Popboks - KELIS - Flesh Tone [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 12.06.2010. 12:10 · 9

KELIS

Flesh Tone

(will.i.am music/ Interscope)

Američka pevačica se na novom albumu okrenula klupskom i elektronskom zvuku, a u ovoj transformaciji su joj pomogli: Ammo, Jean Baptiste, Benny Benassi, Diplo, David Guetta, Boys Noize, Free School, DJ Switch i will.i.am

Goran Musić

Ocena:
5


8/10

Ugledavši mitski prikaz na omotu novog albuma nije nam teško zamisliti Kelis kako bez trunke premišljanja u sedmom mesecu trudnoće saopštava dojučerašnjem supružniku (reperu Nasu) da se gubi iz kuće.

KELISUpravo je ovakvim stavom na debitantskom singlu Caught Out There Kelis sebi otvorila vrata u Velikoj Britaniji gde je kritika na početku novog milenijuma željno iščekivala nekonvencionalnu pevačicu koja bi konzervativni r&b približila duhu vremena. Uprkos bezrezervnoj podršci Neptunesa i  različitim fazama u karijeri, američko tržište je, za razliku od Evrope, ostalo imuno na njenu pojavu i Kelis nikako nije uspevala da dostigne popularnost prve linije urban contemporary pevačica, poput Beyonce ili Rihanne.

Danas, kada sunarodnici u njoj vide besramnu sponzorušu, koja od supruga repera na sudu otima milione, vreme je da Kelis spakuje kofere i zaputi se ka Evropi koja nije zaboravila svoju feminističku heroinu. Sa druge strane Atlantika dočekuje je David Guetta, čija je mešavina savremenog electro-house zvuka i hip hopa, na odjeku minulog rada Timbalanda, Neptunesa, Will.i.ama i ostalih, naišla na iznenađujuće dobar prijem u Americi.

Flesh Tone tako predstavlja do sada najradikalniji mejnstrim produkt u nizu saradnji američkih urban contemporay izvođača i evropskih klubskih didžejeva. Ipak, album ne pravi korak ka učvršćivanju fuzije koja bi hip hop vratila elektronici i house uticajima po prvi put nakon Afrika Bambaataae ili docnije kratkotrajnog hip-house trenda.

Umesto toga, Kelisin vokal ovde moćnom produkcijom i efektima biva potpuno ispran preko granice prepoznatljive veze sa ranijim fazama ili širom r&b i hip hop tradicijom. Ukoliko već tražimo kontinuitete, Kelis se na ovom projektu pre može uporediti sa Donnom Summer na vrhuncu slave -od realnosti odsečene brojnim evropskim udvaračima sa sintisajzerima u rukama. Bivša devojka iz kraja tako biva uzdignuta na pijedestal ledene disco kraljice čiji vokal teče preko transcedentalnih matrica.

Prvi singl, Acapella, čini tranformaciju više nego ubedljivom. Ovde je zatičemo kao nedodirljivu, dominantnu  i oslobođenu nužnosti prilagođavanja vokala ambicioznoj podlozi ili stavljanja otpevanog teksta u konotaciju. 22 Century, na početku koje Kelis robotskim glasom komanduje "we control the dance floor", dalje doprinose utisku da album uspeva da razvali vrata koja su Black Eyed Peas i Timbaland samo odškrinuli.

Problemi se javljaju u drugom delu albuma, kada Kelis naprasno oseti potrebu da na trakama reflektuje svoje sazrevanje kroz majčinstvo i tabloidsku dramu iz stvarnog života. Benny Benassijevom beatu (Brave) tako biva oduzeta klupska atmosfera ubacivanjem nepotrebnog gitarskog intermeca i referenci tipa "it was crazy, had a baby, he’s amazing, he saved me". Emancipate yourself na sličan način upada u kliše predstave plesnog podijuma kao prostora za oslobađanje pod kojim i same matrice dobijaju na plastičnosti i banalnosti.

Sa samo devet numera, album ne uspeva do kraja da zadrži osećaj monumentalnosti koji obećavaju omot i prvi singl. Kelis tako ostaje u raskoraku između imidža jake crne žene koja propušta emocije kroz tradicionalni r & b kanon i oslobađanja od svoje dosadašnje karijere kroz metamorfozu u disco divu veću od života koja bi bila dovoljna jaka da povuče čitavu pop industriju iza sebe.

Povezano:

Audio:



Komentari

  • Gravatar for komsa
    komsa (gost) | 12.06.2010. 12.23.31
    zar je stvarno potrebno pisati recenzije ovih albuma?
  • Gravatar for mija
    mija (gost) | 12.06.2010. 13.28.17
    dajte jos fotki
  • Gravatar for @Komsa
    @Komsa (gost) | 12.06.2010. 19.02.46
    Da! Niko te ne tera da citas. Sasvim dobar album koji yasluyuje vecu ocenu. Brave apsolutni favorit.
  • Gravatar for tozzinjjo
    tozzinjjo (gost) | 13.06.2010. 00.14.00
    meni ovo smrdi na ;oslovni potez tipa "hajde malo da ispratim svijetske trendove, treba mi para"...zbog ovog albuma ne postoji razlika izmedju kelis i cece koja je nekad pjevala vrcave popjevke na ilidzanskom festivalu a danas radi neke house london remixe sopstvenih pjesama..trend ko trend
  • Gravatar for glem
    glem (gost) | 13.06.2010. 13.35.48
    bdat tozzo, mozes malo da pojasnis to oko ilidze? kontekst i to? po meni je ilidzanski festival jedna od respektabilnijih institucija narodne muzike iza koje su ostale neke besmrtne pesme.
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 13.06.2010. 13.51.30
    @komsa Vidis da je potrebno.. Svakom ponesto, nekom(meni) nista.
  • Gravatar for liz
    liz (gost) | 13.06.2010. 14.43.05
    dobar bre album
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 14.06.2010. 12.44.09
    @glem upravo zbog toga i spominjem da ta ista ceca nije imala kvalitetnu pjesmu na ilidzanskom festivalu nego vrcavu popjevku
  • Gravatar for limenimoljac
    limenimoljac (gost) | 18.06.2010. 15.52.04
    A Timberland nije pomogao? au o.0
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.