Popboks - PEOPLE LIKE US - Alex Kurtzman - Niskobudžetni holivudski predah [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 14.12.2012. 13:55 · 1

PEOPLE LIKE US - Alex Kurtzman

Niskobudžetni holivudski predah

Kurtzman, pored scenarističke razigranosti koja se ogleda u inteligentnim i često vrcavim dijalozima, ovim filmom dokazuje i da je sasvim solidan reditelj. Iako je očigledno da veštinu kadriranja i ukus za odabir fotografije duguje još jednom poznatom i čestom saradniku – J. J. Abramsu, uspeo je da kreira zanimljiv niskobudžetni predah o iskupljenju, namenjen ljubiteljima nepretencioznih ostvarenja

Ljubisav Panić

Ocena:
6
Ljubisav Panić


6/10

Originalni naziv: People Like Us
Scenario:  Alex Kurtzman, Roberto Orci, Jody Lambert
Uloge: Chris Pine, Elizabeth Banks, Michael Hall D'Addario, Michelle Pfeiffer, Olivia Wilde, Mark Duplass
Žanr: Drama
Trajanje: 114 min
Proizvodnja: SAD, 2012.

 

 

Scenaristi Alex Kurtzman i Roberto Orci izgradili su karijeru pompeznim filmovima zbog kojih su koliko kritikovani, toliko i hvaljeni. Od Ostrva, Nemoguće misije 3, Transformersa, Zvezdanih staza pa do Kauboja i vanzemaljaca, oni su spisateljskim, a često i producentskim snagama, stvorili novu eru holivudske akcije i naučne fantastike. Ove godine, filmom People Like Us, pokušali su da ovladaju i melodramom.

Činjenicu da nema traljavo osmišljenih likova i scenarističkih nedoslednosti, inače često prisutnih u Kurtzmanovim i Orcijevim ostvarenjima, People Like Us verovatno duguje tome što je prvi film koji Kurtzman potpisuje kao reditelj i što je pomoć pri pisanju scenarija pružio Jody Lambert. Karakterizacija likova, istina, ne nudi mnogo toga novog, ali su akteri konsistentni i uverljivo prelaze put od jednog osećanja do drugog, čime je stvorena dobra osnova za uspeh filma o egoističnom biznismenu (Chris Pine), kom je smrt oca donela mogućnost da se zbliži s majkom (Michelle Pfeiffer), i sestrom (Elizabeth Banks) i sestrićem (Michael Hall D'Addario) za koje nije ni znao da postoje.

Kurtzman, pored scenarističke razigranosti koja se ogleda u inteligentnim i često vrcavim dijalozima, ovim filmom dokazuje i da je sasvim solidan reditelj. Iako je očigledno da veštinu kadriranja i ukus za odabir fotografije duguje još jednom poznatom i čestom saradniku – J. J. Abramsu, uspeo je da kreira zanimljiv niskobudžetni predah o iskupljenju, namenjen ljubiteljima nepretencioznih ostvarenja. Kako je takvih sve manje, People Like Us je, na žalost, prošao kroz bioskope gotovo neprimećeno. Da ne bude zabune, on nema kvalitet koji bi trebalo da promeni svet kinematografije i ne može se tretirati čak ni kao remek-delo žanra. Međutim, ironija je u tome što je to i dalje mnogo bolji film od većine onih kojim su Kurtzman i saradnici stekli slavu i napunili bioskopske dvorane.



Komentari

  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 04.01.2013. 18.45.45
    Ne pamtim da je neki film tako izdiglo samo poslednjih 30-ak sekundi i od prosecnog ostvarenja ga pretvorilo u jedno prijatno iznenadjenje u iscedjenom zanru
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

IVICA I MARICA: LOVCI NA VEŠTICE - Tommy Wirkola

Krvavi debakl

Filmovi

THE HOST - Andrew Niccol

Patetični paraziti

Filmovi

NAKON ZEMLJE - M. Night Shyamalan

Od babuna do pijavice

Filmovi

ČOVEK OD ČELIKA - Zack Snyde

Šta je to na nebu? Pola grada

Filmovi

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi