Popboks - BOOKA SHADE i ERIC PRYDZ - Booka u modi [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 09.03.2008. 13:40 · 2

BOOKA SHADE i ERIC PRYDZ

Booka u modi

Hala Expo centra je sinoć ponovo odisala svežinom, potvrđujući nivo standarda za ovakve događaje. Ponovo sa novim scenografskim rešenjima, što je ipak manje važno od zavidno dobrog ozvučenja, ali i akustike koji ovaj prostor ima. Mali sajam brendova i njihovih logoa isijavao je posvuda, a gužva je bila dovoljno prohodna

Luka Ivanović

Ivan Zupanc

Mesto: EXPO XXI
Vreme: 8. mart 2008, od 22 do ranih jutarnjih časova
Domaća podrška: DJ Aćim
Organizacija: Tuborg i Grand Pleasure

Još jedna epizoda serije i pare i muzika koju na smenu režiraju srpska zastupništva inostranih kompanija, pokušavajući da dobrom žurkom izgrade emocionalni odnos potrošačke publike prema određenom brendu

Osmi mart je bio dodatni izgovor da se cena ulaznice ovog puta podigne na još viši, skoro nivo EU – čitavih 1.500 din, uprkos tome što su oba izvođača već gostovala u Srbiji (Exit, Green Beat).

Ekonomija srpskog klabinga i dalje opstaje zahvaljući intervencijama korporacija, a primer ove žurke je i ova viša cena ulaznice, što je uzrokovalo nešto slabiju posetu od realno moguće (kakvu je, recimo, Sven Väth imao prošle jeseni).

BOOKA SHADE i ERIC PRYDZ

Domaća podrška u ovakvom tipu događaja najčešće se svodi na lokalpatriotske odnose zaposlenih menadžera, bivših devojaka i besmislene kompromise. Primer za to je i DJ Aćim, koga publika retko ima priliku da sluša u regularnim klubovima skorašnjih sezona, ali to je i legitimna odluka organizatora.

Booka Shade, nemački duo koji je prošle godine nastupao na festivalu Green Beat, a ove godine dolazi i na Exit, pojavom spaja već pomalo zaboravljenu VIVA Dance estetiku poze na bini s jedne, i korektan ali ne preterano zanimljiv miks progresivnog house i trancea s druge strane - čime je ovaj podžanr opisan i kao „neotrance“.

Njihov remiks pesme Oh Superman Laurie Anderson u saradnji sa M.A.N.D.Y. (kolegama po etiketi Get Physical Music) je primer funkcionalnog mediokritetskog pristupa „kako legendu učiniti bljutavom, ali tako da nas ipak ne naljuti“.

BOOKA SHADE i ERIC PRYDZ

Kombinujući zvukove iz kompjutera, sintisajzera i elektronskih bubnjeva, uz veoma često obraćanje publici „kroz dijalog“, Booka Shade najviše liče na modernu cirkusantsku atrakciju koja sebe shvata previše ozbiljno, a ima i dovoljno publike koja to isto čini.

Prenaglašena gestikulacija “bubnjara” tokom lupanja palicama po padovima u kontrastu je sa drugom polovinom benda čije se ruke ne mogu videti. Uz sve ono što je rečeno publici tek tako, u prolazu, odvuklo je Booka Shade daleko od hedonističkog eskapizma koji klabing nudi već decenijama.

BOOKA SHADE i ERIC PRYDZ

Mlade generacije srpskog klabinga ipak stasavaju u publiku sa stavom, ako je za primer jedna mlada devojka koja je došla da čuje samo njih, i spakovala se i otišla čim je nastup Booka Shade bio završen. “J*** vas Eric”, prokomentarisala je masu koja je većinom ipak došla zbog Erica Prydza, komercijalnijeg švedskog progresiv DJ-a.

Početak njegovog seta bio je u kontrastu sa trenutkom situacije, u kojoj je vrhunac nastupa Booka Shade nastavljen ničijom/nečijom muzikom, a Eric započeo neočekivano sporo i mračno.

Minimal tehno dominacija nije zaobišla ni Erica Prydza koji je tek nakon pola sata počeo da isporočuje željeni kontigent progresivnih sirovina – ali daleko od toga da je masa bila u ekstazi.

Kasnije je u setu sebi dozvolio da pusti i Chemical Brotehrs - Hey Boy, Hey Girl u nedavnom remiksu, ali i jednu od onih pesama koja bi trebalo da bude zabranjena nakon toliko eksploatacije – Seven Nation Army. Sve je to mirisalo na jedan komforan flešbek iz Dance arene Exita.



Komentari

  • Gravatar for Kako se čita...
    Kako se čita... (gost) | 09.03.2008. 20.49.26
    ...PRYDZ?
  • Gravatar for jecka
    jecka (gost) | 10.03.2008. 13.44.26
    E bilo je FENOMENALNO!!!!!Super zurka!!!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji
Od istog autora

FORMATIRANJE MUZIKE – 7, 12, 33, 45 i nebrojeno obrtaja

I posle atomskog rata – singl

Tema

EXIT ISPRED BINE (1) - Snalaženje, muvanje i privatne selekcije

Mojne konza, limte mo

Tema

EXIT ISPRED, PRE I POSLE BINE (2)

U kavezu sa Peaches

Tema

AUTECHRE - Sean Booth i Rob Brown

Koja verzija je prava?

Intervju

MARTIN BRANDLMAYR - Dis-Patch

Bečki dečak u procepu

Intervju