Popboks - ADVENTURELAND - Greg Mottola - Varljivo leto ’87 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 04.10.2009. 14:36 · 11

ADVENTURELAND - Greg Mottola

Varljivo leto ’87

Posle hita Kul momci Greg Mottola, ovoga puta i u ulozi scenariste, iskoristio je sopstveno mladalačko iskustvo i vratio nas slikom i zvukom u pozne ’80-e

Jasna Obradović

Ocena:
8


8/10

Naslov originala: Adventureland
Scenario: Greg Mottola
Uloge: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Martin Starr, Bill Hader, Kristen Wiig, Ryan Reynolds, Margarita Levieva
Žanr: drama, komedija
Trajanje: 107 minuta
Proizvodnja: SAD, 2009.

Dvadesetdvogodišnji James (Jesse Eisenberg, The Squid and the Whale) se sprema da poslednje leto pred odlazak na prestižni Univerzitet Kolumbija provede u Evropi. Kad mu oca unazade na poslu, prinuđen je da se zaposli u drugorazrednom zabavnom parku Adventureland.

Rad u Adventurelandu je, po rečima jednog od zaposlenih, „posao za patetične, lenje morone“, ali James kao kompenzaciju za minimalac i loše uslove rada dobija poznanstvo sa interesantnim ljudima sa kojima se našao u istom sosu - otkačenim upravnicima parka Bobbyjem i Paulette, filozofski nastrojenim Joelom, seks-bombom Lisom P, superkul nastojnikom Connellom. Njegovu pažnju najviše zaokuplja intrigantna Em (Kristen Stewart), sa kojom i započinje romansu.

Gregu  Mottoli je pošlo za rukom da mnogo puta korišćenu matricu ispriča na potpuno drugačiji način. Iako su svi stereotipni elementi tinejdžerskog filma naizgled tu, režiser je prebacio težište sa klišeiziranog zapleta na inteligentno osmišljene i uverljive likove. Mottolini likovi se ponašaju i pričaju atipično, dijalozi su autentični, a humor se suptilno razvija iz priče i međuljudskih odnosa.

Talentovani glumački par Jesse Eisenberg - Kristen Stewart uspešno je dočarao nenametljivu ljubavnu priču između osećajnog mladića koji se čuva za „onu pravu“ i daleko iskusnije devojke nesređenog emotivnog života. Stewartova je pružila odličnu glumačku partiju, što joj komercijalni serijal Sumrak (do sada) nije omogućio.

Šlag na torti je soundtrack od skoro 40 numera iz ere 80-ih koji obuhvata sve, od Replacementsa do Velvet Undergrounda, (sa posebnim akcentom na pesmu Rock me, Amadeus koja se pretvara u svojevrsnu himnu filma) pa tako Adventureland pruža dvostruki ugođaj, i filmski i muzički. Eto pravog načina da se oprostimo od leta!



Komentari

  • Gravatar for 3oe
    3oe (gost) | 04.10.2009. 18.41.10
    kritika krajnje stura a film odlican..
  • Gravatar for Ne, ne sinko...
    Ne, ne sinko... (gost) | 04.10.2009. 20.48.14
    ...ovako se ne pisu kritike...
  • Gravatar for Tojče Dolsić
    Tojče Dolsić (gost) | 05.10.2009. 07.04.21
    Šta fali kritici? Baš zanimljiv prikaz bez nadobudne skribomanske erudicije. Nije pisala esej o Bunjuelu, već mali novinarski prikaz jednog tinejdžerskog filma.
  • Gravatar for 3oe
    3oe (gost) | 05.10.2009. 11.02.48
    @Tojce: pa da je ovo blic, il 24 sata to bi bilo uredu.. ja sam samo malo vise ocekivala od popboksa.. i nije poenta da l je esej o Bunjuelu il tinejdzerska komedija.. ako se pise kritika ne prepricava se film i onda jos doda jedna recenica sta autor misli o filmu..
  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 05.10.2009. 11.30.50
    Ova recenzija nije bas nista rekla o motivaciji likova, o ritmu filma...ma, o bilo cemu ukratko. Ovo je preprican film sa poledjine kasete u video klubu. Zasto? Nemate bolje recenzente? Svetska kriza kadrova, a?
  • Gravatar for Kain
    Kain (gost) | 06.10.2009. 00.16.46
    Film je odlichan. Moram priznati da sam hteo da ga odgledam samo zbog Kristen, ali je na kraju ona doshla samo kao jagoda na, inache, vrlo ukusnoj krempiti. Definitivno preporuchujem - super je za opushtanje i all around zabavu.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 10.10.2009. 14.38.51
    jagoda na krempiti wtf? :?
  • Gravatar for trailerman
    trailerman (gost) | 22.10.2009. 00.37.24
    odličan tlejler :)
  • Gravatar for ilaria
    ilaria (gost) | 11.11.2009. 15.12.20
    u ovoj srbiji samo gledaju kako da ispljuju nekoga. ja ne znam kakve to dubokoumne kritike ocekuju ovi komentatori "istancanog kriterijuma" kao sto su akira i 3oe. ko kaze da je ovaj tekst uopste trebalo da bude "kritika filma". ja nigde ne vidim da je najavljen kao kritika, tako da ste za razocaranje sami krivi. popboks, nemojte da prestanete da objavljujete ovakve tekstove zbog ovih koji se bune. ako hocete, napravite dve rubrike, jednu za ove "erudite", a drugu za ljude koji jednostavno zele da procitaju prikaz filma i da odluce da li im deluje primamljivo ili ne. nadam se da tako nece biti ovoliko konfuzije i izneverenih ocekivanja!
  • Gravatar for katia
    katia (gost) | 18.11.2009. 13.02.28
    pametno i zanimljivo napisano!
  • Gravatar for bastard of young
    bastard of young (gost) | 02.01.2010. 17.48.09
    odličan!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi