Popboks - MICHAEL JACKSON (1983) - M.J. - vrlo privatno [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Džuboks · 29.06.2009. 13:40 · 2

MICHAEL JACKSON (1983)

M.J. - vrlo privatno

Prenosimo delove razgovora objavljenog u časopisu Interwiew. Bob Colacello i Michael Jackson počinju konverzaciju u očekivanju telefonskog poziva Andyja Warhola iz Njujorka

Džuboks

Ljubo Trifunović

Danas je sasvim jasno da su posledice revolucionarnog Thrillera - evo Džuboksove recenzije objavljene pola godine nakon izlaska ploče - puno dalekosežnije nego što se to u prvi mah činilo. Taj album je poput Big Benga, velikog praska, crne rupe, usisao konkurenciju i publiku, koja je u godinama kasnije pokazivala simptome morske bolesti i nervoze želuca kada bi joj se nudilo nešto drugo. Kada su, recimo, Bouvi i Džeger snimili Dancing in the street, koja je bila direktna reciklaža Beat It - Billie Jean romanse, američka publika nije reagovala po principu prepoznavanja omiljenih motiva, nego kao ljubitelj koka-kole kada proba pepsi. To, naprosto, nije to.

On nije bilo ko: Majkl Džozef Džekson je bio Isus (Earth Song), seksualni manijak (Beat It), plesao je i stenjao među nogama Naomi Kembel (In the Closet). U momentu smrti imao je 50 godina, iza sebe dva braka i troje dece, najtraženiju ploču ikada, najemitovanije spotove ikada… Već osam godina bio je bez albuma i, uprkos silnim rasprodatim londonskim koncertima, pomalo već otpisan.

Da li nije umeo ili pod teretom enormne slave nije ni mogao da normalno ostari, ostaje u sferi nagađanja. Možda jedino Mik ili Kit mogu da daju odgovor na to pitanje, jer su u svoje vreme uspeli da se vatri približe najviše od svih - i da prežive. Ali, naša umrla zvezda nije bio takav stone: "Moj otac je grub čovek i gurao je mene i moju braću od najranijeg detinjstva da postanemo najbolji na estradi. A ja sam više od svega želeo biti običan dečak....". I možda baš otud u njegovom krevetu šimpanze i deca, Liz Tejlor u ramu u kom je nekad stajala mamina slika, inkubatori, plastične operacije…

Daleko, jako daleko od politike, duboko u džet-setu (i retko kad duboko u drogama), okružen nekim od najlepših (Naomi, Linda, Kejt…) žena sveta, s prijateljima (Makartni, Dajana, Šer, arapski šeici…) čija ekstravagancija nikad nije dosezala njegovu, Majkl je bio poslednji čovek na planeti za koga se mislilo da živi godine opasnog življenja.

Kolumna:

 



Komentari

  • Gravatar for Alex
    Alex (gost) | 30.06.2009. 19.21.18
    Ovaj intervju je priceless. Nagoveštava mnogo toga, dobrog i lošeg, o budućim dešavanjima i čoveku samom.
  • Gravatar for zvezda mj
    zvezda mj (gost) | 22.02.2012. 03.38.34
    ovaj tekst je predivan
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks

HUGH CORNWELL - THE STRANGLERS (1981)

Razgovor u crnom

Džuboks

THE BEACH BOYS (1976)

15 godina snova sa plaže

Džuboks

BLACK SABBATH (1981)

Heaven and Hell

Džuboks
Od istog autora