Popboks - STVARNOST PLUS – Porodične tajne (TV Prva) - ... Koje se mogu desiti i vama, iliti Budimir me vara sa muškarcem!!! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 19.11.2012. 17:35 · 6

STVARNOST PLUS – Porodične tajne (TV Prva)

... Koje se mogu desiti i vama, iliti Budimir me vara sa muškarcem!!!

Nakon Preljubnika sledeće na poslovičnom tapetu su Porodične tajne; dometi slični - brza produkcija, ljupka amaterština, nedostižna, a ciljana šokantnost i podosta društvene patologije

Zoran Janković

Zoran Janković
 

 

Porodične tajne u dobroj meri su nalik Karamelinim Preljubnicima (u krajnjem slučaju podosta je istih „glumaca"); ipak, tu je i nekoliko razlika – autori Porodičnih tajni ponosno ističu licencno poreklo ovog svog TV čeda, tematski su nešto šireg opsega, montaža je ambicioznija, a tu je i glas iz off-a. Nažalost, kad se crta podvuče, ipak pričamo o nijansama sličnog. I ovde je  reč, sumnje tu nema nimalo, o telivizijskom boflu i primeru prepisivačkog nazadanjaštva, ali gde je bofl, tu je i mogućnost za nešto grešnog zadovoljstva. Stoga, nije da ovo ne ume da bude zabavno. I to podosta.

Promo-foršpani Porodičnih tajni bombastično najavljuju kao „dokumentarno-realne, zastrašujuće potresne, neobično tragične porodične drame koje se mogu desiti i vama“; naravno, ovde se masno i obilato laže (naprosto, nema tu  sugerisanog  dokumentarizma niti verizma, situacije su potpuno glumljene i uvežbavane, a krajnje je upitna i njihova ukorenjenost, barem u srpskoj zbilji). Porodične tajne na dosadašnjem uzorku ostaju, kada je reč o ovoj vrsti ovog programa, ukopane na tački očekivanog i konvencionalnog. Teme su onako narodski uobičajene – otac dvoje dece saznaje da je oduvek bio sterilan, sin u vezi sa profesionalnom prostitutkom, lažljivi i sitnom bludu skloni tinejdžeri, bisnismen sa akutnom amnezijom, porodica pred bankrotom, majka dečji lekar, a alkoholičarka, školski pedagog koga petnestogodišnja učenica optužuje za silovanje, bratska zavada oko nasledstva, iz nebuha pristigla polusestra koja srodnicima zagorčava život, sucidalni emo naslednici...

Nadalje se u priručnoj društvenoj patologiji sa mogućim ozbiljnim posledicama otišlo u epizodi Vasa, usvojeni dečak sa virusom HIV-a, a ubedljivo najurnebesnija je epizoda Gejevi (video iznad) u kojoj mladi frizer Budimir iz sela (sa namerom) dođe u veliki grad, uskoro mu se pridružuje supruga sa detetom, on se nesrećnik zaljubljuje u svog kolegu Olivera (kmezavog papa beara), a što supruga uskoro i doznaje. Zlosrećni frízer će tako svoju muku izneti direktno u kameru istovremeno slasno i pomno ližući Kalipso, po obliku najfalusoidniji sladoled iz Frikomove ponude; i mada je ostalo nejasno da li se radi o slučajnoj duhovitosti ili promišljenoj subverziji, nema sumnje da je u Gejevima izvučen maksimum iz polazne postavke ovog serijala. Osim što je reč o definitivno naujspelijoj epizodi, biće da je u pitanju i pelcer koji bi producenti trebalo da prate i da Porodične tajne iz blata didaktično-banalnog prevedu u vode uvek dobrodošlog trasha.

Porodične tajne nenamerno bude na polemiku mogu li se kulturološki relativiteti jednog društva tek tako doslovno prebacivati u kontekst drugog i drugačijeg, jer, koliko god snevali i predavali se samoobmanama, problemi svakodnevice, recimo, nemačkih civila teško da ikada tek tako mogu da stupe u savršenu rimu sa mukama srpskog plebesa (u Nemačkoj se takođe prikazuju Porodične tajne). Praktičan problem produkciji prave i slavoljubivi učesnici koji, uprkos jakom žigu realnog kom autori teže, svako malo po YouTube-u ponosno predstavljaju svoje uloge, detaljno objašnjavajući tom prilikom date im glumačke zadatke. Ali povrh svega, mora se istaći da su Porodične tajne (i ovakve kakve su trenutno) možda najsmisleniji i najprivlačniji deo ponude u tom malo kamikazno odabranom terminu (emisija počinje u „dnevničkih“ 19.20), Te, eto, za kraj neočivane pohvale za hrabrost.

 

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for andrea
    andrea (gost) | 20.11.2012. 00.31.13
    Slusanje 'glasa iz off-a' dakako umanjuje zal za izgubljenim vremenom u odnosu na npr. lokalni hipsteraj, roll'n'rockere, pseudoavangardne bisere (Veletanlicke i palanacki starovi DD) i bilo koji drugi nacionalni artie stomacic kome se toboze povraca od ovakvih i slicnih fenomena. Veceras gledam reprizu, a ima i na sajtu. Njam njam, 'Meat is Murder' na vinilu, Marlene Dietrich i Ramonesi mi u krilu, nestrpljiv sam da saznam ko je veceras i u kakvom dilu...
  • Gravatar for Tozzinjo
    Tozzinjo (gost) | 20.11.2012. 02.12.27
    najsmisleniji? Nikad cuo za ovo a sad sam pogledao ovaj klip. Realne price? Gluma ko u pornicima? Zavirivanje u zivote drugih? Pa da, da vidimo sta se sa komsijinom kravom desava, pa ako njegova crkne da znamo da nismo najgori. A to sto je u Srbiji a godinu dana sve poskupilo do nebesa, nije bitno. Prst u uho i gledaj reality show. Ja bih, da imam mogucnosti, napravio reality show o gledanju reality shows. 24 sata dnevno priokazivanje porodice koja pola dana gleda razne reality shows a pola dana diskutuje o njima. Garantujem da bi bilo glednao, koliko smo voajeri.
  • Gravatar for brna
    brna (gost) | 20.11.2012. 15.53.57
    meni ovo sa gejevima remek delo
  • Gravatar for trash
    trash (gost) | 20.11.2012. 22.00.05
    Ne samo da je gluma u pornicima nego je i prica isto takva, moguce da je ovo zacetak nekog novog porno reallity patologija show. Samo dno televizijske ponude, da se prekrati vreme izmedju male neveste i sulejmana.. Kraj
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 22.11.2012. 01.25.26
    ma sve to ok, al pronici se ne gledaju ni zbog price ni zbog glume, vec zbog akcije, kao james bond.
  • Gravatar for svemidevojke
    svemidevojke (gost) | 09.12.2012. 07.48.30
    To je za mamine vestice iz Blera! Glupavo cedno....
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi