Popboks - IGRA STAKLENIH PERLI (1979) - Muzika toka svesti [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Džuboks · 28.02.2009. 23:29 · 6

IGRA STAKLENIH PERLI (1979)

Muzika toka svesti

Ako Vrli novi svet i 1984 govore o stvarnosti, a čista su naučna fantastika, onda i naša muzika govori o našem svetu

Džuboks

Momčilo Rajin

Ove godine se navršava tri decenije od objavljivanje prvog albuma čuvene beogradske grupe Igra Staklenih Perli. Pod velikim uticajem grupa poput ranih Pink Floyda, Hawkwind i nemačkog krautrocka, ISP su u Jugoslaviji u drugoj polovini 70-ih godina bili među pionirima simfo, space i prog-rocka.

Članovi benda su svoj stil opisivali kao "muziku toka svesti", često koristeći halucionogene droge za sviranje i stvaranje, a posebno su bili zanimljivi njihovi česti koncerti/performansi u beogradskom SKC-u, gde su eksperimentisali koristeći semplove zvukova prirode.

Nazvavši se po istoimenom romanu Hermana Hesea, ISP su 1976. godine u Beogradu osnovali klavijaturista Zoran Lakić, gitarista Vojkan Rakić, perkusionista Predrag Vuković, kao i basista i pevač Draško Nikodijević, a kasnije im se pridružio bubnjar Dragan Šoć.

Nailaskom novog talasa, ISP su posle manjih promena u postavi posle samo dva albuma prestali da rade 1981. godine. Poslednji snimak benda nalazi se u filmu Dečko koji obećava (1981), gde na koncertu u SKC-u izvode pesmu Vozimo se kolima subotom popodne.

Početkom 90-ih, nemačka izdavačka kuća Kalemegdan Disk izdala je tri albuma sa do tada neobjavljenim koncertnim, demo i studijskim snimcima ISP, koji su nastali između 1976. i 1980. godine.

PGP je pre dve godine ponovo objavio njihova dva albuma: na disku Igra svetlosti nalaze se remasterizovana izdanja debija iz 1979. i album Vrt svetlosti (1980).



Komentari

  • Gravatar for fica
    fica (gost) | 01.03.2009. 19.59.37
    gde su sad ti ljudi?
  • Gravatar for Arf
    Arf (gost) | 01.03.2009. 22.08.08
    Sjajna muzika, cijenjena napolju, zaboravljena u Srbiji...ete. Pored njih vrijedi cut i grupu Tako.
  • Gravatar for Rac-Q
    Rac-Q (gost) | 02.03.2009. 07.26.24
    Dovoljno je ukucati u Google Igra Staklenih Perli, pa da se vidi na koliko stranih sajtova širom sveta se pominje ime grupe... U pozitivnom kontekstu naravno... Ubedljivo naša internacionalno najpriznatija grupa...
  • Gravatar for Arf
    Arf (gost) | 02.03.2009. 10.30.15
    Rac-O nijesi u pravu. Idi na Progrchives.com i pogledaj sta pisu o Smaku, Tako, Korni grupi, Tajm, Septemberu...Ali da ISP otkida koliko je dobra, otkida.
  • Gravatar for Rac-Q
    Rac-Q (gost) | 02.03.2009. 16.59.32
    U pravu sam Arfe, u pravu sam. Rekao sam da bilo ko progugla Igru staklenih perli i u kom broju se puta o bendu piše na stranim sajtovima. Za Smak, Time i Korni grupu može naći nešto na MySpaceu, Progrchives.com i Wikipedia, a ISP je već nešto drugo... Osim toga ISP je čista psihodelija, dok su ovi što si ih spomenuo (izuzev Septembra) neka nit-smrdi-nit-miriše kombinacija nekakvog jazza i rnr, što u principu nikada nisam mogao niti da ukapiram, niti da slušam... Dosadne grupe... Barem za moj ukus...
  • Gravatar for a-dur
    a-dur (gost) | 08.03.2009. 04.17.02
    neki imaju veze sa bendom white rabbit cult u new york-u
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks

HUGH CORNWELL - THE STRANGLERS (1981)

Razgovor u crnom

Džuboks

THE BEACH BOYS (1976)

15 godina snova sa plaže

Džuboks

BLACK SABBATH (1981)

Heaven and Hell

Džuboks
Od istog autora