Popboks - PUNISHER WAR ZONE – Lexi Alexander - Ime osvete [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 06.05.2009. 18:45 · 6

PUNISHER WAR ZONE – Lexi Alexander

Ime osvete

Treća inkarnacija kontroverznog Marvelovog antiheroja ima novog tumača Raya Stevensona, a film je imao potencijala da bude mnogo bolji

Dejan Stojiljković

Ocena:
4


4/10

Scenario: Matthew Holloway, Art Marcum, Nick Santora i Lexi Alexander
Uloge: Ray Stevenson, Dominic West, Julie Benz, Wayne Knight, Dash Mihok, Colin Salmon
Žanr: akcija, triler, superherojski
Trajanje: 103 minuta
Proizvodnja: SAD, 2008.
Internet: www.punisherwarzonemovie.com

Jedan od najkontroverznijih Marvelovih vitezova Frank Castle, a.k.a. Punisher, bivši policajac koji je nakon gubitka porodice našao smisao života u bespoštednom satiranju kriminalaca, dobio je i svoju treću filmsku adaptaciju u režiji mlađane Lexi Alexander, kojoj je ovo filmski debi.

Prethodna dva nastavka, prvi sa Dolphom Lundgrenom koji je bio više nego očajan i drugi, sasvim solidan, sa Thomasom Janeom kao Punisherom i Johnom Travoltom kao glavnim negativcem, podelili su fanove ovog stripa. Zato i nije čudo što su očekivanja od novog dela sage bila velika, naročito ako se ima u vidu da je glavna uloga dodeljenja Rayu Stevensonu, poznatom po ulozi Titusa Pula u seriji Rim.

Nažalost, Ray Stevenson je (baš kao Thomas Jane u prethodnom delu) jedina svetla tačka filma. Film ne prati nastavak priče započete u prvom delu već je u pitanju veoma smušen pokušaj reinženjeringa; nešto slično učinjeno je u nastavku Hulka sa Edwardom Nortonom.

Ime osvetePunishera, dakle, zatičemo usred akcije, njegov život je ispričan kroz kratke flešbekove i veoma obećavajuće akcione scene, u kojima Stevenson dominira brutalnošću, na samom početku filma. I te kako je uočljivo da su autori filma ovde hteli da koketiraju sa oštrim i realističnim stilom koji je u stripu primenio sjajni scenarista Garth Ennis (u saradnji sa crtačom Steve Dilonom) kroz mini-serijale objavljivane u Marvelovoj ediciji MAX Imprint.

Međutim, čitava priča se raspada već pojavom glavnih negativaca. Dominic West kao Jigsaw je kriminalno loš, ali to još nije ništa jer scenaristi uvode i njegovog brata, Loony Bin Jima (Doug Hutchison), čija napadna, tragikomična pojava stoji u potpunom kontrastu s mračnom i realističnom potkom filma. Tako imamo mrtvog ozbiljnog Raya Stevensona koji juri dvojicu klovnova nimalo nežno ubijajući sve što mu se nađe na putu.

Eksplodiraju glave, lete delovi tela, krv pljušti na sve strane, a gledalac, koji već nakon 20 minuta filma gubi konce fabule, opravdano se pita: "Aman, ljudi, čemu sve ovo?" Tanušan scenario i lošu karakterizaciju likova Lexi Alexander je pokušala da nadomesti atraktivnim scenama borbe (nije ni čudo s obzirom na to da je režiserka takođe i majstor borilačkih veština), kao i dinamičnim kadriraranjem i neobičnim uglovima kamere.

Međutim,  delovi filma u kojima Ray Stevenson daje sve od sebe i zaista podseća na Punishera iz stripa nisu dovoljni da celu stvar izvuku iznad proseka.

Punisher: War Zone je loše napisana i loše vođena priča koja je stala negde na pola puta od stilizovane brutalnosti Snyderovog 300 i umivene akcione priče o usamljenom osvetniku, po čemu najviše podseća na još jedan prošlogodišnji promašaj – Max Payne.

Da stvar bude još gora, Punisher: War Zone je doživeo potpuni fijasko na blagajnama zaradivši mizernih deset miliona zelembaća. Ali, ne lezi vraže, upravo ovih dana, baš kao i njegov prethodnik, film doživljava odličnu prodaju DVD izdanja (brojka je već prešla četiri miliona) tako da možemo očekivati još neku celuloidnu inkarnaciju Marvelovog antiheroja, možda ne kao bioskopski film već kao televizijsku seriju.

Ono što zaista vredi jeste soundtrack, na kome neke od numera potpisuju Rob Zombie, Slayer i Slipknot; sve ostalo je za instant-zaborav. Tipičan primer jeftinog akcijaša za gledanje na DVD-ju.



Komentari

  • Gravatar for Majkroft
    Majkroft (gost) | 06.05.2009. 18.45.25
    Niska, preniska ocena. Film je retko zabavna i retko nasilna akcija koja zadovoljava sve one koji vole ovaj zanr. Dati ovom filmu cetvorku je stvar lose procene. Punisher War Zone NIJE tipicni jeftini DVD akcijas, on je mnogo, mnogo vise od toga. Potpuno promasena recenzija.
  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 06.05.2009. 19.18.00
    "Niska,preniska ocena. Film je retko zabavna i retko nasilna akcija koja zadovoljava sve one koji vole ovaj zanr." Potpuno se slažem.
  • Gravatar for badem i so
    badem i so (gost) | 06.05.2009. 19.55.03
    Dexa je nažalost potpuno promašio poentu filma i dao mu je prenisku ocenu. WAR ZONE je jedno od najprijatnijih iznenađenja prošle godine i prava je šteta što fa srpska kritika, od koje bi se očekivalo da razume ovakve filmove,nije pravilno valorizovala.
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 06.05.2009. 20.01.54
    Prvih pet minuta je tako mnogo obecavalo, a onda je sve krenulo nizbrdo. Previsoka ocena.
  • Gravatar for Купре
    Купре (gost) | 06.05.2009. 21.05.28
    А мени се баш допало.
  • Gravatar for ....
    .... (gost) | 06.05.2009. 21.11.47
    Cetiri tacke su jace od tri. Od mene sedmica i poljub za Leksi.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi