Popboks - FRANKENVINI – Tim Burton - Barton kakvog smo voleli [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 25.01.2013. 12:14

FRANKENVINI – Tim Burton

Barton kakvog smo voleli

Nakon niza osrednjih projekata, Tim Burton se na radost svih obožavalaca, konačno vraća onome što najbolje ume – horor animaciji.

Sofija Vuković

Ocena:
7
Sofija Vuković


7/10

 

Originalni naziv: Frankenweenie
Scenario: John August
Glasovi: Charlie Tahan, Frank Welker, Winona Ryder, Catherine O'Hara, Martin Short, Martin Landau, Robert Capron, Atticus Shaffer
Žanr: Animirani/Horor
Trajanje: 87 min
Proizvodnja: SAD, 2012

 

Nastao na osnovu kratkometražnog filma iz 1984, Frankenvini dokazuje više stvari. Prvo, da je moguće napraviti uspešno delo od sopstvenih ranih radova. Drugo, da se ni jedna tema (u ovom slučaju horor klasik na razne načine adaptiran na stotine puta) ne može toliko izlizati da ne može ponovo biti zanimljiva ako se dobro osmisli. Treće, da se mašta Tima Burtona, u poslednjih par filmova protraćena isključivo na vizuelni ugođaj bez nekog posebno zanimljivog sadržaja, i dalje može adekvatno primeniti, dok god se on drži recepta koji mu najbolje leži: romantični horor, po mogućstvu animiran, namenjen što bi u anglo-američkoj kulturi rekli „mladim odraslima“, drugim rečima tinejdžerima, i to onima koji se ne uklapaju baš najbolje u socijum koji ih okružuje.

Frankenvini nije samo old school Burton, on je old school u svakom pogledu. Rađen je stop-motion tehnikom, koja nam, nakon remek-dela kao što su Koralina i Meri i Maks,  ponovo dokazuje da itekako može da parira modernim, CGI crtaćima, u sumornim crno-belim tonovima, svesno evocirajući klasike horor filma. Ipak, uprkos mračnoj spoljašnjosti, u biti ovog filma se krije nežna unutrašnjost, odnosno topla priča o ljubavi između dečaka i njegovog psa, a iako su epizodisti (neki direktan omaž klasičnim likovima ovog žanra) većinom toliko jezivi da bi bez problema mogli gostovati u nekom „pravom“ hororu za odrasle, glavni lik, mali Viktor Frankenštajn, i njegov nemrtvi ljubimac zaista su u stanju da izazovu iskrenu emociju.

Dakle, iako će ljubitelji Burtonovih filmova po ko zna koji put imati utisak da su sve te likove već negde videli (barem ovoga puta nema Johnn-ja Deppa, ali tu je jedna druga stara Burtonovka – Winona Ryder), dobro je videti da je ovaj reditelj i dalje u stanju da isporuči originalno delo sa sadržajnom pričom, a ne samo stilske vežbe.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VAJOLET I DEJZI – Geoffrey S. Fletcher

Igrala se deca

Filmovi

LICE LJUBAVI – Michael Winterbottom

Lepota poroka

Filmovi

SAMO BOG PRAŠTA – Nicolas Winding Refn

Krv nije voda

Filmovi

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji