Popboks - VLADA DIVLJAN ZA 8. MART - Stanje na bini: umereno [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 09.03.2009. 17:51 · 5

VLADA DIVLJAN ZA 8. MART

Stanje na bini: umereno

Divljan i NeVladina organizacija su Dan žena proslavili kolekcijom ljubavnih hitova i koncertom koji je svima pružio ono po šta su došli: publici dva i po sata dobre zabave, organizatorima rasprodato veče, a muzičarima uspešnu svirku. Šta fali?

Milan Vukelić

Mesto: Dom omladine Beograda
Vreme: Nedelja, 8. mart 2009.
Produkcija: Long Play

Osmomartovski koncerti u novije vreme se vezuju uz predstavnike tzv. estrade, pa je odluka Vlade Divljana da stane na megdan Željku Samardžiću i sličnima svakako zanimljiva. Tako to ide na Dan žena: gospodže kod kuće ostave bukete karanfila (neko je rekao Pera Mitić?), svrate kod frizera, obuku komplet i odu na Koncert.

Kako koji koncert? Pa, The Koncert... Za žene. Dobro, možda sa sobom povedu i gospodina.

To je publika koja obično ne ide na rock koncerte, pa je trik s 8. martom možda i jedini način da ih se na sat-dva izvuče iz kuće i podseti na stare dane, kada su se 80-ih tiskali u SKC-u, ubeđeni da žive u... (tako to danas izgleda) skoro pa u Njujorku.

Naravno, sinoć u Domu omladine sva publika nije bila takva, ali celo veče jeste odisalo takvom atmosferom. Divljanovo duhovito poigravanje prazničnim klišeima („Večeras dame biraju“, „Zagrlite svoje ružnije polovine“, „Eh, kad bi svaki dan bio 8. mart...“) nije puno pomoglo da se stvar ublaži.

Ovako, na opšte oduševljenje pune bioskopske dvorane DOB-a, Divljan je isporučio kolekciju ljubavnih hitova, iskusno odsviranih i dobro upakovanih, koliko god oni zbog praznične prilike delimično bili lišeni standardne oštrice.

Količina hitova koje se nalaze u njegovoj pesmarici impresivna je, i Divljan je bez muke popunio dobrih dva i po sata svirke, uz dva bisa. Na repertoaru su, naravno, bili i Idoli (od prve Radostan dan, preko Ljubavi nemoj se ljutiti, Retko te viđam s devojkama, Maljčiki, Plastika, Ona to zna do Rusije, Zašto su danas devojke ljute, Kenozoik, Malena... sa sve Odom radosti...), i njegove solo stvari (poput Odnesi me, koju je posvetio godišnjici braka Gileta i Marine, kao i Kad te vidim, Sve što hoću da znam...), te nekoliko obrada (Da li znaš da te volim grupe Time i Balada Indexa)...

Najavljivani gej narodnjak ipak je izostao.

Ima koncerata na kojima bend dobro svira i frontmen je opušten, dobro raspoložen i duhovit (8. mart je nova slava NeVladine organizacije - Sv. Klara Zetkin - Klarindan), i publika se očigledno dobro zabavlja i zna sve pesme, i svirka je počela na vreme i svi su stigli na noćni autobus, i sve je to sjajno, ali...

Trebalo bi biti bezobrazan pa ne primetiti da su članovi NeVladine organizacije redom vrsni muzičari, predvođeni sjajnim i samozatajnim Zdenkom Kolarom, kao i to da je Vlada Divljan jedan od naših najdokazanijih hitmejkera. I da je svirka kao takva bila na nivou njihove reputacije.

Isto tako, trebalo bi biti isfrustrirani namćor pa ne biti svestan puke činjenice da koncerti za Dan žena ne mogu biti isto što i regularne svirke.

Sve to vrlo dobro zna i Vlada Divljan, što se lepo videlo u njegovim duhovitim obraćanjima posetiteljkama (obavestio ih je da je bubnjar Marko Milivojević jedini neženje u bendu) i članovima benda (grdio je Zdenka što je set-listu odštampao premalim fontom, pa je morao stalno da se saginje da bi mogao da pročita)...

U tom smislu, verovatno najsimpatičniji momenat bio je Divljanovo obraćanje članovima NeVladine organizacije, kada ih je na početku koncerta upitao kako se osećaju, a ovi ostali nemi, pa se frontmen našalio: „Stanje u NeVladinoj organizaciji - umereno“.



Komentari

  • Gravatar for Arf
    Arf (gost) | 09.03.2009. 18.40.29
    Mico, ponekad je (kao u ovo slucaju) na koncertu najbitnija razmena energije osjecaja izmedj izvodjaca (Wild Goverment) i slusalista (gledalista). Ako je taj osjecaj plemenit (a jeste bio), uz odredjenu dozu sarma i duhovitosti (bijase tako), onda je cilj ispunjen. Koncert je najavljen kako osmomartovski i takav je i bio. WG je muzicar kome takva rukavica zbog minulog rada odlicno pase. Hvala Bogu ovo nije bila regularna svirka. Njih na zalost ionako ima i previse...
  • Gravatar for duci
    duci (gost) | 09.03.2009. 20.17.29
    hahaha evo me na slici sjajannnnnnn koncert jos sam pod utiskom hvala vladi i zdenku i ostaloj nevladinoj organizaciji
  • Gravatar for Bokica
    Bokica (gost) | 23.03.2009. 10.20.54
    Malo kasnim s komentarom, ali i dalje me drzi lijep osjecaj kad pomislim na ovo vece.... Toliko emocija. Hvala, Vlado. Hvala, Veljko.
  • Gravatar for a
    a (gost) | 06.03.2010. 21.23.54
    koji veljko?
  • Gravatar for gogoartqueen
    gogoartqueen (gost) | 20.03.2010. 21.49.02
    Zapravo je pevao taj gej narodnjak, to je bilo ono "Ja volim svog jarana..."
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji