Popboks - PARANORMAN – Chris Butler i Sam Fell - Strava za malu i veliku decu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 30.11.2012. 15:43 · 2

PARANORMAN – Chris Butler i Sam Fell

Strava za malu i veliku decu

ParaNorman je, naravno, prilagođen senzibilitetu mlađe publike, ali, bez obzira na svu komediju, sadrži nekoliko istinski jezovitih momenata. U pitanju je jedan od retkih animiranih filmova u kojima podjednako mogu da uživaju odrasli i deca, a već to je veliki, veliki plus

Đorđe Bajić

Ocena:
9
Đorđe Bajić


9/10

Originalni naziv: ParaNorman
Scenario: Chris Butler
Glasovi: Kodi Smit-McPhee, Christopher Mintz-Plasse, Anna Kendrick, Tucker Albrizzi, Casey Affleck, John Goodman
Žanr: Animirana horor-komedija/triler
Trajanje: 92 min
Proizvodnja: SAD, 2012.

 

Norman Babcock (Smit-McPhee) je jedanaestogodišnjak koji odrasta u zabačenom američkom gradiću Blithe Hollow. Zbog dara koji poseduje (može da komunicira sa mrtvima), Norman biva odbačen i ismejan od strane školskih drugova, pa čak i starije sestre Courtney (Kendrick). Dečak traži utehu u horor filmovima, razgovorima sa pokojnom bakom i novostečenom prijatelju, debeljuškastom Neilu (Albrizzi). A onda dolazi noć koja će promeniti sve... Drevna veštičja kletva počinje da se ostvaruje i živi mrtvaci izlaze iz grobova. Na Normanu i njegovim prijateljima je da, kako znaju i umeju, spasu grad. Da li će u tome uspeti?

Chris Butler, ko-režiser i scenarista ParaNormana, stekao je dobru reputaciju radeći na tematski sličnim filmovima Mrtva nevesta i Koralina, takođe stop-motion ostvarenjima sa zdravom dozom morbidnog i natprirodnog. ParaNorman je njegova prva režija. Doduše, ne samostalna. Pomogao mu je Sam Fell (Pusti vodu dok miševi odu, Priča o Desperou). ParaNorma je izuzetno efektan kao komedija (po tonu povremeno podseća na ranog Petera Jacksona), ali i kao omaž filmskom hororu. Butler očigledno odlično poznaje žanr strave i užasa i njegove konvencije, pa koristi svaku priliku da se sa njima poigra (verziraniji će lako uočiti posvete Šestom čulu, Noći veštica, Petku trinaestom, Sajlent Hilu...). Film, naravno, jeste prilagođen senzibilitetu mlađe publike, ne očekujte zombi pokolj i vađenje creva, ali, bez obzira na svu komediju, sadrži nekoliko istinski jezovitih momenata. U pitanju je jedan od retkih filmova u kojima podjednako mogu da uživaju i odrasli i deca, a već to je veliki, veliki plus.

Sa tehničke strane, animacija je izvanredna, kao i 3D. Likovi su upečatljivi, na granici grotesknosti, ali uverljivi i dobro uklopljeni u priču. Butler i Fell su udruženim snagama snimili odličan film, superiorniji i znatno hrabriji u odnosu na u finansijskom pogledu višestruko uspešniji Hotel Transilvanija. Šteta je što ParaNorman nije prošao bolje u bioskopima, ali je za sve poklonike horora velika dobit što film poput ovog uopšte postoji. Kultna Noćna mora pre Božića je konačno dobila dostojnog naslednika.
 

 



Komentari

  • Gravatar for fanfara karbon
    fanfara karbon (gost) | 01.12.2012. 19.30.18
    moj brat je radio na ovom filmu. dugo su ga pravili. mesecima i mesecima. pipavo je to, lutkice majušne, oči su pogubili. kada dođe u srbiju pitaću ga za detalje.
  • Gravatar for nick
    nick (gost) | 03.12.2012. 18.15.34
    ajde, pa nam javi!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige