Popboks - STRAY DOGG - Fire’s Never Wrong [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 07.12.2012. 10:51 · 17

STRAY DOGG

Fire’s Never Wrong

Drugi album autora koji je naterao dvadesetogodišnjakinje da se ponovo lože na momke sa gitarama

Jelena Maksimović

Ocena:
8
Jelena Maksimović


8/10

 

“Ej, super je muzika koju si mi poslala. Nego, gde si našla ovog Stray Dogga? Nisam čuo za njega pre,” napisao je pre godinu dana prijatelj sa one strane bare sa kojim povremeno razmenjujem informacije o novoj muzici. “On je momak koji se pojavio kod nas na sceni,” odgovorila sam penfriendu, koga je više od toga da je Stray Dogg iz Srbije, iznenadila činjenica da je on tada imao 25 godina. Taj nežni, ali ipak znalački vokal, provučen kroz fini americana tretman i teme u vezi sa slomljenim srcem i stanjem duše nekon toga, koje sugerišu da je u pitanju osoba izvesnih godina i iskustva, učinile su od Dušana Strajnića svojevrstan fenomen na srpskoj sceni. Posle debija Almost, samizdatog na bandcamp stranici, Stray Dogg je rasprodao prostor u kome je imao zakazan nastup i uspeo da se izbori za veću dvoranu. Možda razlika od nekoliko stotina ljudi ne zvuči epohalno, ali da li se sećate kad je poslednji put neko na domaćoj sceni to uradio?

Pre dve godine niko nije znao za njega, a sada iza Dušana i ekipe stoje dva albuma. Isto kao debi, i drugo izdanje Fire’s Never Wrong je objavljeno besplatno na bandcamp stranici, što može da znači da je autor odlučio da ne čeka bilo čije odobrenje, već da ono što je zamislio može da izvede sam i ponudi na način koji će (potencijalnoj) publici biti dostupniji. Stray Dogg nije puno promenio u svom izrazu, njime i dalje domiraju intimne teme i atmosfera. Ali za razliku od prvenca, koji predstavlja unapređenu verziju akustičnih demo snimaka, Fire’s Never Wrong donosi ambiciozniju produkciju, ne toliko u izvedbi, koliko u samom konceptu, vešto se oslanjajući na “manje je više” maksimu. Neverovatno je koliko topli vokal, koji je u prvom planu, uspeva da stvori širine u zvuku pesama, koje uglavnom imaju pratnju akustične ili slajd gitare. I svi drugi neophodni sastojci country i folk kanona su tu: violina i usna harmonika u Don’t Go; slajd gitara uz podršku ženskog hora u Disappear. Iako započinje kao tipična adult rock ala Dave Matthews band stvar, retka numere sa prisustvom ritam sekcije Soul se završava vokalnom egzibicijom.

 

Srca mladih hipsterki će ogrejati prisustvo Devendre Banharta u pesmi Time, melanholični komad u kome akustična gitara i klavir daju diskretnu podršku preplitanju seksi šaputavog (Banhart) i falseto (Strajnić) glasa. U ovoj pesmi, kao i naslovnoj Fire’s Never Wrong, dolazi od izražaja taj osećaj da osoba koja vam se obraća “zna”, zna nešto više…. o životu, gubitku, porazu nego što vam se čini na prvi pogled. Jer da nije tako, kako stihovi “Everything I’ve known, everything I lived for is blown in the air” zvuče tako uverljivo, što samo pojačavaju violina kao iz horor filma i električna gitara. Sve se rastapa i ponovo sklapa u 1,2,3, gde vas efekat odlaganja glasa i psihodelična gitara, bacaju u izmaglicu u kojoj se tako udobno osećate. Sjajna Whisper rezimira sve što se čuli u prethodnih 35 minuta (And friends I have so many /I need someone to save me/ Oh why can't it be you?) i vraća na početak.

Ni na prethodnom albumu, Strajniću nije falilo samopouzdanja, na svoj nenametljiv način, on je verovao u sebe. Ta posvećenost, vera i ljubav prema muzici izbijaju iz svake njegove pesme. Novinarski pompezno možemo reći da je Stray Dogg daleki izgubljeni rođak Neila Younga ili Grama Parsonsa, ali istina je da je u pitanju jedan običan dečko iz Beograda, doduše sa neobično velikim talentom.

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for J
    J (gost) | 07.12.2012. 18.01.02
    Omot...
  • Gravatar for sondra Locke
    sondra Locke (gost) | 07.12.2012. 19.01.18
    Preslušala sam sve i pročitala ovu recenziju i druge hvalospeve, ali ne mogu da proniknem do trenutka kada ova muzika postaje ono o čemu se sve vreme priča. Ima nešto u njoj (muzici), ali definitivno Stray Dogg nema "ono nešto" a tu ni Devandra ne pomaže... Žao mi je, više sreće na sledećem albumu.
  • Gravatar for MixTape
    MixTape (gost) | 08.12.2012. 00.32.21
    Koliko je prvi album bio odličan, toliko je ovaj album slab. Ko god da je producent, uništio je sve što je mogao da uništi, i potencialno dobar album preokrenuo u totalni promašaj. Ipak, Dukat je car, a Stray Dogg jedan od najbitnijih bendova koji su se desili Srbiji u poslednjih 10 godina.
  • Gravatar for Panikowski
    Panikowski (gost) | 08.12.2012. 01.21.54
    Svi se ubiše da ishajpuju ovaj bend, od dokazivanja kako je to nešto sveCko a naše i kako svi treba da se dive, a ovo je jednostavno samo VEOMA DOSADNO.
  • Gravatar for misko
    misko (gost) | 08.12.2012. 06.50.08
    Nasoj muzickoj sceni fali dosta davanja medijske paznje novim muzicarima, bendovima i zato mislim da je super ovaj, kako kazu, ''hajp'' a ne vecita ista lica nase zasicene rok, alternativne scene uz ozivljavanje nekih staaarih bendova. Fali nam ta sirina prostora, muzickog, filmskog, kulturnog... takodje mislim da ovo ne moze da zavoli, voli, slusa aktivno neko ko se bar delimicno ne oseca kao izvodjac, jer ovaj tip muzike bas igra na tu kartu. Zato bez obzira na broj preslusavanja i hvalospeva ne mozete naterati sebe da vam se dopadne, jer ovo nije muzika koja vam ide dok sedate sa drustvom i kezite se, ili idete sa ribom i dzukcem kolima na plazu, vise je za solo letnje nedeljno vece uz svetlo monitora. Ne znam, ne dizem u nebo ljubitelje ovog benda, niti omalovazavam druge, prosto ovaj zanr muzike te sam nadje... ako ga trazis. Siguran sam da sam naleteo na ovo pre par godina zaobisao bih ga u sirokom krugu ali sada mi bas prija. Jaci plus za prvenac nego drugi album uz veca ocekivanja od produkcije drugog :)
  • Gravatar for kul
    kul (gost) | 08.12.2012. 07.38.54
    Meni je ovo super, bravo
  • Gravatar for Divljan
    Divljan (gost) | 08.12.2012. 14.50.28
    SveCko? ? Gramatiku u ruke A vidim i sam producent do producenta Kritika da ali kritizerstvo ,da bi ispao pametan...
  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 08.12.2012. 15.29.55
    Ja sam ljubitelj ovog benda, odusevljeno i nestrpljivo izcekujem nove pesme, koncerte, spotove... Ali mi je jasno, (na moju iskrenu zalost), da je producent dooobro iskvario ovaj album. Prisnost koja nezno opipava srca je odjednom zadobila distancu... Zasto? Ozbiljna umetnost je bila tu i ranije. Bas, bas steta.
  • Gravatar for blato
    blato (gost) | 08.12.2012. 15.47.12
    Hejtovanje je pogubno za mentalno zdravlje A album ...Jako jako lepo Bravo veliki napredak
  • Gravatar for Panikowski
    Panikowski (gost) | 08.12.2012. 16.57.32
    Divljane, sveCko, srBsko, razumete li? Nema tu nikakva gramatika, ništa slično!
  • Gravatar for Ruksaks
    Ruksaks (gost) | 08.12.2012. 17.56.02
    Album zvuči odlično! Produkcija je apsolutno pogođena, da se išlo na tipičan hipsterski studio-spavaća-soba tretman verovatno bi to bilo još jedno izdanje koje voli samo dvadesetak drugara (ali koje je zbog toga izuzetno posebno, melj, melj, intimno, melj, melj, čini i mene posebnim, melj, melj...). Svaka čast momci i devojke, imate izdanje kojim se slobodno možete pohvaliti bilo gde. Jedina moja zamerka izdanju je što je malo usko u emotivnom smislu, nadam se da će se do sledećeg izdanja desiti i neka iskustva koja će malo podići raspoloženje.
  • Gravatar for n.
    n. (gost) | 08.12.2012. 19.40.31
    Ovo je odličan bend. A produkcija mi se ne čini loša. Čini mi u pojedinim momentima ima dobrih rešenja i fazona. Da li je drugi album bolji ili lošiji u odnosu na prvi... pa, potrebno je vreme da se to pokaže.
  • Gravatar for to je ono kad
    to je ono kad (gost) | 08.12.2012. 21.27.57
    je album sasvim fin, i druzba simpaticna, a onda procitas autogol prenapuhanom loptom recenziju. hm.
  • Gravatar for izvini to je ono kad...
    izvini to je ono kad... (gost) | 11.12.2012. 16.31.37
    ...ali mozda ne bi bilo lose da preciznije kazes da zameras kriticarki na recenziji, a ne bendu na albumu.
  • Gravatar for zorglub
    zorglub (gost) | 11.12.2012. 18.15.49
    Nemam problema sa produkcijom i aranžmanima, normalno je da vremenom postanu ambiciozniji. Ono što meni smeta je jednoličnost. Nadao sam se da će album više ići u pravcu naslovne numere, Fire's Never Wrong, psihodeličnije i sa više instrumentalnih pasaža, nešto slično kao što sviraju na koncertima. Ovako imam utisak da konstantno piše istu pesmu, iako ima potencijala za više. Znači malo više eksperimentisanja i izlaženja iz "sigurne zone" i biće još bolje.
  • Gravatar for Alex
    Alex (gost) | 12.12.2012. 05.42.01
    Čisto da kažem da je bend zlo dobar. Treba mu dati šansu, i kada se uho nauči na njihov zvuk, tada kreće pravo uživanje. Još jednom, odličan bend, jako zanimljive teme, dugački refreni, Opet vrhunski album.
  • Gravatar for hatiserif
    hatiserif (gost) | 12.12.2012. 22.03.39
    sta reci,osim ODLIČNO!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

BEYONCE U KOMBANK ARENI

Živa vatra

Izveštaji

GIRLS - DRUGA SEZONA

Šta žele devojke?

Filmovi

KANYE WEST

Yeezus

Albumi