Popboks - LED – Jelena Bajić Jočić - Agro-eksploatacija državotvornog tipa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 23.11.2012. 09:32 · 3

LED – Jelena Bajić Jočić

Agro-eksploatacija državotvornog tipa

Ni gotovo dvominutni let CGI leptira na samom početku filmu ne uspeva da film izbavi iz svojevrsne katatonične nepokretnosti. Porodica Bajić ovde sve žrtvuje u svrhu željene zaumnosti i  poetičnosti. Žrtvovano je zbilja mnogo toga, pa i (izrazito im hvala na tome), one čuveno-zloglasne poetske tirade iz offa kakve pamtimo iz Selo gori, a baba se češlja, TV prethodnice i starije sestre ovogodišnjeg bioskopskog Leda, filma koji smo, kako nam marketinška kampanja sugeriše, čekali 35 godina

Zoran Janković

Ocena:
3
Zoran Janković


3/10

Scenario:  Radoš Bajić (po sopstvenoj monodrami)
Uloge: Momčilo Otašević, Nela Mihailović, Velimir Bata Živojinović, Olga Odanović, Nenad Jezdić, Biljana Mišić, Radoslav Milenković, Nedeljko Bajić, Emir Hadžihafizbegović
Žanr: Agro-eksploatacija
Trajanje: 118 min
Proizvodnja: Srbija, 2012.


 
Srbija je poslednjih desetak godina opasno zapatila krajnje pogubni neokonzervatizam (da stvar bude gora, u novomilenijumskom kvazi-politički korektnom ruhu) i ta je pojava, reklo bi se, dobrano metastazirala. Teško da u ovako poodmakloj fazi te degeneracije društva išta pomaže. Čini se da je i omnipotentna filmska kamera Arri Alexa tu nemoćna. Led, debitantski film Jelene Bajić Jočić, to dosta rečito pokazuje.

Ovo novo delo iz porodične manafukture neprolazno državotvorne porodice Bajić, sa izuzetkom nešto ozbiljnijeg tona, u potpunosti zastaje na tački očekivanog. Poput zloglasne serije Selo gori, a baba se češlja i ovaj film (sa prejakim TV pedigreom, to se mora naglasiti) kreće se u trouglu pojmova romantizacije-folklorizacije-sentimentalizacije navodno nepatvorenog viđenja autentičnog srpskog sela. Svemu pomenutom treba dodati neuništive stilske (tačnije antistilske) repove koji se, kada je reč o ovoj tematici, vuku za Radošem Bajićem još iz dana saradnje sa Dragoslavom Lazićem na naslovima iz serijala o Sekuli, čestoženiku.

To bi ukratko bila formula na kojoj počiva i film Led – puno prenaglašenih akcenata, nasilne estetizacije izmučenog srpskog sela, pregršt sentimentalizma koji se ubrzo po početku izrodi u tek nevešto zamaskiranu metiljavost, velika tema (propast i neveseli usud poštenog srpskog seljaka) u nagoveštaju... i pominnjana kamera Arri Alexa kojom je snimljeno ovo ostvarenje. A koja uglavnom doprinosi falš-utisku koji bi da prevari da je pred nama istinski ambicioznije ostvarenje. Istina, Led nudi vizuelizaciju kakva se sve ređe sreće u srpskom filmu, ali i na tom planu ovaj film dospeva tek do najpojavnijeg i najbrzpoteznijeg nivoa.

Što se same priča filma tiče, Led je izrazito loše napisan film. Na prvom mestu očito je da je ovo ostvarenje koje je prvenstveno spravljano za eksploataciju u televizijskom-serijskom miljeu, te je i narativ izveden u tom tonu i ritmu. Ledu manjka ikakvog zapleta, te autorka ogroman deo filma utroši na pojašnjenje dosta jednostavne, a ovde banalno u filmski jezik pretočene teze o teškoćama života ljudi na selu. Ostatak vremena otpada na nimalo duhovite humorističke pasaže i insistiranje na melodrami bez istinskog dramskog zamajca. Tu negde se Led približava jadnjikavom niskokaloričnom srpskom filmskom proseku koji mahom za posledicu ima gotovo neupotrebljiva ostvarenja koja levitiraju u nižim sferama pretpostavljeno nezahtevnog ukusa tipičnog ovdašnjeg gledaoca. Na idejnom planu autori Leda barataju tek odavno izraubovanim motivom baklanskog fatalizma i života protraćenog u čekanju skorih nesreća, a u trenutku kada mlađani junak suočen sa ledom koji mu na oči uništava trud i letinu pokaže nešto manične proaktivnosti, biva kasno i za film i za pšenicu i za njegovo sazrevanje.

Paradoksalno, dok se rediteljka i direktor fotografije dosta upadljivo trude da film barem na planu likovnosti kultivišu, Led ponajbolje funkcioniše u segmentu u kojem se pojavi Biljana Mišić (Srpski ožiljci), a to je segment koji verovatano i najviše duguje poetici već pominjanog Dragoslava Lazića. Naravno, to je deo u kom se, slično kao u Selo gori..., film obrušava u mulj kvazikarnalnog, a, suštinski gledano, tek erotike iz kućne radinosti i u seoskom okruženju. Ipak, mora se naglasiti da u ovom delu Led iznenađuje (možda i slučajnom) posvetom samom početku Prave romanse pokojnog Tonyja Scotta.

Led, ruku na srce zaslužuje nekoliko tiših pohvala, na prvom mestu po pitanju pominjanog vizuelnog pakovanja, uglavnom kostimografski-scenografski precizne rekonstrukcije ere i mahom pristojne glume. Sa druge strane, treba istrpeti film lišen zapleta, pa i krajnjeg smisla, krajnje problematičnu ideološku potku, kao i ekstremno iritantnu propratnu muziku Sanje Ilića, u kojoj bi se našlo dovoljno orkestracija za barem tri filma ovog zamaha i slične minutaže. Dalje, nema ovde velikih istina, nema ovde ni istinske zabrinutosti nad sudbinom srpskog seljaka, ovo je u najbolju ruku tek šminkersko-pozerski sročen izdanak tipično bajićevske agroeksploatacije. Srpsko selo, kuđeno, prezreno, medijski mrcvareno, a počesto i lišeno svoje biti još uvek čeka filmski efektno i sadržinski dostojanstveno filmsko pakovanje. Ne nužno uz ovoliko pompe i uz oslanjanje na ipak tek tehničke prednosti narečene kamere Arri Alexa i rođaka joj.
 



Komentari

  • Gravatar for Dž
    (gost) | 23.11.2012. 23.01.00
    Ja sam majke mi mislio da se direktor fotografije tj. kamere zove Arri Alex, neki naš skorojević sa pseudonimom, tek sad skapirah na guglu da je to neka nova digitalna kamera.
  • Gravatar for joja jase noja
    joja jase noja (gost) | 27.11.2012. 15.07.24
    Pa dobro gleda li ovo neko?
  • Gravatar for Јадна Ари Алекса шта је доживела
    Јадна Ари Алекса шта је доживела (gost) | 29.11.2012. 15.15.39
    По аутору текста филм има "... krajnje problematičnu ideološku potku..." ? Која је то идеологија ни речи. Вероватно је аутор помешао филм са серијом о Михаиловићу коју снима отац редитељке. Ал то му дође на исто, Бајић ко Бајић, ко ће сад то све разликовати, све је то иста потка. Време је да неки нови Јован Стерија Поповић напише савремену верзију "Покондирене Тикве". Већ замишљам како главни јунак романа имејлом скреће пажњу и извињава се творцима Ари Алексе што им производ користи неки Бајић са децом и саветује, пријатељски, да камеру продају само по препоруци познаваоца филмског овдашњег. Да се не скрнави технологија по селима. Комифо? Комифо.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi