Popboks - RAZNI IZVOĐAČI - Subway (Electronic Vol. 1 - City Life of Music and its People) [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 26.05.2008. 14:20 · 2

RAZNI IZVOĐAČI

Subway (Electronic Vol. 1 - City Life of Music and its People)

(FOKUS)

Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo FOKUS je tokom prethodnih godina objavila nekoliko kompilacija kojima je (možda jedino) zajedničko to što su na njima zastupljeni autori koji žive u Subotici i bližoj okolini. Tako su izašli diskovi alternative i hip hopa, u planu je etno izdanje, a poslednja u ovom nizu zasada je kompilacija elektronske muzike Electronic Subway vol.1.

Jovan Vesić

Ocena:
6


6/10
 

Ostavimo li ovog puta po strani pitanje o brojnosti i raznovrsnosti žanrova koji se najčešće podvode pod elektronsku muziku (te samim tim velike teškoće pri izboru autora, pesama i njihovog redosleda); zažmurimo li takođe i na skromne izvedbe (dvostrani buklet) i neinformativne sadržine omota (bez ikakvih kontakta ili opisa izvođača), čeka nas prijatna muzička sadržina koja možda ne donosi puno iznenađenja, ali ostavlja dovoljno dobar utisak da bismo ovom izdanju oprostili tih nekoliko sporednih manjkavosti.

U pitanju su radovi široj (i nesubotičkoj) publici mahom nepoznatih izvođača koji su prikupljani od januara do maja 2007. godine, i smisleno poređani u 72 minuta na verbatim CD-R. Disk počinje hrapavim i neigrivim ritmovima raširenim preko mračnih vokala u Surrounded by Pyramids (Noiz), koja bi se komotno uklopila u neko od nedavno izdatih domaćih D:S kompilacija. Ipak, već sledeća numera Entropyst (Off World) prilazi bliže očekivanom žanrovskom području te nas u njoj čekaju doduše izlomljeni i gličerski, ali svakako zvučno pristupačniji ritmovi, nad kojima se postepeno nadograđuje melanholični svet koji zuji.

RAZNI IZVOĐAČI - Electronic Subway Vol.1

Već nakon druge pesme prelazak u klupske vode je potpun pa u sledećih šest dominira 4-on-the-floor. Među njima se izdvaja Cold War Motorcityja, koji na najbolji način predstavlja kvalitete novog talasa electra, ali i smirena ambient-techno numera Bogiwoya Hypno Toad.

Sledi 10-ak minuta skrivenih pod tepihom jungle ritmova, među kojima Two minutes of Clarity (NyM) uspeva najbliže da priđe priželjkivanoj energiji a da pri tome ne zvuči suviše slično desetinama drugih d'n'b pesama.

Na samom kraju usamljeno stoji Az opal rabjai (Bobby E.), koju, kada je reč o ovom izdanju, najlakše možete voleti ili mrzeti – što je već uspeh u neku ruku. Nakon manje od minuta boardsofcanadastog uvoda, dobrodošlicu će vam poželeti zvona, orgulje, neparni taktovi, neobična struktura pesme i nesvakidašnja atmosfera koja se mora iskusiti. Ovo je indietronica u punom sjaju, svidela vam se ona ili ne.

Veoma raznovrsna i redosledom pesama odlično (koliko je moguće) organizovana i uravnotežena, ova kompilacija sasvim pristojno predstavlja 15 autora. Ona takođe drži dovoljno visok nivo da vam u nekim pesmama privuče pažnju. Ali, ukoliko ste neupućeni u domaće prilike, a sama Subotica vam ne znači mnogo, onda bi svakako trebalo prvo da poslušate takođe nedavno objavljenu kompilaciju domaće elektronske muzike CCBit.

Audio:

 



Komentari

  • Gravatar for Cock Rock Disco
    Cock Rock Disco (gost) | 27.05.2008. 08.35.36
    odlichan pionirski poduhvat!
  • Gravatar for Demijan
    Demijan (gost) | 31.05.2008. 17.38.31
    Muziku sam poslusao i mogu reci da mi se izuzetno dopala. Imam nekoliko zamerki na gornji tekst. Recenzija pocinje kritikom marginalnih stvari, a zavrsava favorizovanjem druge kompilacije. To je poprilicno neumesno i neozbiljno. Ako i favorizujete drugog autora, to mora biti obrazlozeno na mnogo smisleniji i ozbiljniji nacin, a ne prilepljivanjem etikete "lokalno" za suboticku kompilaciju. Mnogo je bitnije pisati o muzickim vrednostima ili promasajima. Pohvalno je, ipak, sto se autor teksta vise bavio samim pesmama nego omotom. Medutim, nigde nismo videli kako je kompilacija nastala, jesu li se ti ljudi sami okupili ili ih je neko okupio, tj. stoji li iza kompilacije neko kao muzicki urednik. To je veliki propust. Zameram vam, dakle: 1. neumestan pocetak teksta 2. neprofesionalan kraj teksta 3. izostavljanje nekih bitnijih informacija, kao sto je autor kompilacije. Nadam se da ovo necete shvatiti licno. Ipak treba voditi racuna o svim tim stvarima ako vam je stalo do toga da napisete kvalitetnu kritiku.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.