Popboks - MAJOR LAZOR - Guns Don't Kill People... Lazers Do [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 17.11.2009. 12:45 · 6

MAJOR LAZOR

Guns Don't Kill People... Lazers Do

(Downtown)

Zaboravljeni jamajčanski komandos koji je izgubio ruku u tajnom ratu protiv zombija 1984, krenuo je u "totalnu osvetu"

Darko Delić

Ocena:
7


6/10
 

Alteregoi u maniru crtanih karaktera izgleda da retko kad izneveravaju. Posebno ako sebi ne želite da nabacite baš brdo očekivanja na leđa. Možemo, na primer, da pitamo MF Dooma šta misli o tome, ili Gorillaz.

Dva prilično funky belca, DJ-a, producenata, hip trendsetera, eminentnih remiksera (videti pod: Paper Planes) pod pseudonimima Diplo (Wes Pentz, Filadelfija, SAD) i Switch (Dave Taylor, London, VB) udružili su se pod imenom Major Lazer. Prema njihovoj ideji, Major Lazer je zaboravljeni jamajčanski komandos koji je izgubio ruku u tajnom ratu protiv zombija 1984. godine.

Možda ne baš najzanimljivija priča, ali eto, on se bori protiv vampira i raznih još monstruma, voli da se zeza opako i fura na dasci na raketni pogon, što spot za singl Hold the Line dobro ilustruje.

Šta hoće onda od nas Diplo i Switch ovim bizarnim projektom? Ništa, oni su se zapucali na Jamajku da bi napravili karipski plesni mash-up, i u velikoj meri su uspeli u tome. Naravno, ako imamo na umu da su u pitanju dva cool belca iz zapadnog sveta, jasno nam je da ovo ne može da prođe bez dosta muzičko-kulturne eklektike. 

MAJOR LAZERU stvari, sama činjenica da je Diplo u ovoj igri, govori o tome da lako može da se desi da posla ne budu čista, ali iznenađujuće - ispred sebe imamo sasvim kohezivan album. Diplo i Switch su očigledno želeli da urade omaž dancehall zvuku (potez vredan hvale), u tu svrhu su se uputili na mesto zločina, Jamajku, i angažovali neke od najeminentnijih predstavnika pravca.

Sve to da bi mi čuli album koji je pun niskih frekvencija, jako masnog jamajčanskog toasta, karakterističnih sirena za uzbunu, eksplicitnih tekstova, elektronskih zvučnih efekata od poljubaca do mobilnih telefona.

Dakle, Major Lazer je terensko ispitivanje različitih jamajčanskih ritmičkih pristupa - ska je tu, roots reggae je tu, ragga toasting; sve to propušteno kroz mašinu dva bela momka odraslih na klupskoj kulturi koja pre svega poštuje bas, groove i svedenost, i koja je obilazila najrazličitije destinacije: od housea, preko junglea, Miami bassa, eurodancea, Dirty south rapa, sve do baltimorske klupske muzike.

MAJOR LAZER

Koja jamajčanska imena su u pitanju, možda se pitate. Evo spiska: Vybez Kartel, Mr. Lex, Ms. Thing, Mr. Vegas, Supahype, Einstein, Mr. Evil, T.O.K. itd. Pored njih, na album su još ušle dve miljenice (ako smem tako da kažem) producentskog dua - Amandi Blank iz Filadelfije (o kojoj će se tek čuti, ako ima pravde) i Santigold, za koju ste verovatno već čuli i koju Diplo i Switch forsiraju kao alternativnu M.I.A.-u.

Ovaj album svakako treba čuti, jer je u pitanju je dosta zanimljiv omaž i pre svega kreativan, dobar omaž; omaž koji je merodavan i koji ne ubija nekim “elementima sa strane” koji bi eventualno razvodnili, niti se postavlja prema predmetu previše sakralno.

Postoji par minusa, recimo potpuno van koncepta ubačen, navodno ozbiljan politički ridim Anything Goes ili neuspeo pokušaj fuzije auto-tunea i eurodancea u numeri Keep it Goin Louder. No, ako njih izuzmemo, ovde može dosta toga da se čuje i ima dosta materijala uz koji možete drmati donji deo leđa.

Postoje određene pritužbe da je ovo “dancehall za hipstere”, što on u velikoj meri jeste, ali ovaj “hipsterski dancehall” je održao originalnu sirovost na mestu, čak ju je i pojačao recimo u Pon De Floor. Meni jedino ostaje nada da ćete, inficirani ovim zvukom, ući dublje u jedan prilično zajeban i zabavan žanr karipskog arhipelaga koji najbolje oslikava rutinu jednog prilično rastrzanog života.

I obratite pažnju na Diplove mixeve i rad unutar dvojca Hollertronix.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Oliver James
    Oliver James (gost) | 17.11.2009. 12.22.13
    Dokle vise hip, hipsteri, hajp, overhajp?! Mislim da su takve stvari u tekstovima jedino sto ugrozava Popboks kao odlican sajt o pop kulturi. Album deluje zanimljivo, poslusacu definitivno. Samo ova fora sa Major Lazerom i celom pricom... zar ne lici previse na Kavinskog? :)
  • Gravatar for k
    k (gost) | 17.11.2009. 12.32.48
    kako se na srpskom jeziku kaze hajp, a kako hipster? pretpostavljam da ovo drugo moze da se prevede kao "pomodar", ali mi se cini da nije dovoljno precizno...
  • Gravatar for b
    b (gost) | 17.11.2009. 12.48.04
    ja obozavam ovaj album, ali ova recenzija je toliko stura... verovatno zato sto ju je pisao neko ko ocigledno ne poznaje reggae, cim je tako na gomilu nabacao izvodjace...
  • Gravatar for FELONIJUS MONK
    FELONIJUS MONK (gost) | 17.11.2009. 16.55.55
    AJMO IDEMO DELIJE MOJE!!!! MAJOR LAZAR SRPSKA DIKA
  • Gravatar for zarko
    zarko (gost) | 12.12.2009. 14.52.18
    'hajp/overhajp' je uopshten termin (shto naravno ne umanjuje njegovu primenljivost u raznim kontenkstima), a 'hipster' je prilichno specifichan termin; dakle, ne misli se na raniju hipstersku supkulturu, kao ni na prosto pomodare, nego na nove mlade narashtaje koje odlikuje niz stvari (nisu rasporedjene po znachaju): - drushtveno-politichka liberalnost (ali i neobrazovanost/neosveshcenost) - sklonost ka umetnosti/odbojnost prema egzaktnoj nauci; mahom i studiraju fakultete umetnosti, eventualno arhitekturu ili humanistichke nauke - godishta otpr. '83.-'92. (bice i mladjih :) - relativno dobrostojeca deca iz srednje klase, fakultetski obrazovanih roditelja - potichu iz urbanih sredina, manjih ili vecih gradova - film: loze se na Gondrija i druge arti reditelje izrazene 'vizuelne kreativnosti', a slabije sposobnosti upotrebe/obrade narativa - moda: znate i sami... - takodje, neke generalne karakteristike pojedinca u postmodernom drushtvu se u pojachanom stepenu mogu primeniti na hipstersku populaciju Postoji josh odlika koje zajedno sa ovim gore dalje odredjuju termin 'hipster', i povlache da ga je darko upotrebio u ovom kontekstu opravdano i sa sasvim odredjenim znachenjem.
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 15.12.2009. 23.41.37
    kad je skiner furao lejzera...eeee.... 09:00minut mixa...anything goes.. a pocetak mixa uuuubija. http://bln.kr/1DG/
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.