Popboks - DAMIR AVDIĆ - Mein Kapital [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 02.04.2012. 07:52 · 6

DAMIR AVDIĆ

Mein Kapital

(Kapital Rekord)

Ove 2012. neće biti kraj sveta, ali ono što sledi, ako je verovati Damiru Avdiću, ne miriše na dobro

Jelena Maksimović

Ocena:
7


7/10

 

Bosanski psiho je snimio četvrti solo album na kome sučeljava predvodnike globalnih protesta uperenih protiv perjanica finansijskog sistema, anonimne internet komentatori, desničare, zvezde rijalitija i običan puk. Ili kao u pesmi La Džigeracion – na jednom mestu su Slavoj Žižek, Lady Gaga, Noam Chomsky i Karleuša. 

Ovaj višestruko talentovan čovek (pesnik, pisac, performer), svoj izraz pronalazi i u muzici, koja je formalno svedena na gitarski rif koji se ponavlja, čime je pažnja slušaoca usmerena na sadržaj tekstova. Savremeni protestni pesnik, ironičan i direktan, Avdić otvara album proročkom 2012 koja najavljuje da najgore tek predstoji - “sve je na svom mjestu…/u Italiji Berluskoni/na biralištima moroni”. Igrokaz Katalonija Sparta Galicija kroz priču o Rodrigu, Konstantinu i neimenovanom francuskom Romu opisuje (nesnađenu) Evropu u krizi.  

Izbacujući svu žuč koju oseća uz distorziju, Avdić deluje na slušaoca kao šut u stomak, efektan je samo u malim dozama. Kako album odmiče i kvalitet i pažnja opadaju. Svima sve po spisku, bez pardona, vulgarno, Damir Avdić od antiglobalističkih protesta pravi cyber pornić (Revolucionarna lava), a pažnju dežurnih dušebrižnika privućiće pozivanje na Lennona, Black Sabbath, Hitlera i Ničea u numeri Bog je koncept

U obraćanju ocu anarhizma (Bakunjine), Avdić iskazuje prezir prema današnjim “revolucionarima” koje vidi kao “markstističke smradove” okrenute  marketingu i zgrtanju novca. Time je na sebe navukao gnev komentatora, koji su ga proglasili “trubadurom desnice” koji je neinformisan, a njegove poruke politički neodgovorne i opasne. Reagujući na ključne reči (Romi, revolucija, amalgam Mein Kampfa i Das Kapitala u naslovu), previđa se da iza Avdićeve ideološke papazjanije leži gnev običnog čoveka koji oseća da je danas svaka plemenita ideja obesmišljena i uprljana. I one sa Occupy Wall street i japije prekoputa, i domaće i strane levičare i desničare, Avdić bi najradije oterao u materinu.

Pa tako na Damira Avdića možemo gledati kao na poslednjeg pankera koji ne vidi da je na njemu da nudi bilo kakvo rešenje ili da bude odgovoran u javnom govoru, a time što sublimira opšte nezadovoljstvo osvaja mali prostor slobode za sebe i svoje slušaoce.

 

Preslušajte kompletan album:



Komentari

  • Gravatar for Hebo Wire
    Hebo Wire (gost) | 02.04.2012. 14.28.58
    ma Graha prdi ko i obicno...
  • Gravatar for trtule
    trtule (gost) | 02.04.2012. 21.02.05
    ne bi da cepidlacim ali nije vise berluskoni u italiji. ako se pesma zove 2012 nek ne servira informacije iz 2008. ili koga zabole?
  • Gravatar for starac focho
    starac focho (gost) | 02.04.2012. 22.10.14
    svaka cast: vokal - mujo gitara - haso produkcija - suljo tekstovi - fata muzika - koja muzika bolan? veseli bosanci, svaka vam se dala, ovo je ludje od nadrealista! a to je konplimenat! bolan!
  • Gravatar for Njegov najjaci cinizam je u tome sto
    Njegov najjaci cinizam je u tome sto (gost) | 03.04.2012. 06.41.50
    Zivi u Sloveniji! I samo zbog toga stujem to sto radi.
  • Gravatar for Rejhan Demirdžić
    Rejhan Demirdžić (gost) | 04.04.2012. 02.01.58
    Majn kokuz
  • Gravatar for jashar kowalski
    jashar kowalski (gost) | 25.12.2012. 20.42.35
    ....vraca nam se Silvio, "trtule", tol'ko o zastarjelosti....
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.