šmekera. "Hteo sam da zna da nisam k'o drugi", kaže Kiki, koji je u međuvremenu shvatio: "Ja sam bio samo jedan od njih". 

Teško je zamisliti išta nevinije od četvorice mladića koji se šibaju zbog ribe – koju nikad više neće videti – na Makarskoj rivijeri. Mislim, u to vreme. Sad je drugo vreme: sad se ide u Kušadasi, a ni rivijera više nije što je bila, samim tim što nije u sastavu SFRJ.

Ono čega u Hrvatskoj definitivno još ima, a u Srbiji nema gotovo koliko ni mora jeste kvalitetan visokotiražni pop, čija dostignuća Kiki spretno upošljava na Mesecu: pored znalačkog dueta s Tonyjem Cetinskim Nemirne noći, tu je i Daleko bilo, u kojoj lid-vokal Kiki peva sam, ali su u refrenu melodija, aranžman i prateći vokali vintidž Oliver Dragojević.

Oltar

Četiri bonusa na engleskom su gotovo potpuni višak, ali svakako nisu dovoljno loši da bi sprečili sledeći zaključak: Kiki Lesendrić možda deluje kao laka meta, ali teško da olako pljuvanje može da dobaci dalje od podnožja prozora činjenice da je Mesec na vratima solidna ploča sa – makar teorijski – neospornim mejnstrim autoritetom.

Da bi praksa u potpunosti uhvatila korak s teorijom, ovakva izdanja u većem broju su ne samo poželjna, nego i neophodna.



Komentari

  • Gravatar for Boldrik
    Boldrik (gost) | 31.07.2008. 22.19.00
    "Slušajući ovu kompoziciju, naš poslovično otvoreni, ali i poslovično oprezni muzički urednik..." Čekaj bre, kako misliš "naš", valjda treba "vaš", odnosno njihov? ... :) Ql recenzija.
  • Gravatar for hm
    hm (gost) | 31.07.2008. 22.21.59
    za ima boga zasto????? od tolikih dobrih, pristojnih, slusljivih albuma, zasto bas ovaj da se recenzira?????
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 31.07.2008. 22.54.01
    10 za Marka Artukovića. Ne znam kakav je album pa ne mogu da ocenim recenziju "do kraja" ali dobronamernost, dobru volju koja provejava kroz čitav tekst svakako treba pozdraviti! Da li se Kikiju glas malo raspao u odnosu na ono kako je zvučao pre nešto manje od 20 godina? Video sam spot za pesmu o toj tuči oko devojke - nešto snimano na njegovom nastupu na Exitu - i zvučao je kao da se muči. Ranije je imao taj promukli vokal koji je bio prepoznatljiv ali je i umeo da peva bar ok (za razliku od Bajage npr. koji je sve postigao na "vocal presence"). Ne znam... Ali, u svakom slučaju, podrška za dobronameran stav u tumačenju dela!
  • Gravatar for Slander
    Slander (gost) | 01.08.2008. 00.40.15
    Hrvatska ima bolji pop nego Srbija? Ha, ne zna se ciji je pop jadniji i tuzniji. I da se razumemo - pod hrvatski pop mislis na Toni Cetinski/ Gibonni/ Dragojevic/ Colonia/ Magazin smece ili na Jinx/ Pips Chips? A srpski Eva Braun ili Bajaga? Ili je to isto? To je kao kad kazete da Srbija ima bolju filmsku produkciju od Hrvatske - ovde se godisnje snimi 15-20 losih filmova, tamo 5-10. Sa muzikom je gotovo isto, samo su brojevi razliciti (i naravno da nije bitno nimalo ko ima vise boljih albuma 'mi' ili 'oni'). Artukovic previse prostora daje Lukovicevoj recenziji Pilota - koga za to briga 2008? Sve u svemu, jadna recenzija, i definitivno moj poslednji pokusaj da citam Artukoviceve tekstove.
  • Gravatar for pedja
    pedja (gost) | 01.08.2008. 03.00.06
    sto vise gledam lesendricev omot shvatam da on i artukovic neodoljivo lice...
  • Gravatar for Alex
    Alex (gost) | 01.08.2008. 04.07.12
    Recenzija je OK. A kad već pominjemo ranije recenzije i vrednovanja rada Pilota, treba reći da je i Gordan Paunović (kritičan prema Pilotima i nenaklonjen) ocenio njihov poslednji album kao dobar (ocena 3, svojevremeno u kritičarskoj tabeli TV novosti), zasluženo, prema pesmama koje sam čuo. Za prvi album Pilota ionako se smatra da je dobar. A ono između...poneka pesma...
  • Gravatar for Rac - Q
    Rac - Q (gost) | 01.08.2008. 12.09.23
    Kiki Rules!
  • Gravatar for veljko
    veljko (gost) | 01.08.2008. 12.40.37
    "među kojima je najzastupljeniji Mlađan Dinkić; tu su i Đorđe Balašević, Bajaga i Marina Tucaković" i jos Rasa Dabic i Samanta Fox i samo da bije :) Pozdrav svima !!!
  • Gravatar for AK47
    AK47 (gost) | 04.08.2008. 14.28.03
    remegdjelo. diset zvizdi!
  • Gravatar for Joj Boze...
    Joj Boze... (gost) | 06.08.2008. 13.20.20
    ...eto, sahrani covek svojevremeno Nelly Furtado i Anu Stanic, a o Kikiju, Makarskoj i Mediteranu sve najlepse! Toliko o tome da danasnja kritika ne samo da ne sluzi nicemu, nego ni u ludilu ne bi mogla da ubode sta valja...sto bi nas narod rekao: da u pun dzak p***** zavuku ruku izvukli bi k****!!!! ....ne radi se ovde o dobronamernosti, nego o perverznoj potrebi da se nesto tako nebitno predstavi kao sarmantno, u fazonu daj Boze da ih je vise takvih(!!!!!) ...ne daj Boze da je vise takvih, jer vec postoje jedan Gibonni i Cetinski, a mislim da Popboks ipak kao sajt za popularnu kulturu moze da izvestava o Lesandricu, ali ovakvi tekstovi su zaista krajnje nepotrebni... mislite da Kikija zabole sto ga je Popboks pohvalio?! covek je verovatno na moru sa Marinom T. i ugovara nove aranzmane za Anu Nikolic ili Danijelu Vranic! Get real Popboks i Artukovicu!!!!!!!!!!!!!!!
  • Gravatar for Reebok
    Reebok (gost) | 06.08.2008. 22.20.08
    Uz svaku pohvalu bendovima ali ovi vasi Krshevi, Repetitori, Dalibori, Goribori nece nikad uraditi ovakav album. Na zalost
  • Gravatar for @Reebok
    @Reebok (gost) | 11.08.2008. 11.49.28
    Iskreno se nadam da nece. :)))
  • Gravatar for Reebok
    Reebok (gost) | 11.08.2008. 23.19.39
    Onda ce se i dalje slusati samo na ovom sajtu
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 14.08.2008. 08.04.23
    Definitiwno najbolji album koji sam ikad chuo... Kiki Lesandowic-Brawo...!!!
  • Gravatar for @Reebok
    @Reebok (gost) | 15.08.2008. 12.16.58
    Videcemo. ;)
  • Gravatar for Reebok
    Reebok (gost) | 16.08.2008. 14.47.13
    Daj boze, da gresim
  • Gravatar for hegel
    hegel (gost) | 15.10.2008. 11.01.25
    Сложио бих се са једним коментаром да је албум за просечну оцену 3 (заокружено на горе), али морам признати да делује освежавајуће. Али оно што ме разочарало јесте Кикијев наступ на Грожђенбалу 2008 у Ср. Карловцима. До краја наступа нисам успео да схватим ко је крив да ли бенд или тонац на концерту, мада сам са ове дистанце сигуран да је у питању неусвираност бенда. Са тим истим Тонцем је Big Band RTS-a звучао као са CD-a. Биће боље следећи пут.
  • Gravatar for Marjan Stojkovic
    Marjan Stojkovic (gost) | 21.01.2009. 12.31.08
    Ministar promovishe sebe,a onda ovaj shto peva sebe.Dobija prostor na televiziji u drushtvu itd.Ovo mu i nije trebalo mogao je sve to da odradi ali na svoj nacin kako i ume.Ima 2 do 3 stvari ok,ali mislim da bih gibonni ili colic mnogo bolje odradili,ali zvuci ok.Shta je tuje losh pokushaj da promeni sebe.Prosto komunisticki :-)
  • Gravatar for Pozeljno?
    Pozeljno? (gost) | 16.02.2009. 11.46.17
    ako je ovo neophodno onda bolje da svi idemo na grand paradu. tamo se barem svi iskreno foliraju i ne prodaju muda za bubrege
  • Gravatar for Ne znam
    Ne znam (gost) | 20.03.2009. 13.18.19
    Zasto pljuvati nesto samo zato sto je mainstream? Album je za one sto ne vole grand, a nisu toliko odmakli u muzickom razvoju, da bi slusali ove umetnike koji poruku prenose grupici istomisljenika...takvih ima mnogo kod nas..ovo je album za njih...i napokon par hitova, uzeleo sam se toga
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.