Popboks - Izrael se izvinjava Beatlesima [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 28.01.2008. 14:19 · 1

Izrael se izvinjava Beatlesima

Izraelska država će se danas zvanično izviniti grupi The Beatles što im je 1965. godine zabranila održavanje koncerta u toj zemlji.

Tim povodom, vlada u Jerusalimu pozvaće Paula McCartneyja (65) i Ringa Starra (67) na proslavu 60-godišnjice osnivanja jevrejske države u maju.

Izraelska država će se danas zvanično izviniti grupi The Beatles što im je 1965. godine zabranila održavanje koncerta u toj zemlji.

Tim povodom, vlada u Jerusalimu pozvaće Paula McCartneyja (65) i Ringa Starra (67) na proslavu 60-godišnjice osnivanja jevrejske države u maju.

Kako svetske agencije prenose izraelski vojni radio, ambasador Izraela u Londonu Ron Prosor uručiće izvinjenje Juliji Bard, sestri ubijenog Johna Lennona, u Muzeju Beatlesa u Liverpulu.

Pismo izvinjenja će biti poslato i rođacima pokojnog Harrisona.

Izraelska vlada je 1965. odbila da Beatlesima odobri neophodne dozvole, navodno strahujući da bi grupa mogla negativno uticati na moral izraelske omladine.

Drugi razlog je navodno bio strah da bi publika mogla oštetiti tek otvorenu koncertnu salu u Tel Avivu.

Međutim, izgleda da je stvarni razlog bio nedostatak strane valute, zbog čega je finansijski komitet Kneseta (izraelskog parlamenta) odlučio da nema opravdanja za investiranje u nastup benda čiji se umetnički standardi, kako je tada obrazloženo, ne smatraju visokim.

"Želeli bismo da ovom prilikom ispravimo propuštenu istorijsku šansu 1965. godine, kada ste bili pozvani u Izrael. Na nesreću, država Izrael otkazala je vaš nastup zbog nedostatka novca, i zato što je nekoliko političara u Knesetu verovalo da će to iskvariti izraelsku omladinu," navodi se u pismenom izvinjenju, u kome se ističe da je mlada generacija u Izraelu poštovala, ali i da dan-danas poštuje Beatlese

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova nije moglo da saopšti da li će Paul i Ringo biti pozvani i da nastupe na pomenutoj proslavi u maju.



Komentari

  • Gravatar for Pimprajd
    Pimprajd (gost) | 28.01.2008. 15.38.54
    Ha, novac pre svega! Izrailji k'o Izrailji...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.