Popboks - EMIR KUSTURICA - Nisam birao kapitalizam, ali sada se navikavam na njega [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Intervju · 18.12.2012. 11:08 · 13

EMIR KUSTURICA

Nisam birao kapitalizam, ali sada se navikavam na njega

Biće to neobično otvaranje festivala, jedna dobra hologramska makljaža između junaka američkih akcionih filmova i moje malenkosti. Nameravam da Brucea Willisa pretučem na livadi ispred moje kuće na Mećavniku.

Vlada Živanović

Vlada Živanović
 


Emir Kusturica će ove zime na Mećavik dovesti Brucea Willisa kao virtuelnog gosta i Monicu Bellucci koja će zaista u periodu od 16. do 22. januara boraviti na filmskom i muzičkom festivalu Kustendorf na Mokroj Gori. Srpski režiser i osnivač Kustendrofa zakazao je za otvaranje tuču sa slavnim holivudskim glumcem.

„Biće to neobično otvaranje festivala, jedna dobra hologramska makljaža između junaka američkih akcionih filmova i moje malenkosti. Nameravam da Brucea Willisa pretučem na livadi ispred moje kuće na Mećavniku. Napravićemo simulaciju svih Willisovih tuča iz Umri muški, a ja ću mu biti više nego dostojan protivnik. To međutim neće biti glavna stvar na festivalu. Ove godine imamo možda najveći broj dobrih filmova i najboljih autora i svih sedam dana imaćemo podjednako kvalitetan program“, rekao je Emir Kusturica za Popboks.

Koje filmove posebno preporučujute gostujućih autora?

Najpre bih preporučio svima da obrate pažnju na Džaga Jimoua, kineskog autora koji je ove godine napravio Cveće rata. Zatim Matteo Garrone, koji je za mene trenutno najbolji autor u Evropi, a koji nam dolazi sa filmom Rijaliti. Njegov film Gomora o mafiji Kamora u Italiji je po meni verovatno najbolji film poslednje decenije. Ne bi bilo loše pogledati ni film Zveri južnih divljina Bena Zeitilina, perspektivnog američkog autora.

Iako je Kustendorf privatni festival, od samog početka se osnjanja na finansijsku pomoć države. Da li je to jedini model za opstanak ove manifestacije i da li vam smetaju kritike da spadate među one čije projekte država konstantno finansira?

Mislim da opstanak Srbije može lako da se vezuje za tu javno-privatnu saradnju, odnosno partnerstvo sa državom. Kada se to odvoji jedno od drugoga, onda vidite u privatizacijama i drugim uslovima koje prate tu promjenu vlasništva da se dešavaju razni kriminalni aktovi. Problem je što smo mi izabrali kapitalizam. Što se mene lično tiče, ja ga nikada ne bih birao, ali sada se navikavam. Sada moramo svi da se navikavamo na to da kapitalizam ima svoje surove zakone po kojima plasman novca i jačanje tržišta veliku količinu ljudi uvodi u siromaštvo, a mali broj njih u bogatstvo.

U kojoj su fazi izrade vaši filmski projekti Istorija Maroka sa Monicom Bellucci i Na Drini ćuprija zbog kojeg ste počeli izgradnju Kamengrada?

Imam tri, četiri scenarija i na svemu što ste pomenuli trenutno radim. Međutim, najvažniji moj umjetnički projekat je trenutno onaj koji 15. januara treba da završim. Tada treba da predam izdavaču rukopis za novu knjigu priča koja će se zvati Stranac u braku.

Da li će i ta knjiga imati autobiografske elemente kao i Smrt je neprovjerena glasina?

Svako umetničko djelo ima autobiografske elemente. U ovoj knjizi moji junaci imaju druga imena. Glavni junak se zove Aleksa Kalem, njegov otac Braco Kalem, a majka Azra Kalem. To je sve što za sada mogu da kažem.



Komentari

  • Gravatar for Kaleb
    Kaleb (gost) | 18.12.2012. 17.43.55
    NaKALEMilo se svasta nesto. Gotivan je ovaj Kusta jer nije gotovan.
  • Gravatar for Dragan Jeftovic
    Dragan Jeftovic (gost) | 18.12.2012. 17.54.12
    Nisam ni ja biro komunizam, pa sam morao da zivim u njemu 50 godina. Mada vidim da gospodinu sasvim fino ide i u kapitalizmu
  • Gravatar for 24/1
    24/1 (gost) | 18.12.2012. 18.28.05
    imao sam uvek neku odbojnost prema njemu ali uvek i sve više cenim njegov rad i tvrdim da je on jedan od najboljih u svom poslu. u zanatskom, filmskom, smislu u vrhu svetske konkurencije.
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 18.12.2012. 18.40.32
    Veliki je on autor, a to potvrdjuju i gosti koje bez problema uspeva da dovede u tu njegovu vukojebinu. Ej, Johnny Depp, Monica Bellucci...o ovim imenima FEST moze samo da sanja. Inace, Underground je cisto remek delo.
  • Gravatar for levi
    levi (gost) | 18.12.2012. 19.23.50
    a kad si ti to, dragane, ziveo u komunizmu i gde? jel si u Severnoj Koreji ziveo? Ono kod nas, to se zvalo socijalizam. nije bilo tako strasno, realno. bolje nego ovo sad u svakom slucaju. jeziv je tip ovaj kusturica, Underground narocito.
  • Gravatar for moki
    moki (gost) | 18.12.2012. 22.38.13
    kad bi se veliki autori poznavali po 'dovođenju' 'imena' u Srbiju...
  • Gravatar for madrfadr
    madrfadr (gost) | 19.12.2012. 08.00.13
    @moki e, al tu vidiš jad i bedu - Ej, doveo je M Beluči u Srbiju!!!
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 19.12.2012. 15.53.12
    Ljudi, ne izvrcite. Poenta je da Kusturica u filmskom svetu vazi za jednog od najvecih evropskih reditelja, sa cime se ja slazem. Ako neko kaze da su npr. Doli Bel, Otac na sluzbenom putu, Underground...losi filmovi, nema problema. Problem je sto se ovde on posmatra kroz prizmu svojih politickih stavova, sto je besmisleno.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 19.12.2012. 16.34.52
    procitao sam samo naslov. jao si ga nama kad se navikne, misko ce biti malo dete za njega.
  • Gravatar for enonimus
    enonimus (gost) | 19.12.2012. 19.21.51
    pljunete mu pod prozor
  • Gravatar for četri $...
    četri $... (gost) | 19.12.2012. 21.06.50
    ...četri £, četri €, četri ¥, četri рубль...
  • Gravatar for e šinko,
    e šinko, (gost) | 20.12.2012. 04.56.28
    trebalo je da izabereš demokratiju pa sa narodom da se boriš
  • Gravatar for s
    s (gost) | 22.12.2012. 16.33.46
    Koliko moras biti jadan pa da pljujes po Kusti.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.