Popboks - KANDA KODŽA I NEBOJŠA: - I starke i šimike [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 25.04.2005. 00:00

KANDA KODŽA I NEBOJŠA:

I starke i šimike

Konačni nepodeljeni utisak je, sudeći po odgovoru publike, da energija novog-starog benda nije reciklirana, već je potpuno nova i mlada i, što je najvažnije, ponovo podiže duhove u let

Mile Milovanović

mesto: Plastic/Pazi Škola
vreme: 22. april
produkcija: KKN
I kad prođe dan, ja sam slobodan, prave su reči pravog trenutka. Noć je bila uveliko, a svoju slobodu tražilo je nekoliko stotina onih čija su stopala bila više iznad nego na tlu kluba Plastic. Metafizički fluid refleksivnih snova se lepio za lica, poput svilenkastih niti rastezao se od bine do podijuma, balkona, šanka. Sloboda, taj simbol nedostižnog, padao je na dlanove, po kosi devojaka... Svi su dobijali svoj deo.
Prošlo je pet godina od kada se bend – izbacujući svoj, tada se mislilo poslednji album Become – oprostio od publike. Gradska clubing scena je ostala uskraćena za jednu od svojih retkih zvezda. Oproštajni koncert koji je napunio baštu SKC-a senzibilitetom je nametnuo osećaj da je zaista došao kraj.
Sadašnjost, pak, ponovo iznenađuje i nova postava benda prati odavno dobro poznati glas. Reggae i funk motivi uvijeni u poeziju gradskog intelekta dočarani su bubnjem, basom, dvema gitarama i vokalom. Međutim, pre 22. ovog meseca, a naročito pre velikog novogodišnjeg koncerta u Domu omladine, vladala je skepsa: nije li povratak na scenu KKN samo još jedan pucanj u prazno? Može li se ponovo dići prašina devedesetih? “Sarma se nikada ne podgreva” – jeste jedna od mudrijih krilatica, no ponovo probuđena i ustreptala mladost ju je porekla.
KANDA KODŽA I NEBOJŠA: I starke i šimike
Priče o neuštimovanosti, nedostatku ideje i teza o već viđenom su respršene. Konačni nepodeljeni utisak je, sudeći po odgovoru publike, da energija novog-starog benda nije reciklirana, već je potpuno nova i mlada i, što je najvažnije, ponovo podiže duhove u let. Naravno, kritika sama sebi krči put, ali dileme poput mogu li novi članovi nadomestiti harizmu starih i da li je “ peavey ” zvuk lošiji od fenderovog u ovom vremenu kulturne reanimacije su izlišne, čak neumesne. Ko se još nije navikao na kašnjenje koncerata, kome ijedna svirka dovoljno traje?
Sama svirka je odisala svežinom novih pesama sa dolazećeg albuma, koje je publika prihvatila sa rukama podignutim uvis, možda čak i toplije nego neke ranije stvari. Kako se primicao kraj, uprkos mogućnosti da hitovi sa prethodna tri albuma učine medveđu uslugu dolazećim, krenuli su Priroda, S.A.T… Raširio se delirijum kroz zapreminu. Odsjaj blacklighta na čivijama, želje koje se ostvaruju, sreća koja je jedna. Ništa i nikome nije nije bitno. Gravitacija nije zakon. I starke i šimike sa potpeticom su u vazduhu.
Pokušaj da se dosegne želja, da se pomiriše etar, legitimne su obmane. KKN su oterali sumnje, bunt devedesetih se nastavlja.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji