Popboks - PINCH - Underwater Dancehall [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 28.12.2007. 09:43 · 1

PINCH

Underwater Dancehall

(Tectonic)

Prvenac bristolskog dubstep producenta Roba Ellisa je izašao iste nedelje kad i Burialov Untrue. To ga u startu stavlja u prilično tešku poziciju pred onima koji bi da porede ova dva izdanja. Ako je to uopšte potrebno, onda bi trebalo biti pravedan prema Pinchu i ostaviti po strani prašinu podignutu oko Burialove „misterioznosti“

Jovan Vesić

Ocena:
6


6/10
 

Zanemarimo li sumnju u mogućnost i poželjnost takvog ocenjivanja, ipak je jasno da bi u takvom poređenju Untrue na kraju opet odneo blagu prevagu. Možda je stvar u tome što Pinchovi ritmovi katkad zvuče za mrvicu premehanički da bi bili magični? Ili je u pitanju to što je ukupna produkcija suvišeslična drugim dobrim produkcijama koje smo već toliko puta čuli? Verovatno odgovor zapravo glasi: Untrue je bar u neku ruku zvučno radikalan, dok se Underwater Dancehall ipak donekle drži istraženog i proverenog zvuka..

I sama forma izdanja potvrđuje ovaj stav: CD verzija albuma donosi dva diska – prvi s gostujućim vokalistima u skoro svim numerama, a drugi s instrumentalnim verzijama tih pesama. Drugi disk je zahvalniji za ponovno slušanje, i svakako će vam biti zanimljiviji ako ste ljubitelj dubstepa ili elektronike uopšte, dok je prvi, izgleda, namenjen lakšem konzumiranju i uvođenju novajlija u ovaj žanr, na mala vrata.

Veća pristupačnost vokalno-instrumentalnih verzija pre svega se zasniva na popunjavanju ritmičkih, harmonijskih i melodijskih praznina vokalnim deonicama. Ali da li bez tih rupa ovaj poduhvat uopšte ostaje dupstep, zapitaćete se možda, i odgovor je svakako – ne. Verzije s vokalima su žanrovski hibridi i svaka pesma nosi snažan pečat gostujućeg izvođača, koji neizostavno i drastično menja atmosferu originala. Baš zato, dva diska predstavljaju dva potpuno različita iskustva, i čak i ako vam se oba dopadaju, verovatno ćete želeti da ih slušate u različitim prilikama.

Veoma je pozitivno što su i jedan i drugi potpuno zaokružene celine, te neće samo druga verzija albuma biti ona koju slušate od početka do kraja (naravno, tokom noćne vožnje kroz London), već će i kolaž stilskih izleta koji sačinjava prvu verziju sve vreme vući pozadinsku nit koja će ujedinjavati pesme čineći avanturu celovitom.

Tako, na prvoj pesmi Juakali unosi ragga vokale u Brighter Day (originalno naslovljenu Qawwali), kojima neočekivano menja kolorit kompozicije gurajući ga ka znatno svetlijim nijansama. Količinski istu ako ne i značajniju promenu unosi i Yolanda u Get Up, suzbijajući vlagu i mrak instrumentalne verzije i opasno je približavajući mogućnosti da postane klupski r’n’b hit. One Blood, One Source s druge strane unosi roots reggae vokale (Rudy Lee) koji otprilike prezentuju kako bi rani Massive Attack zvučao pod uticajem 2-stepa.

Ipak, na albumu ima i nekoliko vokalnih promašaja (među kojima se ističe Gangstaz), što je već dovoljan razlog da pažnju prvenstveno posvetite drugom disku, osim ako ste mrzitelj instrumentalne muzike. Ovde Pinch svoje sposobnosti pokazuje u punom sjaju, i zaista vodi slušaoca na putovanje a ne na mnoštvo izleta. Sve ovo kulminira fenomenalnom numerom Lazarus, koja počinje nepretenciozno i uz obilno korišćenje vokalnih semplova, da bi polako prekomponovala ritmove udaljavajući se od prvobitne zamisli, a na polovini odlutala u neki sasvim drugi svet unošenjem dalekih „odzvanjajućih klavijatura“, i ostavila vas kilometrima daleko od mesta s kog ste krenuli.

U načelu, čak i ako niste posebno zagrejani za ovakav zvuk, moguće je da će vam se dopasti bar jedna od dve verzije ovog albuma. U slučaju da ste prekaljeni dubsteper, najpre se okanite žanrovskih predrasuda, a zatim obavezno poslušajte obe.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Meho Krljic
    Meho Krljic (gost) | 28.12.2007. 12.51.51
    Slutim da će mi se instrumentalni disk više dopasti ali ipak ovo zvuči kao da vredi da mu se posveti vreme preko praznika.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.