Popboks - DRAGAN JOVANOV - Kuda me je odvelo ubistvo bele ptičurine - Žene iza rešetaka [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 12.12.2012. 13:12 · 1

DRAGAN JOVANOV - Kuda me je odvelo ubistvo bele ptičurine

Žene iza rešetaka

(Čarobna knjiga, 2012)

Nedavno se u prodaji pojavio jedan zanimljiv debitantski roman dugog naslova. Nije krimić, a nije ni komedija, već, da se pozovem na Srđana Karanovića, nešto između

Đorđe Bajić

Đorđe Bajić
 

Prvi roman Dragana Jovanova počinje u prepoznatljivom čendlerovskom ključu, u prvom licu i iz vizure glavne junakinje, privatne detektivke Save. Doduše, već posle par stranica postaje očigledno da je Jovanovu škola tvrdog krimića samo polazište.

Ozbiljan ton Čenlera i Hemeta, zamenjen je humorom koji neretko poprima obrise parodije. Komični krimići nisu česti u srpskoj književnosti, ali ih ipak ima. Mirjana Đurđević je najbolji primer za to: do sada je napisala i objavila već sedam romana o Prljavoj inspektorki Harijeti (poslednji iz serije, Leš u fundusu, nedavno se pojavio u izdanju Lagune). Jovanov delimično ide istom trasom kao i Đurđevićeva, insistrajući na komičnim dijalozima i neprilagođenoj glavnoj junakinji sklonoj porocima, ali relativno brzo odustaje od parodiranja prepoznatljivog detektivskog šablona.

Umesto da bude angažovana da reši neki zanimljiv slučaj, Savu ubistvo bele ptičurine, retke albino vrane pod zaštitom države, odvodi iza brave. Okruženje ženskog zatvora je retko korišćeno u domaćoj popularnoj kulturi (treba, doduše, napomenuti da je Gordana Boškov 1985. godine režirala Žene u zatvoru, ali o ovom filmu nekom drugom prilikom – možda u okviru teksta koji će se baviti najzanimljivijim trash momentima u srpskoj kinematografiji), što Belu ptičurinu svakako izdvaja iz mase. Na sreću, Dragan Jovanov ne pokušava da napiše novu Prokletu avliju, odsustvo pretencioznosti je jedan od glavnih aduta njegovog debija. Humor je karikaturalan, alanfordovski: dok Sava i cure planiraju bekstvo, izdogađaće se sve i svašta, dosta toga na samoj granici apsurda i groteske.

Zanimljivo je napomenuti i da roman u završnici, pomalo neočekivano, prerasta u svojevrsnu osudu političke situacije u zemlji. Bez obzira na neujednačenosti i lutanja karakteristična za prve romane, Kuda me je odvelo ubistvo bele ptičurine je specifičan i intrigantan debi.Komentari

  • Gravatar for Птиц
    Птиц (gost) | 26.12.2012. 16.01.26
    Какав осмех трговачког путника...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige
Od istog autora

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige