Popboks - RADIOHEAD (1995) - U krivini [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Ritam · 02.07.2010. 12:10 · 7

RADIOHEAD (1995)

U krivini

Ekscentrični oksfordski bend koji se ni sa kim ne druži opet je napravio odličan album

Aleksandar S. Janković

Ritam

Radiohead je nedavno najavio da će novi album objaviti do kraja godine. Pre 15 godina, na talasu proboja u Americi, pojavio se drugi album, The Bends. Podsećamo na tekst Aleksandra S. Jankovića koji govori o transformaciji benda sa singlom u veliki bend.



Komentari

  • Gravatar for Milan C
    Milan C (gost) | 02.07.2010. 13.50.42
    The Bends - to je Kesonska bolest (kad si dugo pod vodom pa moraš da budeš u komori neko vreme da ti se reguliše pritisak)
  • Gravatar for i dalje
    i dalje (gost) | 05.07.2010. 10.14.49
    njihov najbolji album.
  • Gravatar for Kompletirajmo recenicu
    Kompletirajmo recenicu (gost) | 05.07.2010. 13.12.08
    ... nakon OK Computer.
  • Gravatar for najgorost
    najgorost (gost) | 05.07.2010. 14.23.37
    Ima nesto tesko ima u prijemu ovog albuma - sjecam se, dosta duže mi je trebalo da ga prihvatim nego OK Computer. Za razliku od OK Comp-a, pjesme sa The Bends, i pored jednostavnijih struktura, nisu na prvu loptu, a atmosfera nekako masivnija, suvlja, meni više nostalgična od najhvaljenijeg albuma naše generacije. U toj tezini leži i razlog zbog čega The Bends, i nakon toliko vremena, nije prihvaćen kao njegov nastavak. Ne kažem da je OK Comp loš albuma - on je vandvojbeno vanvremenski kad je u pitanju ova muzika, ali vremenom sve više sam uviđao da su Radiohead svoj vrhunac imali ipak na albumu The Bends. Jednostavno, pjesme na The Bends su bolje, a zanimljivo, svaka stvar na njemu je bolja od njegovih hit singova (Iron Lung i Just). OK Computer bolje radi kao cjelina, bend je na njemu zreliji, kompleksniji, ali kad su u pitanju songovi, The Bends ipak tuče za jedno pola dužine. Suva Planet Telex, zatim odlična hard rock naslovna i više nego antologijske High and Dry i Fake Plastic Trees, plus šanskonjerska Black Star, lebdeća Bullet Proof.. I Wish I Was i na kraju, svačiji omiljeni rif i "Immerse yourself in love".. Samo pomen ovih pjesama makes me shiver... Na The Bends se nalazi i jedan skriveni klasik kojeg niko ne pominje (Sulk). Odslušao sam skoro sve klasične albume, sve klasične singlove.. Ostalo je još malo toga.. ali tužno je to što ne očekujem da ću naići na ništa više tako kao što je The Bends... najbolji album najboljeg pop benda ikada..!
  • Gravatar for borislav
    borislav (gost) | 06.07.2010. 10.44.33
    The Bends je spoj onoga sto su do tada radioglave muzicki mislile *PH, My Iron Lungs, i onih par demo snimaka* i onoga kako ce ubuduce poceti da misle *b strane tada aktuelnih singlova, live verzije pesama koje nisu usle na album i pesama koje ce ubaciti na sledeci album*. Odatle ta opcinjenost *barem moja* ovim albumom. I cini mi se malo prorocki onaj komentar autora teksta da ima veze sa U2 i The unforgettable fire. Jer kao i taj album i The Bends sadrzi proslost i buducnos benda. I taj prelazak nije postepen, niti mali. Vec su u pitanju prave faze. Mada je sustinski skroz drugacija buducnost ovih bendova. Koliko se ja secam, u ono vreme i PH i The Bends nisu sjajno prolazili. Pogotovo PH. Ne znam zasto ga potonji komentar svrstava u najhvaljenije albume nase generacije. Cini mi se da je tih godina kao daleko najhvaljeniji album bio prvi album Suede-a. Sve je to naravno vazilo do OK C. E, od tada se sve menja i radioglave su zakon. OK C. je svakako najznacajniji album MOJE generacije, iako ne moj omiljeni. Ali moram da priznam da, eto sada sa decenijske ipo distance gledano, to jeste najznacajniji i najbolji album radioglava. Ono sto rade danas ima daleko vise veze sa OK nego sa The Bends... Taj album je obelezio jedan nacin razmisljanja u muzici i, pre kraja 90ih, otvorio novo poglavlje u muzickoj istoriji. Tako posmartano The Bends je bila samo usputna stanica ka OK i, konacno, Kid A-u. Ono po cemu se the Bends izdvaja jeste neka vrsta, sa ove distance gledano, licnog sentimenta, osecaja prema 90im koji je hirurski odstranjen sa svih daljih izdanja ovog benda *izuzev Let Down sa OK-a*. Secam se da kad sam cuo uzivo Bones da sam bio bas srecan. Iako je ta pesma jako odudarala od citavog seta i svega sto se desavalo oko mene. Zivele 90e!
  • Gravatar for najgorost
    najgorost (gost) | 06.07.2010. 14.38.28
    @borislav mislio sam na OK computer kada sam pominjao najhvaljeniji album naše generacije. PH nije zreo album ali su na njemu radioglave pokazale zavidnu svježinu. Mada volim zvuk OK Computera, sve ono što je nakon The Bends bilo je u čisto song-writing smislu (u smislu da je naj album onaj sa naj pjesmama), opadanje u odnosu na The Bends. Hoću reći, The Bends ima skoro sve sjajne songove, na OK Compu ima gomila sjajnih pjesama, na Kid A par njih, na Amnesiac par zanimljivih, dok su Heil To Thief i posljenji čiti promašaji. Ovaj bend je "nekada bacao svjetla daleko"... vise ne!
  • Gravatar for borislav
    borislav (gost) | 07.07.2010. 10.16.09
    Mislim da gresis. HTTT je sjajan album. Bas me najvise i podseca na The bends. Pesme su prilicno razlicite jedna od druge, naginje akustici, ima par himnicnih pesama sa jako prepoznatljivim rifovima. *naravno, sve je to sada malo zamracenije i emotivnije, jer su se i oni kao bend promenili, ali mislim da su ta dva albuma veoma bliska. A sto se pojedinacnih pesama tice, There There je, po mom misljenju, najbolja pesma radioglava. Jos ako nabavis singl sa dve demo verzije, pa cujes kako se u produkciji i ideji stize od obicnog rifa do sjajne pesme moras da se zaljubis u to. To je poslednji trzaj gitarske muzike iz 90 u njima, a znas da je na tome insistirao onaj gitarista, jer ko ce! skroz grungerski!!!Meni se zaista svidja, sto ti kazez, njihova svezina, i mislim da je i te kako ima na svim njihovim albumima, posebno na HTTT. to ti je kao neka renesansa. Meni lici na Sargent Peppera... Meni se cini da si ti samo malo nostalgican za muzikom koje vise nema. i to je skroz O.K. radioglave ne bacaju nikakva svetla daleko, oni su svetla... Od OK, a posebno posle njega su poceli da prave malo konceptualne albume, to se najbolje vidi na Kid A i Amnesiacu. Nije vise bitno *pesma po pesma* nego nesto drugo. Znas i sam, da su od tad poceli *mada je togi prilicno bilo i ranije kod njih* da se vezuju za graficki izgled svega, za snimanje zvuka, ne samo instrumenta, da povezuju ono o cemu pricaju sa zvukom te price, i naravno, izgledom... i produkcija, produkcija, i samo produkcija. fala bogu da nisu skroz zastranili, da ne mogu da prepoznam pocetak i kraj pesme ili tako sto, cega ima na pretek u *konceptualnoj ili kako se to popularno zove vec muzici* Meni se bas i dopada ta doza razumljivosti u njihovim pesama. i jednostavnosti. secam se kad sam prvi put cuo True Love. I to kao bis, a pre toga je bilo Everything in the right place, koja je bizarna. a ova Love lepa, nezna, i ,okrutna. E, sad ko to ume da spoji, taj je za mene car. sad ovaj poslednji album... I meni je to sve polu misterija... Ali ako razmislis i primetis da su oni trecinu tih pesama sa albuma svirali jos pre 5-6 godina, da su se drugacije zvale i drugacije zvucale, pa tek onda, kroz destine izvedbi iskristalicale, uvidis pravu svezinu, koja je zaustavljena u jednom trenutku i - snimljena. Sa tim mozemo biti zadovoljni ili ne, ali da je to sveze, sveze je! i daj tim albumima jos jednu sansu... Mozda za par meseci ili godina ti legnu i oni... Pa oni timpani na pocetku There There, pa onaj valcer na poslednjoj pesmi HTTT....joj, cuj to jos jednom.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

KURT COBAIN (1967-1994)

Čovek koji je ozbiljno mislio

Ritam

MILAN MLADENOVIĆ (1958 – 1994 – 2012)

...A čitava večnost za njih!

Ritam

EVA BRAUN (1992-2012)

Bečejska pop radionica

Ritam

GREEN ON RED (1990)

Plodovi gneva

Ritam

THE BEASTIE BOYS

Hip heavy hop

Ritam

BRZI BENDOVI SRBIJE (1992-2012)

DLM & Crni Lilihip

Ritam

THE GODFATHERS (1990)

Kumovi

Ritam
Od istog autora