Popboks - Preminuo Zoran Erkman - Zerkman [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 28.05.2013. 17:02 · 5

Preminuo Zoran Erkman - Zerkman

Danas (utorak, 28. maj) u Beogradu je iznenada preminuo legendarni beogradski džez, rok i avangardni trubač i kompozitor Zoran Erkman, poznatiji pod nadimkom Zerkman.

Rođen 05.06.1963, pohađao je muzičku školu ,,Stanković” u Beogradu, 1981. je bio član Omladinskog džez benda RTB pod vođstvom Eduarda Sađila, kao i povremeni član Big Banda RTB-a pod vođstvom Zvonimira Skerla 1983. godine.

Od 1985. do 1991. godine bio je član rok grupe Disciplina kičme sa kojom je objavio albume: Ja imam šarene oči (1985), Svi za mnom (1986), Uživo! Najlepši hitovi! (1987), Dečija pesma (1987), Zeleni zub na planeti dosade (1989), Nova iznenađenja za nova pokolenja (1991).

Kratak period života proveo je u Sarajevu, povremeno nastupajući kao gost na koncertima sarajevske grupe Kongres.

Kompozitor je filmske muzike za TV film Gorana Gajića (scenario: Branko Vukojević) Video jela, zelen bor (1991). Učestvovao je još i na albumima: Beogradska prevara uličnog i nadzemaljskog sjaja (Koja, Kosta, Zerkman, Đuka, 1990), Ovaj zid stoji krivo (1991) i Ili pet minuta ispred tebe (1996) grupe Obojeni program, Boye aren’t afraid (1993) grupe Boye, Kamene lutke (1996) sastava Kanal Tvid, Harmonajzer (2002) Električnog orgazma, Mene treba ovaj grad baš ovakvu kakva sam sad (2003) sa Bo, Prekidi stvarnosti (2007) i Deveti život (2008) grupe Kanda, Kodža i Nebojša, kao i u muzičkom filmu Fank I Lastiš Crnog Zuba (Koja, 2009).

Bio je član i osnivač grupa Bukvar Bukvar (Na palubi obdaništa”,1999) i Zerkman Big Bang (Zerkman Big Bang, 2010).

Svoj poslednji nastup je imao svega tri dana pred iznenadnu smrt, 25. maja, kao gost na beogradskom koncertu Disciplin A Kitschme.

Mesto i datum sahrane biće naknadno objavljeni.

Zerkmanovi intervjui na Popboksu:

Recenzija albuma Zerkman Big Bang.



Komentari

  • Gravatar for prekograne
    prekograne (gost) | 28.05.2013. 22.23.50
    Samo dobri odlaze, valjda... Slava mu!
  • Gravatar for Z
    Z (gost) | 28.05.2013. 23.03.40
    Zerkman Big Bang,Zerkman I Bilo koji Band....svuda je Zerkman dobar element . poslednji pozdrav Zerkmane
  • Gravatar for pop
    pop (gost) | 29.05.2013. 08.53.16
    bio je odlican muzicar i zanimljiv covek. veliko postovanje prema njegovom doprinosu svim projiktima u kojima je ucestvovao. pamticemo ga dugo... p.s. budite pazljivi kad navodite naslove - kanal tvid - KAMENE
  • Gravatar for Big Z
    Big Z (gost) | 29.05.2013. 21.43.57
    Slava mu. Bio je sjajan muzičar i zanimljiv sagovornik TV poslenicima. Nisam ga lično poznavao, ali sam ga cenio kao muzičara. Njegov doprinos zvuku Discipline u njenoj najinventivnijoj fazi (mada je teško proceniti koja je najinventivnija faza sjajne Discipline).
  • Gravatar for Tuga
    Tuga (gost) | 01.06.2013. 16.37.19
    После првог албума „Дисциплине кичме”, следећи, већ уснимљени материјал, нико од постојећих државних дискографских кућа у тадашњој СФР Југославији није хтео да објави. Безуспешно обилажење поменутих кућа није смело да утиче на развојни пут групе, па сам, дошавши на идеју да употпуним звук групе дувачким инструментима и неким фанк-џез моментима, кренуо у потрагу за новим музичарима. Али, наћи свесне музичаре неомеђеног духа, неспутане школским знањем које добијају у музичкој школи, одакле излази већина дувача, такође је био врло тежак задатак. Ипак, после извесног времена, појавио се човек – трубач Зоран Еркман, с којим ме је 1983. године упознала наша заједничка другарица Марина Сађил. Од тог момента Зеркман је био постојани члан групе, све до рата 1991. године, распада земље и разилажења „Дисциплине кичме”, те нашег раштркавања по свету. Зеркман и ја смо се одмах укачили, он је имао ту несташну фри-џез вибрацију у себи која се савршено уткала у ову групу. Био је смео импровизатор, имао је онај мајлсовски крик трубе, нешто на шта се многи трубачи не усуђују ни да помисле, а камоли да свирају. Био је заљубљеник у музику, духовит, искрен и прави музички истраживач. Од осталих школованих дувача издвајало га је и то што је био отворен и према најординарнијем, бучном рок звуку, што је за већину назовиџезера било непојмиво, често увредљиво. Били смо блиски, кућни пријатељи, неко време смо провели заједно и у Лондону, током 1987. године. Доживљавао сам га као млађег музичког брата, а кад год је било прилике за сарадњу, џем-сешн, гостовање на албумима других група, знао сам да могу да рачунам на њега. Зеркманова труба може да се чује, између осталог, и у скоро свим великим хитовима предратне „Дисциплине кичме”, филму „Како је пропао рокенрол”, а на делу може да се види у музичком филму „Фанк и ластиш црног зуба” снимљеном 2004. године. На његов позив 2010. године био сам и продуцент албума његове авангардне џез-фјужн групе „Зеркман биг бенг”, са којом је имао и наступ на 26. Београдском џез фестивалу исте године. И управо смо последњих месец и по дана почели поново чешће да се виђамо, долазио је на пробе, импровизовао са нама. С обзиром на то да група „Дисциплина кичме” ради на новинама у звуку, договарали смо се да и он уђе у све то. Прошле суботе наступио је са нама на београдском концерту, као гост у песмама „Бетмен”, „Мандрак”, „Фантом”… Како и зашто сад завршити овај текст… Оваквом немилом, суровом животном обрту се заиста нико није надао и верујем да смо сви потпуно затечени прераним одласком једног и јединог, непоновљивог трубача огромног срца Зорана Еркмана, нашег Зеркмана! Дррруже! http://www.politika.rs/rubrike/spektar/ritam/Odlazak-trubaca-majlsovskog-krika.sr.html
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.