Popboks - ZEMLJA GRUVA U FESTU - U zdravom telu zdrav gruv [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 20.01.2013. 12:11 · 2

ZEMLJA GRUVA U FESTU

U zdravom telu zdrav gruv

Zemunci bi rekli: svirali su u subotu uveče u okolini grada Samostalni referenti (DOB), Marčelo (Gun) i još poneki, a u centru (Fest, hala Pinki) – Zemlja gruva.

Milan Ćunković

Milan Ćunković
Foto: Milan Ćunković

Mesto: Klub Fest, Zemun
Vreme: 19. januar, 2013.

 

 

Nisu se mnogo odmarali „festovci“ početkom ove godine – spremili su bogatu koncertnu ponudu u nastupajućem periodu (Dibidus, DLM, Rambo Amadeus...), a u pobrojano društvo obećavajućih svirki u centru (Zemuna) svakako spada i subotnji nastup benda Zemlja gruva. Dvestotinak ljudi je, očekivano, ispunilo klub – mala bojazan zbog najavljenog pogošanja vremena u toku noći pretvorila se u olakšanje što je vejavica (ili štogod slično) ipak rešila da ne priredi ono što je, recimo, uradila Čuturi 8. decembra, pa je, čak, bilo i ugodno prošetati u noći do, recimo, obližnje omiljene palačinkarnice Ane Ivanović ili nekog sličnog 0-24 objekta, sve u cilju grešne, a svima tako mile obnove energetskih resursa u sitne sate.

Alibi za greh je u sadržaju ponuđenom od ponoći, pa u naredna dva sata. Zemlju gruva je došla da sluša odana joj publika i to se, zapravo, najbolje osetilo u finišu svirke, tokom izvođenja nove stvari Jednom je sada. Odjednom – tišina, tek tad se čuje koliko se sve ostalo, dobro znano, pevalo. ZG svirke nemaju velike amplitude, ne postoji jedan i dva hita koji euforično dižu masu – naprotiv, linija je, da ne preteramo sa „ravna“, ali prilično uravnotežena, no, što je najbitnije, ta konstanta je na visokom nivou od uvek i svugde uvodnog, pa do (bar u zvaničnom delu) završnog pokliča „Živeo gruvlend“. Meni treba, pesma koju bend opisuje kao omaž Liberation Riddim temi sastava Morgan Heritage, prva je gru(v)nula, a onda je, neminovno, krenula šetnja po prvom i, za sada, još uvek jedinom albumu WTF Is Gruvlend?Šećeru, Danas nije juče... „Da li volite Zemlju gruva?“, stiglo je sa bine pitanje – odmah zatim, i odgovor – „Verovatno volite, čim ste dali 500 kinti. Zemlja gruva će opravdati svaki dinar“.

Zoe Kidah, Constructa i MC Milovan kao „nosioci projekta“, smenjivali su se, već sasvim uobičajeno, iz pesme u pesmu u front woman/man varijanti, usput spontano ćaskajući sa tvrdom strujom fanova ispred same bine, a koji metar iza, sve to je posmatrao i sasvim lepo se, sudeći po raspoloženju, proveselio Bane Bojović, zajedno sa momcima koji čine novu inkarnaciju Sunshinea. Dobio je pozdrav sa bine ali se nije pridružio na sceni, za razliku od repera Lou Bennyja koji sa Zemljom gruva sarađuje na temu „oživljavanje duha, lika i dela Dina Dvornika“. Bend je, podsetimo, inspirisan zadatkom da obradi nečiji ex-yu opis za festival Mikser 2011, odlučio da to ne bude za jednokratnu upotrebu, te je nedavno objavljena i obrada Afrike, a prethodno je u Festu novo svetlo bačeno i na, sada laganu, Jače manijače, kao i na Zašto praviš slona od mene, koju je rep deonica transportovala sa kraja osamdesetih u devedesete.

Dinov repertoar bio je finiširajući u zvaničnom delu koji je, naravno, obuhvatio, bez izostanka, i ono najpoznatije iz ZG opusa – Nisam znala da sam ovo htela, Da bi nam (ponovljena na jedinom bisu, uz Treba mi dinar), Najlepše želje, Čudesni svetovi... Gruv se slavio u Bogojavljenskoj noći, bend je priredio zabavu koja je sasvim zadovoljila okupljene, a oni sada od Zemlje gruva očekuju – utvrđivanje pozicija drugim albumom. 



Komentari

  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 21.01.2013. 04.59.09
    Jedan je Gruvlend - ostali su fejkeri! Živeo Gruvlend, živela Zemlja gruva!
  • Gravatar for @nikola
    @nikola (gost) | 24.01.2013. 04.40.51
    stamena gi kuva, da te bog sacuva
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji
Od istog autora

DADO TOPIĆ U SAVA CENTRU

Dado, šminka i palačinka

Izveštaji

CALLING: GREEN DAY, HLADNO PIVO, SUPERHIKS I ATHEIST RAP U BEOGRADU

Lets gou krejzi

Izveštaji

VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BAND U BAŠTI SKC-a

Ljetno, pomalo kišno

Izveštaji

OBILAZAK BEOGRADA IZ BAJAGINIH PESAMA SA PECOM POPOVIĆEM

Dva sata kvalitetnog, Bajaginog Beograda

Izveštaji