Popboks - ISLANDS - Arm’s Way [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 19.06.2008. 11:30 · 2

ISLANDS

Arm’s Way

(Rough Trade)

Kanadski bend Islands, koji predvodi Nick Thorburn, jedan od najduhovitijih autora na svetskoj pop sceni, oglasio se drugim albumom

Marko Kovačević

Ocena:
6


6/10
 

Islands su nastali na pepelu montrealskog sastava Unicorns, simpatične lo-fi skupine čija je snaga ležala u sirovim gitarskim pop pesmama začinjenim uvrnutim zvukom klavijatura i blesavim lupovima.

Po raspadu benda, Nick Thorburn, koji je bio polovina njegove kreativne snage, oformio je 2005. godine Islands. Senzibilitet The Unicorns je ostao, ali je forma bitno promenjena.

ISLANDS - Arm's Way

Islands su startovali sa Return To The Sea (’06), drsko ambicioznim debi albumom na kojem su uspešno spojili klasičan indi-pop zvuk sa retro pozajmicama, ali i pokojim folk, kalipso i denshol detaljem. Uz to, posebnu težinu ovom albumu davala je pomoć članova bendova The Arcade Fire i Wolf Parade, kojima su Islands prilično bliski.

Swans s tog albuma zvučala je kao jedna od boljih pesama pomenutih The Arcade Fire, dok su efektna poskočica Rough Gem i kemp orijentisana Where There's A Will, There's a Whalebone nedvosmisleno ukazivale da je reč o bendu koji poseduje talenat da na prijatan način spoji ozbiljnost, vedrinu duha i toliko cenjenu nepredvidljivost u okviru pop pesme.

Nažalost, na drugom izdanju pod nazivom Arm’s Way Islands kao da su pribegli razmišljanju: „Komplikovane pesme nam idu od ruke. A da probamo da pravimo još komplikovanije?“.

Naslovna tema kojom album počinje ne nagoveštava takav put. Reč je o punokrvnom pop hitu britkih i pamtljivih gitarskih deonica s pomalo detinjastom horor tematikom, koji će najverovatnije postati jedan od favorita na zabavama na kojima dominira alternativni zvuk.

ISLANDS - Arms's Way

Pieces Of You nastavlja utabanim putem dobre zabave, dok J'aime Vous Voire Quitter predstavlja diptih kalipso melodija i refrena koji podsećaju na eru brit-popa (tvrdnja koju će mnogi ljubitelji modernog kanadskog alt-pop zvuka s indignacijom odbiti).

Da Islands nisu imuni na ono što bi američki MTV nazvao alternativnim zvukom – dakle poluozbiljne, a polutreš pesmice s pristojnim izgledom da postanu hit za đuskanje – dokazuje Creeper. Ali, u tome je čar: Islands imaju zavidan komercijalni potencijal, s jedne strane su skloni pitkim melodijama, brzopoteznim gitarskim rifovima podvučenim toplim gudačima i pamtljivim refrenima, a s druge su uvek spremni da eksperimentišu, što ih izdvaja od ostatka scene.

Islands se nikad do kraja ne prepuštaju instant-zvuku. Amorfna We Swim svakako ide u prilog toj tvrdnji. Uvodom koji podseća na početak zloglasne Stairway To Heaven, čestim promenama tempa, gitarskim trilerima i vriskavim vokalom Islands su podsetili na postojanje avetinje zvane prog-rok.

Upravo tu dolazimo do srži problema. Islands prečesto insistiraju na stilskim zaokretima u okviru pesme, što katkad deluje usiljeno, a vrhunac uzbuđenja tokom slušanja izostaje. Uz to, pevanje Nicka Thorburna, sklonog da podvriskuje kao Jarvis Cocker, na momente zvuči preafektirano i iritantno.

 

The Arm

No, ovaj šestočlani kanadski kombo uspeva da poboljša opšti utisak na samom kraju izdanja i da poentira. Završna 11-minutna Vertigo (If It's A Crime) predstavlja mutni, teskobni ep koji počinje ležernim raspoloženjem i treperavim zvukom gitare, da bi se preko klavirskog pasaža survao u nervozne psihodelične muzičke predele.

Kada se u obzir uzme činjenica da ovo nije jedina duga pesma na albumu (koji traje čitavih 68 minuta), stiče se utisak da bi Arm’s Way mnogo bolje zvučao sa dve-tri pesme manje. Sve u svemu, od nečega što je imalo potencijala da bude gitarski album godine, Arm’s Way ostaje samo dobra ali mestimično naporna ploča koja je platila danak pretencioznosti.

Povezano: 

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Lala
    Lala (gost) | 19.06.2008. 17.28.32
    skoro se nisam potpuno slozila sa nekom recenzijom ovde, konacno! ok album, na momente naporan, ali ima nekoliko izvrsnih pesama...
  • Gravatar for simke_kosmos
    simke_kosmos (gost) | 22.06.2008. 09.10.12
    dokle ce vise kriticari koristiti fraze i postapalice tipa: "....punokrvni pop hit!" ?! imam utisak da jednu te istu recenziju citam godinama unazad!.....samo se imena menjaju u njima.....
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.