Popboks - KRISTALI U KLUBU GECA DISKO ŠTEKER - Nekoliko metara hitova [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 21.10.2012. 12:04

KRISTALI U KLUBU GECA DISKO ŠTEKER

Nekoliko metara hitova

Više buke i aplauza je, naravno, bilo rezervisano za odavno savladano gradivo: TalasiSad se svega sećamNovi danViše srećeZnamMoje srce - sve to iz perioda '94-'01 amortizovalo je značajnu količinu novog i stopilo se u celinu, a kako je koncert, koji je počeo pola sata pre ponoći, odmicao i u novi dan ušao i ključne stvari se, u drugom delu set liste, približavale, huk iz kluba je bivao sve glasniji

Milan Ćunković

Mesto: Geca disko šteker, Beograd
Vreme: 20. oktobar 2012.

 

Kristali su u beogradskom klubu Geca disko šteker, pre šest meseci, stidljivo najavili stvaranje četvrtog studijskog albuma odsviravši dve nove pesme. Sada su, na istom mestu, premijerno predstavili skoro kompletan materijal, koji će uskoro objaviti PGP RTS, a ništa ni od starih aduta nije zafalilo. 

Dejan Gvozden i ekipa su, ovoga puta, zasvirali pred oko 120 ljudi – pedesetak manje nego u aprilu, kada je klub bio pun. Rekoše posle koncerta da su imali problema na bini, nisu se čuli kako treba u monitorima, međutim, rekoše i njima prisutni da ni u jednom trenutku nisu osetili da bend koji im se obraća ima tehničke probleme.

Dobra veza je počela da se gradi brzo, čim je, posle uvodne, Nestvarno, najavljena naslovna pesma sa nastupajućeg albuma, Samo bluz. Krenulo je lagano cupkanje, prisutni su prihvatili, „radio-friendly“ temu, a ubrzo se ispostavilo da se stari termin može prisloniti i uz ostale nove pesme. Umešno su uklopljene uz poznat repertoar, i to u prvoj polovini svirke čija minutaža se zaustavila na brojci 110. Ostani, Hvala ti, Slobodna, Kažeš, uz već poznate Mesto za nas i Vreme je, biće, bar po utisku na prvo slušanje i reakciji publike, solidan oslonac za start novog albuma, i nove muzičke priče, oslonjene na gitarski pop-rok, bez duvača. 

Više buke i aplauza je, naravno, bilo rezervisano za odavno savladano gradivo. Talasi, Sad se svega sećam, Novi dan, Više sreće, Znam, Moje srce - sve to iz perioda '94-'01 amortizovalo je značajnu količinu novog i stopilo se u celinu, a kako je koncert, koji je počeo pola sata pre ponoći, odmicao i u novi dan ušao i ključne stvari se, u drugom delu set liste, približavale, huk iz kluba je bivao sve glasniji. Nizale su se Sasvim sama, Ti si sa drugog sveta, Kada prođeš, uz „jao, otkad ovo nisam čuo/la“, neizostavno na svirkama bendova koji su, posle uspona devedesetih i pauze, ponovo na sceni. 

U finišu, međutim, iznenađenja nije moglo da bude. Obrada teme iz Davitelja Baby Baby, snimljena za potrebe kompilacije Korak napred, dva koraka nazad, pa Dva metra, pa Sunce, pa Menjam se, pa Ustani, kreni, pa „Bili ste divna publika, hvala vam“, kao najopširnije obraćanje između pesama i, naposletku, završni u zvaničnom delu, Osmi dan. Na bisu – tri reprize (Samo bluz, Talasi, Moje srce), a odmah posle svirke, dok su iz susedne Dobrile dopirali zvuci Partibrejkersa i Azre, Dejan Gvozden i vaš novinar su malo popričali u četiri oka (i četiri metra): 

„Utisci su odlični. Želeli smo da upoznamo najuži krug fanova sa novim materijalom, i uspeli smo u tome“. 

Bio si na bini raspoložen, nasmejan? 

„Ja sam uvek raspoložen (smeh). Možda, nekad, doduše, između pesama, ne deluje tako, ali, to nije istina“. 

Album je najavljen za novembar, međutim...

Ne znamo kad će izaći tačno, ali će biti do kraja godine.  Još uvek miksamo, imamo malo problema oko studija“. 



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji