Popboks - FOUR TET - There Is Love In You [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.05.2010. 12:55 · 12

FOUR TET

There Is Love In You

(Domino)

Zamišljen kao kopča između DJ-inga i saradnje sa pokojnim džez velikanom Steveom Reidom, novi album Kierana Habdena odiše svežinom vizije i usredsređenošću kakvu retko srećemo na elektro sceni

Jovan Vesić

Ocena:
8


8/10

Pod imenom Four Tet, Kieran Hebden već više od deceniju snima muziku koja se često opisuje kao “eksperimentalna”, a zapravo predstavlja složenu mešavinu džez, hip-hop i folk uticaja, smeštenih u okvir savremene elektronske produkcije. Osim učešća u post-rok bendu Fridge, Hebden je sarađivao sa pokojnim džez bubnjarem Steveom Reidom kao i sa dubstep producentom nedavno razotkrivenog identiteta i drugom iz srednje škole, Burialom.

FOUR TETAktuelni peti album, There Is Love In You, otvara Angel Echoes jednostavnim četvoročetvrtinskim ritmom i slojevima ponavljajućih vokalnih isečaka. Iiako u svakom aspektu odlična, posle nekoliko slušanja, Angel Echoes sve više zvuči samo kao savršen uvod za Love Cry - najdužu, najbogatiju, i sve u svemu najupečatljiviju pesmu na albuma. Iako su ovde na sličan način tretirani, semplovi ženskih vokala (koji uglavnom ponavljaju naslov numere) zauzimaju tek trećinu devetominutnog putovanja i to u funkciji dodatnog podsticaja energiji koju pre svega nose uzorci živih bubnjeva - očigledno iseckani ali majstorski slepljeni.

Semplovi živih instrumenata, promenljiv zvuk kao i umerenost u korišćenju savremenih produkcijskih trikova daju izuzetno organski zvuk celoj pesmi, a prirodna progresija aranžmana upotpunjuje utisak da upravo prisustvujete vrlo uspelom džem sešnu.

Circling spušta loptu uz nešto sterilniji, sintetički ali vrlo pun i harmoničan zvuk. Singl kreće istim putem, ali polako napreduje u sasvim drugačije vode. Tome doprinose bubanj koji se polako upotpunjuje i menja, kao i piskutavi, skakutavi zvukovi koji se postepeno množe u veselu skupinu. Ali ključni epicentar topline i neobične euforije u ovoj numeri definitvno predstavlja nekoliko sekundi dug uzorak glasa koji kao da je ispao iz nekog dela múma ili The Knifea samo da bi uneo komadić duše u mehanizovano okruženje pesme.

Izdvaja se još i Plastic People, koja je ime dobila po čuvenom londonskom klubu u kom je Four Tet radio kao stalni DJ, i koji mu je, prilikom pravljenja ovog albuma, služio kao poligon za ispitivanje reakcije publike na nedovršene pesme. Popularnom zvuku se najviše približava ritam sekcija i to zbog upotrebe nepreciznih, zakasnelih triola u izvedbi šuštavih činela, a prijemčivost je donela i saradnja sa Burialom. Iako prisutan na celom albumu, njegov uticaj je u ovoj numeri očigledan – hipnotišući rif u čijoj se pratnji, posle nekog vremena, javlja nešto nalik segmentima kakve istočnjačke religijske službe, deluje zarazno na slušaoca koji će ubrzo poželeti da pesmu zavrti ponovo.

Na samom kraju čeka smirena i zvukom akustične gitare okupana She Just Like To Fight, koja ne donosi ništa što već nismo odavno čuli, ali koja adekvatno ispunjava ulogu tačke na kraju smislene rečenice koju čine pesme ovog albuma.

Four Tet je bez sumnje prošao dug put od onih dana kada ga je kritika označila žanrom “folktronica”, i danas njegova muzika sve više liči onom što zovemo minimal, a veliki deo pesama ispunjen je plesnim ritmovima. Bez obzira na sve teškoće preciznog određenja, za nju i dalje možemo reći da poseduje živost i osećaj za formu koja je ispunjena i vođena duhom a ne nepisanim ali okoštalim žanrovskim pravilima.

Svakako je za to delom zaslužna odluka da se nastavi sa korišćenjem određene vrste izvornog zvučnog materijala, a takođe je veliku ulogu odigrala i mudro umerena produkcija. Međutim oba ova elementa su nužna, ali ne i dovoljna – u There Is Love In You postoji onaj kreativni sastojak koji pesme čini pamtljivim a album smislenim, i upravo on ovo izdanje čini tako vrednim.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Tahograf Petrovic
    Tahograf Petrovic (gost) | 22.05.2010. 14.50.50
    Cenim da je u pitanju najdosadniji muzicar u svim do sada poznatim univerzumima.
  • Gravatar for weljko
    weljko (gost) | 22.05.2010. 15.27.30
    Dobar je album,prija mojim ušima.
  • Gravatar for momo
    momo (gost) | 22.05.2010. 16.51.04
    kako to, tahografe, brate dragi?
  • Gravatar for komsa
    komsa (gost) | 22.05.2010. 22.21.38
    @tahograf Pre ce biti jedan od najzanimljivijih proteklih par godina.
  • Gravatar for Vlad
    Vlad (gost) | 23.05.2010. 08.41.48
    ovaj album ide u prvih 5 ove godine!
  • Gravatar for Vlad
    Vlad (gost) | 23.05.2010. 14.37.17
    ovaj album ide u poslednjih 5 ove godine!
  • Gravatar for zdravko colovic
    zdravko colovic (gost) | 23.05.2010. 20.00.45
    prehajpovani pipac dugmica.
  • Gravatar for dosadno pitanje
    dosadno pitanje (gost) | 24.05.2010. 00.30.57
    Kako ovima sto im je nesto dosadno, ne dosadi da se prvi javljaju?
  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 24.05.2010. 08.25.56
    Bogme, jedan od najpametnijih, najpromisljenijih bendova danasnjice. Svi albumi odlicni, premda bih voleo vise srca i razuzdanosti. No, alal vera, anyway.
  • Gravatar for dugme
    dugme (gost) | 24.05.2010. 08.57.40
    Ti sto im je to kao dosadno nemaju pojma da objasne zbog cega je to tako. Verujem da nisu poslusali vise od ponekog singla pomenutog muzicara. To je sablonska prica nasih rok konzervativaca koji ne vide dalje od nosa...
  • Gravatar for radio 202
    radio 202 (gost) | 24.05.2010. 11.18.41
    mda, a kiren/kiran/kjeran hebden/hepden je vizionar spasonosni... rolajz. & fejspalm.
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 13.06.2010. 14.30.41
    Bravo dugme, samo moram da preciziram, posle slusanja jednog minuta, ne celog singla, pesme, numere, sta god.. @akira Vec se osecam pometenije, pardon pametnije, posle samo jednog min. slusanja
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.