Popboks - RAZGOVORI SA MARGITOM STEFANOVIĆ - Milosrdni anđeo [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 10.02.2009. 21:52 · 66

RAZGOVORI SA MARGITOM STEFANOVIĆ

Milosrdni anđeo

Milan, Bojan i heroin, kada je Magi abortirala, da li je Dule Ercegovac gej i narko-diler, kakva je zapravo majka Milana Mladenovića, ko je tu koga varao i potkradao, ko je ko i ko je kome… sve to u knjizi Aleksandra Ilića, jednom od najodvratnijih štiva koje se poslednjih godina pojavilo na srpskom jeziku

Goran Tarlać

„O ovome, molim te, ne pričaj nikom, neka ostane među nama“,
Margita Stefanović Aleksandru Iliću, strana 49

„Nemoj da dopustiš da te publika ismeje i da o tebi po novinama pišu svašta“,
Aleksandar Ilić Margiti Stefanović, strana 246

Kažu da je na promociji ove knjige u SKC-u jesenas bilo polemike na ivici incidenata. Na njenog autora su besnili bivši članovi Ekatarine Velike (bubnjar Firči), Margitine prijateljice (Lidija Nikolić) i izdavač EKV-a (Ognjen Uzelac iz PGP-a). Autor se branio argumentom kako „ima pravo na svoje mišljenje“.

Mediji su preneli kako je diskusija potrajala nekoliko časova, a za to vreme je izneta gomila optužbi na račun autora; od toga da lešinari kopajući po Margitinom životu, do toga da je koristio informacije sumnjivog porekla od osobe koja je godinama umirala i umrla u najtežim okolnostima. 

Vrati unatrag – Razgovori sa Margitom Stefanović (Dragon Music Production, 2008) su dozlaboga haotični dnevnički zapisi Aleksandra Ilića o poslednjih osam godina života Margite Stefanović (1959-2002). U doba koje opisuje knjiga (1996-2002) Margita se, osim albumima EKV-a, bavi ambijentalnom muzikom, povremenim druženjima sa širom familijom, lečenjem, narkomanijom, ispovedanjem Iliću; prodaje veliki stan na Slaviji, vraća dilerske dugove, kupuje dva manja stana pa nekako i njih gubi, da bi joj ostala neka šupa u Borči, nakon čega umire u bedi i bolesti.

Ilić ne objašnjava kako se našao u njenoj blizini, i uopšte, o sebi iznosi malo konkretnih podataka. Na jednom mestu gde se pominje reizdavanje album EKV-a kaže: „Moje iskustvo u ovom poslu je veliko“; negde usput navodi da „solidno svira dva instrumenta“; kao i da baš ne voli homoseksualce.

Tvrdi da je veliki fan EKV-a, ali uprkos tome u knjizi pravi nekoliko solidnih grešaka: Rex Ilusivii (Mitar Subotić Suba) za njega je grupa Rex Ilusiv II, ili ispisuje pogrešne delove tekstova pesama: “neke bezvezne stvari, one bezvezne priče” ili “gde god da počnem tvoja je ruka u mojoj ruci”…

Najbliže što se da ustanoviti jeste da je u pitanju neka vrsta trgovca diskovima koji je s poslednjom preživelom originalnom članicom EKV-a u drugoj polovini 90-ih radio na reizdavanju starih albuma tog benda u okviru (valjda njegove) etikete EKV Records.

Magi se drogira

U brojnim opisima raznih važnih i nevažnih ljudi, stvari, događaja, misli… slabo se zna ko tu šta govori a još manje – šta je od ovoga istina?

Da li je, npr, Margita znala da će Ilić o njoj objaviti knjigu? To nigde ne piše, osim što na jednom mestu Ilić, navodeći je na pikantne detalje, kaže: „Potrebna mi je iskrena priča koju ću možda jednog dana objaviti i u kojoj te neću štedeti“, dodajući da ga zanima „ono što niko ne zna“.

Da li je Margita ozbiljno mislila sve što je govorila? Ili, da li je i šta je od ovoga uopšte govorila? Tj. na šta bolesna i osiromašena osoba ne bi pristala za parče nečije brige, hrane, pažnje ili za povremenu svotu gotovine? Ilić po štampi tvrdi da se pre objavljivanja knjige konsultovao sa advokatima, i da mirno spava.

Uglavnom, priča kreće aprila ’96. i… već na prvoj stranici se vidi da je đavo odneo šalu. Aleksandar ulazi u Margitini stan: “Oko mi se zadržalo na zidu nasuprot prozora, jer sam primetio da nedostaju dve veće slike“. Detektivski njuh se nastavlja i na sledećoj/drugoj stranici: nakon što mu je Margita na (valjda) njihovom prvom susretu „uputila prodoran pogled pun ljubavi“, Ilić shvata da ona „opet, po ko zna koji put, uzima heroin“.

Zapravo, najveći deo Ilićeve dokumentaristike gradi se pod uticajem želje „pričaj mi kako ste se drogirali“, a prekori koje tom prilikom upućuje sagovornici su patetični do tragikomičnosti: „Sram te bilo, i ti si mi neki intelektualac“, odgovara Ilić na Margitin polušaljiv poziv da proba heroin. Nakon što mu na nekoliko strana opiše gotovo ceo svoj život, Iliću nije dosta: „Dobro, Magi, sve je to lepo, ali nisi mi rekla ono najvažnije – kada je heroin ušao u tvoj život?“. Heroin je žila-kucavica ovog štiva i autor verovatno nije odoleo da objavi baš sve što je čuo.

„Vene na rukama gotovo da nije imala. ’Koliko puta u toku dana si uzimala drogu?’“

„Muka mi je od svega, a ti si baš našao da me ispituješ o ovakvim stvarima u vreme odvikavanja.“

„Izvini, zaista nemam osećaj kad treba da prestanem da te ispitujem. Za mene je to samo interesantna priča…“

Magi protiv gej lobija

Knjiga deluje na nekoliko nivoa: onaj najjači, mada i najviše skriven, jeste borba za autorska prava na diskografsku zaostavštinu EKV-a, koja valjda nekako preuzima Margita, pa izgleda onda nekako Ilić. Tim povodom je detaljno data analiza diskografskog posla iz Margitinih i/ili Ilićevih usta. Onda koliko je štampano diskova EKV-a ovde, šta je izdato onde, ko su partneri, ko ima prava na Milanove pesme, šta tu hoće njegova majka Danica i bivši menadžer Dušan Ercegovac; Magi drži sve pod kontrolom, mada sumnja u sve i svakoga – osim, naravno, u Ilića.

Margita je, prema onome što Ilić piše, naročito precizna, i govori gotovo jezikom sudskog činovnika kada se ljuti na PGP što doštampava izdanja EKV-a bez njene i Ilićeve (kao njenog novog partnera) dozvole. Sudeći po knjizi, iako bolesna i često pogubljena, Margita je u stanju da, ko zna kako, sazna i detaljno opiše krimogeno poslovanje vlasnika IPS-a, koji će ih kasnije navodno zavrnuti za prodate diskove.

Tom prilikom koristi se otrovan arsenal za opanjkavanje svih koji pretenduju na isto blago: bivšeg bubnjara Ivana Fecea Firčija (psihički maltretirao žene, a Marinu Perazić čak i tukao; sa ocem ne razgovara 20 godina) ili čak i majke Milana Mladenovića, „u čiju stražnjicu se uvlači Ercegovac“.

A Ercegovcu su namenjene najveće čaše pelina. Magi pripoveda o bivšem menadžeru koji bendu ne isplaćuje honorar s nekog koncerta u Domu omladine, ali (kaže Ilić da kaže Margita) tih dana kupuje novi auto; Ercegovac se inače „starao za sve što nam je trebalo, pa čak i za drogu ukoliko nam je to bilo potrebno“, zbog čega je bend bio poznat, kaže Margita, kao „erceg-ovisnici“; otac ga se odrekao kada je u rodnoj Sremskoj Mitrovici otkriveno da je gej i imanje je ostavio samo drugom sinu; Ercegovac Đinđiću 2000. preti tužbom ako se na DOS-ovim mitinzima bude puštao EKV; Ercegovac (kaže Ilić da kaže Margita) pokušava da spreči njihovo reizdavanje albuma EKV-a, ali (kaže Magi svom sagovorniku) ona nema brige jer: „Ti si ušao u moj život niotkuda, iznikao iz pepela poput Feniksa. Da je kojim slučajem Milan živ, bio bi prezadovoljan. Gotovo svi bendovi s kojima je Duško radio otkačili su ga, jedan po jedan...“

Ercegovac je (kaže Ilić da kaže Margita) nastavio da radi i posle Petog oktobra jer su mu u tome pomogli prijatelji iz DS-a, tačnije gej podružnica te partije. Kad smo već kod toga, Ilić tvrdi da mu je Magi odala i tajne kako Srbijom vladaju masonerija i sve sami pederi, čak i u Slobinom okruženju, koji je s Mirom „imao moderan brak“, a sve je to onda „prošiveno jevrejskim šavovima“.

Saznajemo i da je Ercegovac grobno mesto za Milana Mladenovića rezervisao preko svojih kanala u SPS-u, platio troškove sahrane, ali mu je Milanova majka posle vratila novac, mada je on posle pričao da je platio čak i podizanje spomenika. Tako kaže Ilić da kaže Margita.

Takođe, Ilić ne propušta da citira Magi kad kaže da je upravo on bogom dan da objavljuje ploča EKV-a: „Sjajno je što želiš da se naši albumi objave i, koliko vidim, osoba si koja ne voli neuspeh ili bilo kakav propust“, govori mu Margita, a ordenje mu lepi čak i njen doktor, s kojim Ilić razgovara u poverenju: „Oduševljena je pokušajem da se objave i pojave reizdanja Ekatarine Velike i imponuje joj uloga koju si joj dao“.

Magi abortira

Druga strana knjige je tabloidna, s pominjanjem raznih bizarnih đakonija iz Margitine prošlosti: recimo kako je abortirala 1980. Autorov krvopijski instinkt ne odoleva ni da u opisivanje sahrane Milana Mladenovića ne ubaci scenu Bajaginog odbijanja da bivšem menadžeru Saši Dragiću pruži ruku.

Ili: „Svirala sam s pola snage i u to vreme sam se najviše drogirala, uostalom to su činili i ostali iz benda“.

O roditaljima: „Sa mamom sam prestala da razgovaram od momenta kad je shvatila da sam narkoman“; „A tata je imao faze kad se utapao u alkoholu“;

O široj familiji: „Samo ih zanima da li se drogiram i kako stojim s nekretninama“;

O porodici Todorović: Magi i njenog tadašnjeg dečka Žiku hapsi policija jer ih je prijavio njegov otac Bora, kome se nije dopadala ta veza, a „koji je u to vreme živeo sa ženom Sneškom iako nisu bili u braku, a nekoliko godina nakon razvoda se oženio nekom Amerikankom i opet postao otac“;

O orgijama posle nekog koncerta EKV-a u Makedoniji: „U naredna tri dana svi smo bili pijani ili drogirani, a seks je došao na kraju“;

O Margitinom susretu s Vladom Divljanom: „Smrdiš na rakiju, završili smo za sva vremena“.

Magi smrdi

Treći nivo knjige je kvazifilantropski, jer Ilić pokušava da se nametne kao ogorčeni “dok sam živ“ borac protiv diskriminacije osoba zaraženih sidom. Ali onaj koji Margitu obasipa prekorima iz sekcije „šta će, pobogu, reći svet?“. Poput scene pre polaska kod lekara koji će utvrditi kako Margita ima sidu („Molim te, idi se okupaj i promeni garderobu jer smrdiš kao tvor kad je u panici. Sramota je da se priča da Magi smrdi“), ili sat kasnije („Ne bi bilo zgodno da javnost sazna za ovo“), o njoj piše gadosti za kakve su se u Srbiji specijalizovali samo Pravda i Kurir.

Kiselinu u želucu, više nego dileme u glavi, rađaju njegovi narcisoidni izrazi dobročinstva i anđeoske nesebičnosti. „Hvala za doručak, prijao mi je kao nikad do sada“, kaže mu Margita na jednom mestu, a: „Ne zaslužujem ja baš toliko“ na drugom – kad joj pokloni indijski čaj kupljen u Budimpešti. Ili: „Lepo je i humano što si dobrovoljni davalac krvi“, kaže Iliću Margitin doktor. Naravno, ovaj se ne usteže da to i napiše.

Ilić EKV dnevnike nije punio samo Margitinim impresijama o ovoj ili onoj pesmi ili koncertu, već je s posebnom preciznošću beležio i šta joj ja kada dao: „Otišao sam u prodavnicu i kupio 300 grama salame“ … „dao sam joj 300 maraka“ … „i sa mog tanjira uzela je jedan sendvič“… „pojela si četiri velika sendviča i popila litar jogurta“ ili (Margita): „Hvala ti što si me nahranio, osećam se mnogo bolje“; „Saša, nemam ni prebijene pare kod sebe. Gde si mislio da odemo da večeramo?“, a on će na to: „Pogledao sam u novčanik. ’Izgleda da novac neće biti problem, smisli neko skromnije mesto, nemam baš za večeru u restoranu, a u pitanju su ipak dva obroka’. Poručili smo dva big-mek obroka, pitu od jabuka i sladoled sa čokoladnim prelivom. Jela je neverovatno brzo i shvatio sam da nije ni doručkovala. Naručio sam joj još jednu koka-kolu i još jedan big-mek“.

„Potrošio si prilično novca, ali si me stvarno obradovao.“

„Kupio sam namirnice za nekoliko dana, sveže voće, keks, čokoladu, ratluk i dve koka-kole... Napravio sam joj nekoliko sendviča… Jela je halapljivo, videlo se da je baš izgladnela...“

Margiti u stan na Slaviji u jednom trenutku u posetu dolazi sestra iz inostranstva, i tu opet na scenu stupa Ilićevo milosrđe: „Za sestru nemoj da brineš jer ćeš imati čime da je poslužiš, kupio sam i kafu. Jedino o čemu treba da vodiš računa jeste da se ufiksaš i sve upropastiš“.

(Sestra će kasnije, na Ilićevu ponudu kafom i koka-kolom, odgovoriti: „Može. Baš si ljubazan… Moram priznati da ovakvu uslugu nisam očekivala“), onda posle nekoliko stranica ne propušta ni da kaže kako je baš on platio ručak, iako je Margita htela da časti.

Ilić: „Otpratiću te do crkve, sačekaj samo da platim račun.“

„Pre nego što smo krenuli, dao sam joj koverat s novcem. Kad je videla 1.200 nemačkih maraka, poljubila me je glasno se radujući: ’Zaista nisam očekivala ovoliko. Dok si ti u mojoj blizini, osećam se sigurnom’.“

I još neka Margitina rečenica: „Ti si stvarno plemenit, a takvih je ljudi malo u mom životu, a i uopšte“; „Hvala ti na svemu, zaista si veliki. Aleksandar Veliki.“

Ili Ilićeva: „Treba da znaš da lekovi vrede čitavo bogatstvo, jer se ne proizvode kod nas“; „Izvadio sam iz džepa nekoliko novčanica: ’Mago, evo ti za taksi’“; „U novčaniku imam nešto novca, evo ti dajem svih dvadeset evra“; „Izvadio sam iz novčanika trideset evra i pružio joj novčanice“; „Odvešću te na kuvanu hranu u restoran Kalenić“; „Ovi lekovi su dovoljni za tromesečnu terapiju i koštali su sto dvadeset evra“…

Nekom pažljivijem čitaocu ostaje da sabere koliko novca je Ilić dao Margiti, koliko sendviča, salame, sokova, hladne koka-kole ... sve piše, samo treba sesti i sabrati. Pa podvući crtu i… valjda ispostaviti račun.

O mrtvima sve najgore... A i o živima

Lidija Nikolić, Margitina prijateljica koja se na pomenutoj promociji javila za reč protesta i koju je kasnije objavila, tvrdi da sve ovo nisu Margitine reči. „Prikazati tako svestranu, jedinstvenu, bogatu i izuzetnu ličnost kakva je Magi bila samo i isključivo kao osobu zavisnu od droge čin je izneveravanja istine“, kaže ona.

Lidija je Margitu poznavala „od druge do 42. godine“, i navodi da je dokumentarnost knjige lažna i da su Margitine rečenice nategnute i iskonstruisane. Radi se, naime, o važnoj karakteristici knjige koju piše neko ko je za to očigledno kvalifikovan najviše po tome što zna da kuca na tastaturi, pa Margita u duuugim monolozima izgovara rečenice kakve možemo čuti samo u TV dnevnicima (stvarnu Margitu poslušajte na priloženim klipovima).

„To nije njen jezik“, kaže Nikolićeva, ilustrujući to primerom jedne Margitine jednostavne rođendanske posvete („Ali, najviše na svetu“), ali i u knjizi objavljenim TV intervjuom koji je sa Margitom vodio Vanja Bulić. I zaista, njihov prekucani razgovor iz Bisera je zapravo ključni argument u prilog sumnji da je Margita u knjizi "govori" ono što Ilić misli da treba da kaže.

Zamislite dvoje prijatelja/poznanika (izdavača i muzičarku), koji uz to još dolaze iz r’n’r sveta, a koji ćaskajući uz kafu ispaljuju konstukcije poput: „Nadam se da si mu prosledila ugovor nemačke diskografske kuće BMG…“, zamislite beogradskog muzičara koji kaže: „…Četvrto mesto Diskomera Studija B…“, zamislite nekog ko govori o majčinoj sahrani i kaže: „Oprostili smo se od nje uz prisustvo velikog broja prijatelja i poznanika“.

Zamislite stondiranu Margitu koja, sećajući se Beograda ’93, kaže: „Bilo je sve gore, kriminal se uvukao u sve pore društva, dizelaši su postali medijske zvezde. Na svu sreću, muzika se održala na svetskoj sceni i MTV je uticao na nove klince. Bendovi poput Nirvane osvajali su top-liste“, ili: „U to vreme RTS je u svojim informativnim emisijama vršio pravi kulturni genocid nad građanima Srbije“.

Zamislite studijskog tehničara koji diskografu kaže: „Sve je spremno za postupak prebacivanja na DAT, ali da bih bio sasvim siguran, očistiću alkoholom glavu i vođice na magnetofonu, a onda ću da uzmem pištolj za demagnetizaciju glave“.

Ili, recimo, nakon nekog koncerta u SKC-u krajem 90-ih, Magi Ilića ne pita ono što bi ga pitao svako čiji je jezik utopljen u sleng bg. muzičara („kako ti se čini?“, ili „jesi bio sinoć?“, ili „šta kažeš za svirku?“) nego: „Kako ti se dopala moja sinoćna multimedijalna prezentacija spoja zvuka i slike?“.

Epilog

Margita umire 18. septembra 2002, nakon jednomesečnog ležanja na Infektivnoj klinici u Beogradu. Početkom avgusta našla se u Domu za nezbrinuta lica na Voždovcu, potpuno utučena od side i već slepa. Ilić putuje u Sarajevo, u tri ujutro budi se u hotelu jer sanja kako mu Magi govori da je potpuno ozdravila, po dizanju pali BK televiziju i saznaje da je umrla.

Ni poslednje stranice nisu se sačuvale od krvožednog Margitinog anđela: Dule Ercegovac na sahranu u 11 sati 21. septembra dolazi teško hodajući i sa štapom, a onda ga Ilić popodne na Knezu viđa kako hoda sasvim normalno („Kome li je bila potrebna današnja predstavlja s groblja?“); potom Ercegovac i Milanova majka prete IPS-u da ne sme da prodaje upravo reizdate diskove EKV-a; šef IPS-a Iliću još duguje dve trećine novca, a ovaj ne može da ga tuži jer IPS u sudu ima svoje ljude; Ivan Fece Firči, „nesiguran u svoje autorsko-izvođačke kvalitete“, čini muzički zločin izdajući EKV Revisited („Prava je šteta što u Haškom tribunalu ne postoji služba za ovakve prestupnike“) i sada „naokolo svira za dve hiljade evra, i to sve gazeći preko mrtvih istinskih autora benda“; a za to je kriv, piše istražitelj Ilić, šef PGP-a Ognjen Uzelac, koji mu je platio avionsku kartu da dođe u Srbiju.

I tu negde, na pretposlednjoj, 316. stranici ovog pamfleta, stisnuta između dva usputna zareza, krije se Ilićeva ključna mekgafinovska rečenica, ona zbog koje je ceo ovaj poduhvat nastao: „Bez obzira na činjenicu što su prava preneta na mene…“.

PS: Iz Vrati unatrag vidi se da je Ilić u Margitinoj blizini verovatno bio onda kad mnogi drugi to nisu hteli, mogli, smeli ili želeli, ali ovaj pamflet naprosto govori da onome ko ima ovakvog prijatelja, neprijatelji nisu potrebni. Šest godina je u svoj projekat investirao marke, evre, dinare, sendviče, koka-kolu, keks, voće, pite od jabuka, kafu, jogurt, big-mekove i taksi račune, i sada kad je on (projekat) otišao sa ovog sveta, Ilić se grčevito bori da zadrži pravo nad njim.

Čitaocu sklonom sistematičnom razmišljanju može se učiniti da je Ilić znao šta radi: da je Margitu želeo da predstavi kao grebatorsku vucibatinu i drogiranu fuksu, homofobnog i rasističkog paranoika koji mrzi pola sveta. Ali, pre će biti da nije čak ni tako – verovatnije je da ga naprosto nije bilo briga. Sada samo može da čeka penziju kao čovek koji je Margiti pravio sendviče.

EKV i heroin

Posebno su bizarne navodne Margitine interpretacije pesama EKV-a koje, gotovo bez izuzetka, govore o narkomaniji. Pa tako Margita priča, a Aleksandar zapisuje:

Itd...

    • Treba da se čisti govori o, je li, heroinu;
    • Vrt i stihovi: „Samo rade i samo beže i sve im je teže“ o sve većoj potrebi narkomana za heroinom;
    • Kad krenem ka je njena pesma o sastanku s dilerom;
    • Radostan dan je Milanova pesma u kojoj on kaže kako je lepo biti čist;
    • Aut govori o devojci koja pod dejstvom heroina hoda kroz grad i misli da je najpametnija;
    • Jesen je dolazak kriziranja;
    • Oči boje meda preko stiha: „The torture never stop“ govore o teškom životu pod heroinom; „Ja sam dečak iz vode“ objašnjava narkomana koji krizira i kupa se u znoju; „Imam trag pod levom miškom“ poslednji ubod heroinske igle;
    • Zaboravi ovaj grad o otuđenju narkomana;
    • Tattoo o skrivanju od spoljnog sveta u momentima krize;
    • Hodaj je o heroinskoj sluđenosti;
    • Ruke o delovima tela koje narkoman uvek krije;
    • „Beli hodnik i beli sto“ iz Modro i zeleno su heroin, a ruke iz stiha te pesme: „Pleteš ruke od morskih trava“ su vene;
    • To sam ja o heroinu kom se uvek oprašta;
    • „Koža i čelik“ iz Olovnih godina jasno o čemu;
    • kao i I`ve always loved you;
    • nema potrebe objašnjavati Ti si sav moj bol („Svetla se pale, tinja želja u tebi“, kaže Magi, „govori da je droga počela da deluje“);
    • za Kao da je bilo nekad kaže da je u pitanju „umor koji se javlja od višenedeljnog drogiranja“;
    • a u Umoru, naravno, nije reč o klasičnom umoru;
    • za Novac u rukama Magi kaže da EKV „takvih pesama ima malo i u njima droga nije u prvom planu“;
    • zato je tu već Stvaran svet oko mene, koji „najbolje opisuje našu situaciju“. „Pušten s lanca i lakši od vode“ je slika slobode bez heroina, „zatvaram oči, gledam unutra“ govori da kreće stondiranje;
    • za Sobu Margita kaže, a Ilić zapisuje, da slika: „U praznoj sobi nema vrata i tragovi zuba na prstima“ opisuje organizam kome je potreban heroin;
    • „Pojeli svako zrno i ispili sve do kapi“ u Iznad grada znači da smo svu drogu uneli u organizam, „suve usne su stanje izbezumljenosti neposredno posle uzimanja droge, jedra su malje na grudima, što znači da sedimo pogureni duvamo“;
    • za Srce je Milana inspirisala Margitina izjava da se više neće drogirati;
    • „Zamoliću sunce da otopi ljubav“ u pesmi Sinhro označava sveću ispod kašike koja topi heroin;
    • Nisam mislio na to je Margitina pesma, a „gledam tamnu vodu jezera, pesak na dnu“ je heroin smešten u kašiku;
    • za Samo par godina za nas kaže da govori o kraju EKV-a, a da su kritičarske interpretacije o pesmi kao preteči ratova smešne, „igračke“ su igle, „sve one igre na sreću“ je uzimanje heroina, „da li znaš kako želim da te nađem, da li znam šta trebam da znam“ po Margiti simbolizuje želju za znate već čim;
    • Amerika govori o zemlji koja kontroliše kompletan protok droge, „i gore i dole i levo i desno u meni“ opisuje ubode iglom;
    • „Neću da kopam po đubrištu sreće, ne bih da zaprljam ruke“ u Dum dum „predstavlja heorin i krv posle uzimanja opijata“;
    • „Ljubav si prodala za kratko vreme“ u pesmi Hladan govori o kratkom trajanju fiksa;
    • „Bolje da nisam saznao“ u Odgovoru o danu kad VD odlazi lekaru i saznaje da je HIV pozitivan, a nastavak bolesti i dolazak smrti je: „Seti se s kim si seti se gde“ u Just Let Me Play…

 



Komentari

  • Gravatar for Sensi
    Sensi (gost) | 11.02.2009. 01.19.25
    Svaka čast na trudu.
  • Gravatar for Rastuzhen i ljut
    Rastuzhen i ljut (gost) | 11.02.2009. 01.56.26
    Mislim da je sada pravi trenutak da Popboks producira jednu dobru biografsku knjigu, ili jos bolje dokumentarni film o EKV-u, gde bi na pravi dokumentaristicki nacin bile tretirane licnosti koje su cinile taj bend, i prica o bendu samom. Bas zato da bi bili ucutkani ovakvi leshinarski krestavi glasovi. A to da u Srbiji vrhunski i zasluzni umetnici umiru u bedi, nazalost nije nista novo.
  • Gravatar for al
    al (gost) | 11.02.2009. 07.58.15
    Mislim da nije potrebno govoriti o ovom Ilicu ko je i kakav je, ali jedno je sigurno da postoji mracna strana ekv,postoji knjiga``bog i r`n`r koju je napisao jeda od prijatelja ekv sada je monah koja govori pre svega o nacinu zivota koji tada ziveo u bg i nyc ali i o clanovima ekatarine i kako su okoncali ovdasnji zivot i mislim i ako je i pola od onog sto je napisano laz ipak je previse mracna.A sto se tice pesama koje su navedene,nisam ni ja verovao da govore o tome dok mi nije objasnio pre mnogo godina moj najbolji prijatelj koji je skoncao zivot isto kao i clanovi ekv,kakve li slicnosti.
  • Gravatar for Profesionalni komentator
    Profesionalni komentator (gost) | 11.02.2009. 08.44.46
    "Ključni utisak jeste da je tih šest godina u svoj projekat investirao marke, evre, dinare, sendviče, koka-kolu, keks, voće, pite od jabuka, kafu, jogurt, big-mekove i taksi račune, i sada kad je otišla s ovog sveta, on se grčevito bori da zadrži pravo nad njom". Gorane, zaboravio sa ratluk...
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 11.02.2009. 09.07.56
    Ilic je provalio sve, kako nije.
  • Gravatar for Uh...
    Uh... (gost) | 11.02.2009. 09.47.05
    Meni pripade muka samo od ovog teksta, mislim da knjigu ne samo necu citati, vec cu pobeci od standa na kome je vidim...
  • Gravatar for i sada
    i sada (gost) | 11.02.2009. 10.03.12
    se ocekuju veliki sukobi i polemike...
  • Gravatar for dr
    dr (gost) | 11.02.2009. 10.35.29
    super tekst.
  • Gravatar for srdan andrejević
    srdan andrejević (gost) | 11.02.2009. 10.58.28
    Sukob Magi sa PGPom je bio aktuelan još ranije. Sećate li se kako je Pera Luković u XZu blatio PGPova reizdanja njihopvih albuma a hvalio ova druga koja je radio, pretpostavljam, Ilić?
  • Gravatar for karate
    karate (gost) | 11.02.2009. 12.51.02
    ova objasnjenja pesama su slag na tortu. nacuo sam nesto za emisiju na RTSu, da li ona ima veze sa ovom knjigom? pakao
  • Gravatar for Madalena
    Madalena (gost) | 11.02.2009. 13.05.22
    iskreno bih volela da knjigu nisam ni procitala.
  • Gravatar for mile
    mile (gost) | 11.02.2009. 14.30.19
    sloboda stampe dolazu us cenu, a to je da kad procveta stotinu cvetova nece svaki biti po volji svakom. tako je kod nas (kurir, skandal, aleksandar ilic itd) tako je preko (na svaki primerak guardiana proda se cetiri primerka sun-a - engleski kurir, samo gori). mislim da ovde pitanje nije koliko je nisko pao Ilic (veoma nisko, sudeci po recenziji). pitanje bi pre bilo ZASTO JE ILIC PRVI KOJI JE NAPISAO KNJIGU O MAGI? milan ima zikicevo mesto u mecavi i flavijevog decaka iz vode pa ako bi ga se neki Ilic dohvatio sada i ne moze mnogo stete da napravi jer je Milanova velicina dokumentovana (ne samo knjigama, naravno). Zasto to nije bio slucaj sa Magi pa i sa Pecerom i Vd-om? vidim iz prilozenog linka da je Magina citirana prijateljica Lidija Nikolic licno i profesijonalno kvalifikovana da ponudi primereniju uspomenu na Magi, motivacije ne bi trebalo da nedostaje a ako joj zapne kod muzicke strane nek pomogne Tarlac (bez ironije sa moje strane), sudeci po clanku nema problema da se precizno izrazi. Neka Magi dobije knjigu/zapis kakav zasluzuje.
  • Gravatar for mile
    mile (gost) | 11.02.2009. 14.36.09
    kad smo kod toga, takodje bih zamolio vis margita je mrtva iz nis (bez a) da promene ime u npr. grupa "polno opstenje sa clanovima sopstvene porodice" jer bi to bilo manje neukusno
  • Gravatar for @al
    @al (gost) | 11.02.2009. 14.45.38
    bog i r'n'r je čak gora i od ove nesrećne knjige.takve stvari pravi prijatelj ne bi pisao.kao ni pravi monah.
  • Gravatar for IGRAJ ZA ZIVOT...
    IGRAJ ZA ZIVOT... (gost) | 11.02.2009. 14.57.24
    DrogaNe!!!
  • Gravatar for dedy dedy ded
    dedy dedy ded (gost) | 11.02.2009. 15.01.24
    ime "margita je mrtva" je pre sveg usmereno protiv citavog tog kulta idolopoklonistva i mitologizacije vezanog za ekv. mjm nemajunameru da opste ni sa pokojnicima, ni sa tabloidima - samo sa tabuima.
  • Gravatar for D.S.
    D.S. (gost) | 11.02.2009. 16.40.07
    Bio sam na promociji ove knjige,i moram vam reci da je zaista bilo gusto.Siguran sam da divan govor Lidije Nikolic vredi vise od svih strana koje je Ilic napisao a kako kaze ima ih preko hiljadu.U svakom slucaju se nadam da ih nece vise objavljivati. ´Margita je mrtva´-gori ste od Ilica.UZAS!
  • Gravatar for Kristijan Rizanji
    Kristijan Rizanji (gost) | 11.02.2009. 18.18.56
    Ocigledno je piscu knjige jedna jedina stvar bila na umu :" Novac u rukama" Treba da te je sram!!! Dalji komentari su suvisni
  • Gravatar for mitar kalajdžić
    mitar kalajdžić (gost) | 11.02.2009. 18.39.32
    Postoje individue prema kojima treba postupati sa istom beskrupuloznošću kakvom se oni obrušavaju na tuđe živote. Kad nacija padne tako nisko da informiše fotokopiranjem tabloida, čovek poželi da im uzvrati istom merom. na kraju, dragulji se i ne bacaju među svinje. Magi će zauvek ostati deo najboljeg što je ova nacija dala u najgorim godinama prošlog veka. Na nama je da nastavimo bez obzira na žrtve. Umetnost je ipak privilegija odabranih.
  • Gravatar for Lazar
    Lazar (gost) | 11.02.2009. 18.40.26
    Ja nisam veliki fan ovih "Revisited" izdanja kojima se bavi Firci, zvuce mi nepotrebno i banalno, a on mi deluje prilicno arogantno i prepotentno. Ali u odnosu na doticnog Ilic Aleksandra Firci je ZLATO. Ovaj clanak covek ne moze da procita a da ne oseti bes (inace Gorane hvala na istom). Ono sto je veca, bitnija i nadasve depresivnija prica je prica, tj detalji KAKO je Magi umrla. Do sada sam znao samo povrsne stvari, gde, kad, od cega... nisam imao pojma da je poslednje godine zivota bila toliko SAMA, prepustena samoj sebi i ostavljena na milost i nemilost likovima kao sto je Ilic. Necu sada da pametujem i kritikujem porodicu, prijatelje itd, lako je to kad se ne zna cela prica, ali ne mogu da se otmem utisku da je sve to moglo bolje da bude reseno drugacije i da se zavrsi sa vise dostojanstva. Inace, slazem se za ovo sto je par komentatora predlozilo za knjigu o Magi i/ili dobru sveobuhvatnu knjigu o EKVu, ako Popboks (ili neko drugi) ima zelje i resursa da izvede tako nesto, mislim da bi bilo veoma dobrodoslo.
  • Gravatar for Miloš
    Miloš (gost) | 12.02.2009. 01.24.42
    Komentar na antrfile: Ne znam zašto su interpretacije pesama bizarne? Zamoliću Sunce da otopi ljubav... Meni je očigledno. Komentar na ceo tekst: Meni je ok što si zauzeo stav u svom tekstu, ali nekako ga nisi nejlovao kako treba i kada treba... Ne znam, nešto si ga čudno sročio. Mislim da je trebalo to, što si stavio u PS, da staviš gore, pa da razvijaš priču kao novinar... Taj momenat, da je ovaj što je pisao knjigu ipak zaista proveo te poslednje godine sa njom koje drugi nisu, je bitan... Onda, citati, koje si izvadio, su prava stvar... Ali nekako nije baš najjasnije iz kog ugla pričaš priču. Pozdrav!
  • Gravatar for Miloš
    Miloš (gost) | 12.02.2009. 01.25.20
    Još nešto... Potpuno pogrešno koristiš termin "mekgafinovska". „Bez obzira na činjenicu što su prava preneta na mene…“ - ovo je ključna i sablasna, ali nikako mekgafinovska rečenica. Pozdrav, Miloš p.s. i EKV Revisited jeste muzički zločin, samo što je u pitanju Firči pa niko ne sme to naglas da kaže...
  • Gravatar for leigh
    leigh (gost) | 12.02.2009. 02.17.37
    svaka cast na trudu.
  • Gravatar for Dragojla
    Dragojla (gost) | 12.02.2009. 03.10.22
    Jezivo je na ovaj nacin komunicirati sa necim sto se umetnost zove
  • Gravatar for small time crook
    small time crook (gost) | 12.02.2009. 07.54.27
    Aman, ima li išta tabloidnije od teksta u kome se neko zgražava nad knjigom koja otkriva sve prljavštine, a onda prenese sve škakljive delove iz nje u još širu javnost od one koja bi knjigu eventualno čitala? Mislim da ovaj tekst ima više čitalaca nego što bi knjiga mogla da ima i da se ljudima poput Duleta Ercegovca recimo neće baš dopasti što toliki broj posetilaca ima priliku da čitaju napise da je gej i slične stvari.
  • Gravatar for e sad
    e sad (gost) | 12.02.2009. 10.57.17
    ..pazite, svaki sveobuhvatan rad na ekv zivotopisu bi nesumnjivo sadrzao i ilicev deo u nekoj verziji. Nije sporno da su se drogirali. Iz nekih izvora, njima bliskih ljudi jos zivih, sam saznao da su svojevremeno mogli pokupovati svi stanove.., eto koliko su se drogirali. Za to su i platili cenu zivotima...ali usli i u legendu.., NO, sto se tice ilica, mislim da tu ostaje jedino moralno/eticko pitanje za to sto je uradio. Kao i za Fircija!! Mislim da mrtve i njihove grehove treba ostaviti da budu mrtvi, ali slaviti i obozavati njihovu muziku. Nazalost, ekv ce uvek biti privlacan za ovakve vidove...
  • Gravatar for greska
    greska (gost) | 12.02.2009. 14.12.10
    small time crook je potpuno u pravu
  • Gravatar for Stanisa Jankovic
    Stanisa Jankovic (gost) | 12.02.2009. 15.06.00
    Gorane, ako cemo mak na konac' ni ti nisi trebao sve ovo da objavis. I ovo je vec previse !! Pozdrav Stana Mefisto :):)
  • Gravatar for djole
    djole (gost) | 12.02.2009. 17.27.35
    sramota je blatiti ekv, milan,magi,bojan,vd to nisu zaslužili.
  • Gravatar for E  E  E
    E E E (gost) | 12.02.2009. 17.48.02
    "Aman, ima li išta tabloidnije od teksta u kome se neko zgražava nad knjigom koja otkriva sve prljavštine, a onda prenese sve škakljive delove iz nje u još širu javnost od one koja bi knjigu eventualno čitala? Mislim da ovaj tekst ima više čitalaca nego što bi knjiga mogla da ima i da se ljudima poput Duleta Ercegovca recimo neće baš dopasti što toliki broj posetilaca ima priliku da čitaju napise da je gej i slične stvari." Covek je 1000% u pravu. Tekst se mahom sastoji iz citata koji kao da pozivaju i one kojima ne bi palo na pamet da kupe kjigu da je momentalno nabave. U svakom slucaju ovde, kako vidim ima dosta ljudi koji se kao zgrazavaju nad napisima u tekstu (knjizi), a velika vecina ce verovatno kupiti ili nabaviti istu i procitati je u dahu kao kakav pikantan, tabloidni i shokantan tekst. Mislim da je kod EKV-a najbitnija muzika, a sve ostalo ispricano i napisano o njima treba izbaciti iz glave i truditi se ne citati slicno. Da li su se drogirali? Jesu i to abnormalno, a sve ostale negativnosti se same lepe uz to. Sto se tice morala i ljudskosti autora knjige izlisno je bilo sta komentarisati
  • Gravatar for Flomaster Petrović
    Flomaster Petrović (gost) | 12.02.2009. 18.14.16
    Ma meni nije jasno u čemu je problem ako su pesme većinom o drogama? Ljudi se drogirali, heroin se delio besplatno, bili su mladi i navukli se, posle nisu mogli da se skinu, normalno da su razmišljali o tome dok su pravili pesme, ali to ne čini pesme ni boljim ni lošijim. Svako ih može razumeti kako hoće. I tako dalje. A mislim da bi se i Margiti svidela grupa Margita je Mrtva.
  • Gravatar for Alex
    Alex (gost) | 12.02.2009. 21.36.24
    Da u tekstu nema citata iz knjige sve bi ličilo na one tv dnevnike nekada gde su odjeci i reagovanja na nešto, a ne zna se na šta (događaj na koji se reaguje nije opisan, pretpostavlja se da se zna o čemu je reč, a većina ne zna, jer je izvorna informacija bila negde drugde), pa se gledaoci pitaju - o čemu se radi? Problem je ako je većina pesama o drogama. To onda znači da su bili ograničeni, jednodimenzionalni i površni (možda?). Niko me neće ubediti da je Dum Dum o drogi, a ne o tadašnjoj ratno-političkoj situaciji u društvu. To se kosi sa elementarnom logikom. Čudi me da nije rečeno da je Ljubav o ljubavi (samo) prema drogi.
  • Gravatar for Milos
    Milos (gost) | 13.02.2009. 07.48.16
    Jahhhh...Setim se stvo gstaaarog prijatelja koji se krajem 90' "uhvatio" sa jednom veomaa poboznom devojkom iz jedne veeeoma bogate porodice...Prvo su se samo druzili (i sa nama ostalima), posle su se samo druzili (bez nas) a onda su se "uzeli" i za sada imaju 3 dece.A ona ga je "naucila" pravoslavlju-do koske..A u neko vreme je odbijao da cita knjige pisane latinicom....A smetalo mu je sto jedan od najvecih srBskih filmova ima imena bitaka napisanim Latinicom...Pa je poceo da se krsti za sve i svashta i levom i desnom....A od muzike su slushali SAMO EKV...A da su znali sta je pozadina tekstova na koje su sekli vene/palili svecu/plakali voleli i meditirali...A samo da im je da im poturim ovu knjigu....Dal bi bila zhal za Mlados' ? na kraju - svaki tekst na svaku pesmu a da nije neka banalnost - svako shvati i veze drugacije - u tome je i "tajna" dobrog teksta. A knjige, knjige su za citanje, neke za potpalu...Nemojte dizati sebi pritisak, OK, ako ste voleli EKV, prava ljubav zaborava nema, sta Vama moze neki sitni flomasteropisac? More, control alt delete !!!!
  • Gravatar for I've always loved you
    I've always loved you (gost) | 15.02.2009. 22.04.29
    Ti spavas na ledjima mazge Rednik bleska u moru peska I kamen kvrca pod kopitom Grlo je suvo i sunce svrdla Visis u mraku I vetar ti mrsi krvlju ulepljenu kosu Prometej cuci na ramenu I kljuje plave beonjace Sedis u sobi i slusas zvuk iz kupatila Gde tvoj otac pere ogromne kvrgave ruke I frkce na vodu Sto mu pljuska na lice Gledas u oci zene Sto vristi pod tobom U sumi u oblaku pare Koja sisti iz vaseg daha Stenjes od uboda stotine malih igala Koje stipaju napuklu kicmu Pod teretom vrece sa mirisom kafe i soli Trgas zubima vruce meso Vristis u pijanom stanju Od smrti Od noza Od svetla Od mraka Od srece Od bola Od sebe Kraj sebe
  • Gravatar for Geto
    Geto (gost) | 15.02.2009. 22.07.53
    Vidim kakva predivna zgrada Balkon, zid sa divljim ruzama Atlas nosi kuglu iznad glave Grci, mit i legenda Magla ceslja pramen na ulici Hladan dah sa zapada Gar se crni svuda po snegu Plava bluza i kifla pred cas Rodjen sam u getu Rodjen sam tacno u cas Rodjen sam u getu Rodjen sam tacno u cas da vidim Magla ceslja pramen na ulici Hladan dah sa zapada Gar se crni svuda po snegu Plava bluza i kifla pred cas Rodjen sam u getu Rodjen sam tacno u cas da vidim Rodjen sam u getu Rodjen sam tacno u cas da vidim
  • Gravatar for Budi sam na ulici
    Budi sam na ulici (gost) | 15.02.2009. 22.14.29
    Treba mi svet Otvoren za poglede Otvoren za trcanje I treba mi soba Da primi pet hiljada ljudi Sa dignutim casama Sa dignutim casama I lomi se kristal Svetlucaju staklene iskre Pod našim nogama Kao potpuni stranci Sa staklom u ocima Sa staklom u grudima Na licima! Budi sam, na ulici, budi sam Budi sam, na ulici, budi sam.
  • Gravatar for Ljubav
    Ljubav (gost) | 15.02.2009. 22.16.22
    Ja sam oduvek spavao s tvojim imenom na usnama ti si oduvek spavala s mojim imenom na usnama i kuda krenem, tvoja ruka u mojoj ruci i kada zelim nesto da kazem, ja kazem mi Ljubav, ljubav ljubav I svi moji drugovi su odavno i tvoji drugovi dvojinu su stari Sloveni imali u recniku i kada zelim da kazem ja, ja kazem mi i kada mislim o sebi, ustvari ja mislim o nama Ljubav, ljubav ljubav Kako vreme nam prolazi, da, vreme nam prolazi brzo i dani i noci su slonovi na indijskom crtezu i boli i boli i boli i boli, boli nas ljubav i boli i boli nas ljubav, boli nas ljubav Ljubav, ljubav ljubav Polako dosada mrsi nam kosu i prlja nam ruke polako dosada gladi nam bore od nocnoga smeha i nase reci od milja su navika nasa imena ... navika boli nas ljubav, ljubav, ljubav Ljubav, ljubav ljubav
  • Gravatar for Zajedno
    Zajedno (gost) | 15.02.2009. 22.24.12
    Ivan i Bojan Mitar, Sasa, Orhan Nenad i Zoran Dusan, Vojkan, Ljuba U proslim danima osvojili smo ponos u proslim danima izgubili smo sve Ostajem sam, ostajem sam u ovom gradu strahom zatrpan ovaj grad je nekad bacao svetla daleko ovaj grad je mogao bolje Mi smo dozvolili da stvari odu predaleko ova je borba bila ispod casti protiv razuma U proslim danima osvojili smo ponos u proslim danima izgubili smo sve, sve, sve Dolazi dan, dolazi dan dan koji cekam ovde zatrpan ovi ljudi su valjda zasluzili bolje mi to mozemo zajedno Dolazi dan
  • Gravatar for Dream Theater
    Dream Theater (gost) | 16.02.2009. 22.59.20
    Evo , na primer, veoma lako se može utvrditi i da je skoro svaka pesma Haustora bila o narkomaniji. Na primer, Šejn je pesma koja peva o bolesti zavisnosti ("To je Šejn" - glavna droga. "Izađi i bori se" - pokušava da se odvikne od droge... "Tamo gde me moja davna draga već čeka" - približava se smrt)Pa onda "Uzalud pitaš" je pesma o strahu kada nastupi period krize ("A što ćeš sada kad si stigla do zida"...) "Ena" je u stvari (V)ena - i govori o tome kako je lepo ići i napijati se po krčmama, ali je najbolje kad se dogodi Ena, tj. (V)ena - jedna i nezamenljiva zabava. Daljom logikom možemo reći i da su Goblini isto pevali samo o drogama, jer pobogu imaju pesmu "LSD se vraća kući", isto tako i Bajaga "Šarene pilule za lu-lu-le", a nije jasno ni o čemu Đorđe Balašević peva kad kaže "U mojim venama, hladni sever samuje" Prema tome, po Aleksandru Iliću cela naša rok scena je veoma jadna i bedna, svi pevaju samo o drogama, niko to u svetu nikad nije radio (niti pevao o tome, a kamoli se drogirao), čovek je zvezda samo dok ga slikaju za tinejdžerske magazine, nikako u trenucima kada počne da živi usamljeničkim životom ili dobije SIDU. Tada su sve stvari toliko strašne, da treba dobro zabeležiti svaki ratluk, big-mek, šećer, kafu, so ili flašu vina. Ovo nije knjiga o Magi, o njoj pričaju njene pesme, njene reči i njen duh koji je uticao na mnoge dobre stvari koje su nam se dešavale onda kad ih niko drugi i nije viđao. Ovo je knjiga o Iliću samom, o tome ko je on. Ako je hteo da skine diskriminatorski pristup nekih prema osobama koje su zaražene HIV-om evo reći ću i jednu stvar za kraj - nemam problem da se rukujem sa nekim ko je zaražen HIV-om, ali bih imao problem kad bih morao da se rukujem sa ljudima kao što je Ilić.
  • Gravatar for udbaš
    udbaš (gost) | 16.02.2009. 23.06.06
    Čekaj, pa sad kad vidim na gomili ove stihove EKVa, ne samo da su uticali na nastanak Van Gogha a.k.a. Ekatarine Male nego ... hm... nisu bili mnogo bolji od njih. Dođavola.
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 18.02.2009. 20.27.03
    Dream Theater - svaka cast za komentar. Njime je sve receno. Ilicu, stideces se jednog dana.
  • Gravatar for Kristijan Rizanji - Umorna
    Kristijan Rizanji - Umorna (gost) | 22.02.2009. 16.22.54
    Umorna - Ekv Umor je duboko u meni Riba u vodi, podrum u kuci Umor je na rubu usne Rec upucena nekom ko odlazi Nekom ko odlazi Vodi me, vodi me, Vodi me na vodu Vodi me, vodi me, Vodi me na vodu Zar ne vidis, da mi se oci sklapaju? Zar ne vidis da mi se oci sklapaju Odmori me, zatvori me Zamotaj me, umotaj me Poklopi me, odlozi me Odahni me, udahni me Opusti me, otpusti me Ponesi me, odnesi me Polozi me, ostavi me Ostavi me, ostavi me Zar ne vidis da mi se oci sklapaju! Zar ne vidis da mi se oci sklapaju
  • Gravatar for Slatibarfast
    Slatibarfast (gost) | 25.03.2009. 11.34.11
    Nisam čitao knjigu, i ne nameravam. Najbolje je da neke stvari ostanu kakve jesu. Pišem ovo jer mi je lično je poznato da se Sale Ilić, bivši muzički urednik radio Pingvina i producent i izdavač većeg broja muzičkih izdanja intenzivno družio sa Margitom desetak godina. To naravno ne znači da on ima literarnog talenta, a dijalozi citirani ovde su najblaže rečeno smešni, ali pouzdano znam da ponešto što se navodi u ovom članku jeste baš tako. Recimo, apsolutno mi liči na Saleta da kaže nekome "okupaj se, jer smrdiš kao tvor", ali znam i da je to rečeno iskreno i bez zadnjih namera. Jeste, Sale je "investirao dosta u projekat", ali imam osnova da verujem da bi isto tako "investirao" u nekog siromaška s ulice. Ko sumnja u Saletov karakter, neka se raspita kod Vicka iz "Čorbe", Ramba, Makse Ćatovića, Kusturice... da ne nabrajamo dalje. Margu nisu odneli na nebo anđeli u predvečerje jednog sunčanog dana. To je činjenica. Kome se ne sviđa, neka se pravi da jesu.
  • Gravatar for sasa
    sasa (gost) | 18.05.2009. 11.13.56
    predaj se zivotu potpuno.stvaraj ,da tvoje stvaranje bude radost svih ljudi.stvaras osecanja moja ,i vodis me sa sobom,preko menstrualnih zita,arhitekture prljavstine,sa druge strane vode,da zajedno gorimo kao svezanj novcanica bez serijskog broja,u igri sjaja,radosti ljubavlju puna.hvala MAGI,i tebi MILANE.
  • Gravatar for Umorna
    Umorna (gost) | 12.07.2009. 22.39.14
    Gorane sram te bilo, sto nisi podvukao crtu i izracunao koliko je Magin vrli i milosrdni prijatelj potrosio na nju... A pored ovakvog milosrdnog andjela kakav je Ilic djavoli nisu potrebni... P.S. Svaka cast za tekst
  • Gravatar for arsic nikola
    arsic nikola (gost) | 20.08.2009. 22.47.34
    svaka cast na tekstu,iznervirao sam se citajuci knjigu,a posebno na navode o motivima za pesme,strasno....ali ovaj tekst je toliko dobar...da me je oraspolozio u vezi sa ekv...samo napred veliki pozdrav...
  • Gravatar for Marija
    Marija (gost) | 18.10.2009. 12.46.12
    mene je ovo negde duboko dotaklo...mozda i verujem...gorak je ukus...
  • Gravatar for Milena
    Milena (gost) | 01.04.2010. 10.20.37
    Tek sam sada nabasala na ovaj tekst. Odlican je, svaka cast Gorane!
  • Gravatar for Rainmaker
    Rainmaker (gost) | 22.04.2010. 15.49.38
    molio bih sve one koji govore o genijalnosti milana i ostatka ekv-a da mi objasne u cemu se ona ogleda osim da na najrazlicitije nacine govore o drogiranju? unapred hvala. i ko je ovaj aleksandar ilic>
  • Gravatar for Lejla Habul Sarajevo
    Lejla Habul Sarajevo (gost) | 16.06.2010. 20.22.41
    Porazavajuce za autora knjige,jer tu samo govori i predstavlja sebe u pravom svjetlu.Nikakve rijeci,a posebice lazi i ne provjereni izvori ne mogu umanjiti velicinu licnosti i zbira talenta Margite.Ukratko javnost je dovoljno upoznata sa Njenom Magijom i niko nikada to ne moze promjeniti.Ovdje su sve suvisne rijeci,mada se nisam mogla oteti potrebi da iskazem svoje razocaranje ovim izdanjem.Ali sve su to nase demokratije i slobode tiska pa nek izvoli ko voli.I na samom kraju bih dodala-sve sto vise neko pokusavao da prikaze Ekatarinu Veliku u losem sjetlu,nekako Oni iz tog svega uvijek i iznova postaju jos vece legende-i za sva buduca vremena i generacije su ne zamjenljivi.
  • Gravatar for Dieter
    Dieter (gost) | 10.09.2010. 20.36.59
    kakvo đubre od knjige, ovo ne razumem kako bi iko mogao ovakvo smeće da čita, a kamoli tek neki fan EKV-a, koji je valjda zamišljen kao ciljna grupa. Čak i da je sve ovo suva istina, ne razumem zašto su ljudi toliko bolesni da moraju da ulaze u tako usrano sitne detalje kraja nečijeg života. Ne znam ko je zapravo gori, pisac ili čitalac nečeg ovakvog. Najobičnija nekrofilija.
  • Gravatar for Bojan
    Bojan (gost) | 17.09.2010. 05.35.42
    bio sam uz nju zadnje dve godine njenog zivota...Margita nije baka Danicu poznavala da bi bilo sta niti bi ikada da ju je i poznavala bilo sta lose komentarisala...jednostavno nije bila takva osoba!Jos na sahrani Margiti prosuo sam vino panajije u loce doticnom autoru knjige kada je ushitreno poceo da prica o objavljivanju tzv. knjige...
  • Gravatar for ekic
    ekic (gost) | 29.10.2010. 00.02.26
    Mislim da je text dno dna,kako neki normalan civek moze da poveruje u te gluposti,a sad bih volela da nikad nisam ni saznala za ovaj text. Ali oni su uvek bili i bice CAREVI
  • Gravatar for maja
    maja (gost) | 05.11.2010. 19.14.39
    Katastrofa od knjige,kao i zarada na mrtvim ljudima..Drogirali se clanovi EKV-a,pa,sta sa tim,to smo svi znali? Je l' ok biti narkoman.daleko od toga,droga je najvece zlo,jasno nam je! Ali,da li je to izgovor da se cijeli muzicki opus EKV-a i sve ono sto su uradili potisne i akcenat se stavi na heroin i sidu?! Sablasno i jezivo,ovaj Ilic je velika greska prirode..
  • Gravatar for Ognjen91
    Ognjen91 (gost) | 12.12.2010. 17.16.52
    Bolest od knjige,pa razmislite malo,pesme EKV-a mogu da se tumace na vise nacina sto je "ovaj" iskoristio za knjigu!Mozda je i "Zemlja" o drogi?! :)
  • Gravatar for ela
    ela (gost) | 25.01.2011. 15.57.18
    ako ste pravi fan ekv-a, nece vam neki Ilic upropastiti misljenje o njima, jedino ako je to misljenje nametnuto ili tako nesto pa vam malo fali da ga izgubite. oni su se drogirali to je cinjenica ali iza njih je ostala njihova muzika, ta muzika se moze protumaciti na vise nacina i to krije car njihovih stihova,sto nisu tako laki za shvatiti nego vas guraju da razmisljate a na vama je na koji nacin cete ih shvatiti
  • Gravatar for milenko
    milenko (gost) | 06.10.2011. 20.31.44
    neka počiva u miru.milan,bojan,magi,vd,sonja...
  • Gravatar for Malena
    Malena (gost) | 17.10.2011. 19.29.18
    Opa,prvo sam bila sokirana,pa besna,pa sam pocela da se smejem!Nije valjda da su ljudi puni kreativnosti posvetili sav svoj rad i stvaranje heroinu!Zar neko stvarno veruje u to sto je napisao ovaj pajac Ilic!Knjiga je plitka,vidi se da je folaza!
  • Gravatar for Suncica
    Suncica (gost) | 20.10.2011. 09.24.38
    Je li neko zna gde da kupim knjigu Vrati unatrag??? Nasla sam je na http://www.yu4you.com/items/sr/knjiga/item_8359.html ali je rasprodata!!!
  • Gravatar for Suncica
    Suncica (gost) | 26.10.2011. 14.37.55
    Mene interesuje gde mogu da kupim knjigu http://www.yu4you.com/items/sr/knjiga/item_8359.html nasla sam je ovde ali je rasprodata
  • Gravatar for Ljupco Taleski
    Ljupco Taleski (gost) | 09.12.2011. 20.55.56
    Zdravo, Pisem iz Makedonije jedino zato sto mi je dosta svih komentara o EKV-u poslato i zapisano od ljudi sa kojima ne mogu da provedem ni 5 minuta za istim stolom . Lepo je pricati o legendama , lepo je diviti se njima u drustvu al tu privilegiju ostavite onima koji su razumeli te iste legende, koji su bili deo njihovog zivota , njihovog vremena ... Da se ja sto pitam , ja bih zabranio sve njihove pesme na internetu samo iz razloga da ne bi mogli majmuni ovog doba da komentiraju a zadovoljstvo slusati njih vec ima onaj ko zasluzuje da ima . Smi mi imamo ploce, Mp3 , kasete na kojima mozemo da se radujemo mimo Interneta . Volite sebe i muziku , oni su nas naucili kako da to radimo ...
  • Gravatar for Leeloo
    Leeloo (gost) | 13.03.2012. 20.36.52
    Znate što je najžalosnje?? Najžalosnije je to šta se takav čovjek "brinuo o njoj".. Svi ti sendviči i coca-cole i salame i sve šta je on njoj navodno kupovao je šamar svim njezinim "bliskim" prijateljima.. i to šta su dozvolili da je takav čovjek u njenoj bilizini govori samo o tome da je bila napuštena, zaboravljna i sama u najtežim trenutcima života.. Nije imala nikoga. Mislim svi ti njzini prijatelji koji su ostali zgroženi ovom knjigom i kako je ta knjiga opisala Margitu u biti su posramljeni ja mislim... Pa zaboga, prije nego je umrla je završila u domu za nezbrinute kao zadnja bijeda... Gdje su bili svi ti prijatelji? Ostala je prepustena takvima kao šta je ovaj Ilić.. Znala je ona s kime ima posla i vjerovatno joj je više bilo svejedno... Jadna žena što li je samo prošla... Margita bila si vjerovatno preosjećajna i presvjesna svijeta oko sebe, bila si izvaredan muzičar i senzibilna osoba.. Bila si čovjek, i bila si ispred svoga vremena.. Vjerovato si zato bila nesretna.. Bila si dama!!! Laka ti zemlja i hvala ti na svemu šta si ostavila za sve nas a ostavila si puno!!!
  • Gravatar for Leeloo
    Leeloo (gost) | 13.03.2012. 21.01.15
    Radije pročitajte monografiju Milana Mlađenovića DEČAK IZ VODE....
  • Gravatar for nenad
    nenad (gost) | 18.04.2012. 00.41.16
    Nisu samo clanovi EKVa-a umrli od droge,umro je 1997 i sjajni gitarista Riblje Corbe Rajko Kojic,koji je vec 1985 postao tezak narkoman.Iz grupe je izbacen zbog toga sto nije mogao da funkcionise zbog droge.I rajko je umro usamljen kao i margita,kao sto su umrli usamljeni i mnogi drugi nepoznati momci i devojke,kojima je droga skratila zivotni put.Vecina nije imala nikakvu podrsku ,ni moralnu,ni materijalnu,ni od porodice ni od prijatelja.Iz mog naselja Brace jerkovic mnogi momci koji su bili mangupi-smekeri,a koji su se iz raznoraznih razloga okrenuli drogi,vise nisu medju zivima Boras,Pedja,Basutaj,Jefta Ruza itd.Zavrsili su svoje zivote sa 45 kg tezine,tuzno ih je bilo gledati,a nekada su bili velike face.Droga im je unistila psihu,samo su mislili na sebe,kako i gde da nabave drogu,nisu cak vodili racuna ni o svojoj deci,posto su neki od njih imali decu,najvaznije im je bilo da nabave,na bilo koji nacin,tu prokletu drogu.Prodavali su porodicne stvari,nakit,neki put vrsili i krivicna dela, i normalno je da su i njihove porodice i raniji prijatelji poceli da ih izbegavaju.Jer narkomani nemaju prijatelja.I glumica sonja Savic i Margita umrle su u bedi,same,zaboravljene od svojih bivsih kolega koje su samo davali srceparajuce izjave kad su culi vesti o njihovoj smrti, u stilu bile su najbolje,legende,a kada su bile zive,istina tesko bolesne od droge,niko se nije setio ni da ih pozove telefonom i zapita ih kako im je.Sto se mene tice,uvek cu vise zaliti za momcima iz brace jerkovica kojih vise odavno nema,zato jer sam ih licno poznavao i znam kakvi su likovi bili dok su bili u punoj snazi,nego za nekim licnostima iz javnog zivota koje znam preko tv-a i muzickih ploca.Kao sto jeleni umiru sami,tako i narkomani umiru sami.Tuzno je,ali nazalost istinito je.Nenad 1961
  • Gravatar for perica
    perica (gost) | 01.05.2012. 07.57.44
    Pre par dana sam slučajno naleteo na ovu knjigu i rešio da je pročitam. Trenutno sam na 74. strani i mogu reći da je autor očigledno opterećen pitanjima droge, time ko je šta i koliko pojeo i popio, kao i nepotrebnim opisima tehničkih detalja koji se nikako ne uklapaju u koncept razgovora. Ovo može biti romansirana biografija, ali faktografija nikako. Malopre sam naleteo na deo gde pominje Ivu Pogorelića i njihov međusobni odnos. Naveo je da je Magi počela da se drogira kad je Ivo otišao u Moskvu na konzervatorijum, bila je veliki prijatelj sa njim i pričali su o svemu, a tad se posvađala sa mamom i nije više pričala s njom praktično do pred maminu smrt... Mnogo jakih stavova, a činjenice govore da je Pogorelić otišao u Moskvu 1970. godine, dakle kad su Ivo i Magi imali 11 godina. Pametnom čoveku dosta da zaključi o kredibilitetu autora. Još bih napomenuo njegovo očigledno gađenje prema narkomanima i drogi, čak u tolikoj meri da on kao navodni prijatelj nije ispoštovao savet Maginog lekara sa infektivne da joj ne staje na muku i spopada je o narkomaniji. Ne, nasuprot tome on forsira priču o drogi, vređa je i ismeva, kako mu kad dune. Očigledno u knjizi pokušava da nametne svoj čistunski i dominantni položaj u odnosu na nju, iako joj ni po obrazovanju (elektrotehničar) ni po intelektu nije ni do kolena. Jadan je to prijatelj bilo kome osim svome džepu.
  • Gravatar for Vladimir
    Vladimir (gost) | 25.05.2012. 05.58.36
    Knjigu nisam čitao, ali ukoliko su citati tačni koje pročitah u ovom dobrom kritičkom tekstu, onda mogu reći dio mišljenja. Dakle, po ovim navedenim citatima, autor je u potpunosti opčinjen drogom. Da li on psihički pati što nije narkoman, to je veliko pitanje. Uglavnom, ako hoće, lako je i doći do droge i uraditi se. Sagledavajući stil pisanja, moram reći kao istoričar da ne mogu vjerovati pričama "rekla-kazala", već samo napisanom... Isto tako, samo budala zajma novac bez priznanice... Kada se nešto nalazi na papiru, onda se pristupa tumačenju rukopisa, starosti a onda analizi. Analizirajući ove citirane djelove autora, vidi se više stil pisanja poput onoga kad damo mašti na volju pri pisanju romana, poezije, proze, nego što liči na neku vjerodostojnost izvora. Uostalom, treba postaviti jedno osnovno pitanje: i da je sve ovo istina (naročito famozno tumačenje EKV tekstova), kome bi se Magi prije ispovijedala za biografiju i sl.-Lidiji Nikolić, nekom drugom bližem, ili Aleksandru Iliću, koji eto tako nekako, dođe niotkud. Dok pisah ovo zadnje, sjetih se jedne pjesme jer mi se čini da autor samo 'misli da je siguran', a izgleda da je sve samo 'staklenim nogama hod po tankoj žici': "Siguran sam ili samo mislim da sam siguran staklenim nogama ovo je hod po tankoj zici Maskiran sam ili samo mislim da sam maskiran pod ovim bojama govorim samo reci sto me kriju Ref. Sastavicu krajeve iscepane poruke tragove pod prozorom i obale pod jastukom kao u snu, kao u snu Oprezan sam tvoje oci gledaju u moj dlan ti ne znas ko sam ja ja ne znam ko bih mogao biti Pokusaj saznati ni iz cega sklopiti podigni zavesu pokazi sve sto mislis da krijem".
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike