Popboks - REVIJA AZIJSKOG FILMA - Sunce se rađa na Istoku [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 30.05.2005. 00:00

REVIJA AZIJSKOG FILMA

Sunce se rađa na Istoku

Na jednom mestu za tri dana: najzanimljivija izdanja koja je Azija izbacila u protekle dve godine. Hayao Miyzazyaki, Yajo Yamada, Kim Ki-duk, Bong Joon-ho, Johnny To... Pobednici Berlina, Venecije, San Sebastijana... Revija koja se unapred konkuriše za jedan od ključnih kulturnih događaja godine

REVIJA AZIJSKOG FILMA
REVIJA AZIJSKOG FILMA
Sunce se rađa na Istoku
Na jednom mestu za tri dana: najzanimljivija izdanja koja je Azija izbacila u protekle dve godine. Hayao Miyzazyaki, Yajo Yamada, Kim Ki-duk, Bong Joon-ho, Johnny To... Pobednici Berlina, Venecije, San Sebastijana... Revija koja se unapred konkuriše za jedan od ključnih kulturnih događaja godine

Mesto: Sava centar, velika sala
Vreme: 8, 9. i 10. jun
Organizatori: Visionary Thinking, Delta Video, Cinears I Sava Centar


PUSTINJSKI RATNIK
PUSTINJSKI RATNIK (Musa - The Warrior)
Distribucija: DELTA VIDEO
Južna Koreja/2001.
Režija: Kim Sung-su
Uloge: Zhang ziyi, Jung woo-sung, Ahn sung-gi, Joo jin-mo
Trajanje: 129 minuta
Vreme: 8. jun 2005. u 18.00h
Godine 1375, na smeni dinastija Zuan i Ming, Kina je bila u haosu. Drevno korejsko kraljevstvo na čelu sa dinastijom Korio šalje delegaciju sa mnogo diplomata, ratnika i nemih robova, kao pregovarače koji treba da učvrste mir sa novom kineskom dinastijom Ming. Delegacija je proglašena za špijune i proterana u izgnanstvo u udaljenu pustinju. Na putu ih napadaju trupe dinastije Yuan koje ubijaju sve vojnike dinastije Ming i jedini koji prežive su Korio ratnici. Glavni pregovarač, general Coi Jung odlučuje da se moraju vratiti u kraljevinu Korio preko neprijateljske teritorije.
Raskošno snimljen spektakl koji je kreirala ekipa koja je dobila Oskara za Pritajeni tigar, skriveni zmaj .
Kim Sung-su je rođen u Seulu, 1961. godine. U vreme snimanja, »MUSA« je bio film sa najvećim budžetom u istoriji korejske kinematografije.
Filmografija:
  • Dead End (1993)
  • Run Away (1995)
  • Beat (1997)
  • City of the Raising Sun (1998)
  • Please Teach Me English (2003)


SUMRAK SAMURAJA
SUMRAK SAMURAJA (Tasogare seibei, Japan/2002)
Režija: Yoji Yamada
Uloge: Horoyuku Sanada, Rie Miyazawa, Nenji Kobayashi, Ren Osuga
Trajanje: 129 minuta
Distribucija: Cinears
Vreme: 8. jun 2005. u 20.30h
Seibei, samuraj niskog ranga, vodi svoj život činovnika u Japanu sredinom 19. veka. Udovac, brine se o dve ćerke i senilnoj majci. Zato je prinuđen da se bavi i poslovima nepriličnim za status jednog samuraja. Kada se Tomoe, njegova ljubav iz detinjstva, razvede od brutalnog muža, ukazuju se nove mogućnosti za njega. I pored toga što se japanski feudalni sistem raspada, Seibei je odlučan da poštuje kodeks samuraja i osećaj za socijalna pravila društva u kome živi.
Film je učestvovao na preko 30 svetskih festivala a nominovan je i kao japanski kandidat za Oskara u kategoriji „Najbolji strani film“.
Yoji Yamada je rođen 13. septembra 1931. u Osaki. Diplomirao je na univerzitetu u Tokiju 1954. godine i odmah se zaposlio u velikoj TV kući Shochiku, kao asistent režije. Sumrak samuraja je Yamadin 77. film. Snimio ga je 41. godinu posle svog debija - Stranger Upstairs (1961). Poznat je po najdužoj seriji snimanoj na filmski način, Tora-san , koju je pokrenuo 1969. godine.
HAURUOV POKRETNI ZAMAK
HAURUOV POKRETNI ZAMAK (Hauru No Ugoku Shiro, Japan/2004)
Režija: Hayao Miyazaki
Animacija
Trajanje: 119 minuta
Distribucija: Cinears
Vreme: 8. jun 2005. u 23.00h
Osamnaestogodišnja devojka, zarobljena u telu stare žene od posledica kletve, traži pomoć od strašnog čarobnjaka koji živi u pokretnom zamku koga čuvaju demoni. Između mlade devojke i čarobnjaka se razvija turbulentna ljubavna priča.
Scenario je napisan na osnovu romana britanske spisateljice Diane Vin Džons. U ovom novom čudesnom filmu animatorskog studija Gibli, majstor Mijazaki prati ton prethodnog filma Spirited Away . Kao i obično u njegovim filmovima, muziku je napisao Joe Hisaishi. Film je dobitnik nagrade Gold Osella filmskog festivala u Veneciji 2004. godine.
Hayao Miyazaki je rođen 1941. godine i važi za jednog od najvećih animatora svih vremena.
Selektivna filmografija:
  • Lupin III (1979)
  • Nausicaa (1984)
  • Laputa: Castle in the Sky (1986)
  • My neighbor Totoro (1988)
  • Kiki's Delivery Service (1989)
  • Porco Rosso (1992)
  • Princess Mononoke (1997)
  • Spirited Away (2002)


KUĆA LETEĆIH BODEŽA
KUĆA LETEĆIH BODEŽA (Shi mian mai fu, Kina/2004)
Režija: Yimou Zhang
Uloge: Takeshi Kaneshiro, Andy Lau, Ziyi Zhang
Trajanje: 119 minuta
Distribucija: Cinears
Vreme: 9. jun 2005. u 18.00h
Za vreme vladavine dinastije Tang u Kini, tajna organizacija poznata kao Kuća letećih bodeža, pokrenula je otpor vlasti. Oficir policije Leo, šalje policajca Jina da istraži slučaj mlade plesačice po imenu Mei, za koju postoje obaveštenja da je u vezi sa tajnom organizacijom. Leo je hapsi, a Jin je oslobađa, kao deo zavere kojom bi se pridobilo njeno poverenje i preko nje, došlo do novog vođe tajne organizacije. Spektakularno snimljena priča o klasičnom ljubavnom trouglu sa političkom intrigom u pozadini.
Yimou Zhang je rođen u Xian Shaanxiu, 1951. godine. Diplomirao je na filmskoj akademiji u Pekingu. Svestran filmski stvaralac koji jeu svojoj dugoj karijeri radio na mnogobrojnim filmovima, kao režiser, scenarista, producent, montažer, pa čak i kao glumac.
Selektivna filmografija (režija):
  • Red Sorghum (1987)
  • Codename Cougar (1989)
  • Raise the Red Lantern (1991)
  • The Story of Qui Ju (1992)
  • Shanghai Triad (1995)
  • Happy Times (2001)
  • Hero (2002)
  • Riding Alone For Thousand of Miles (najavljeno za 2005)


UDARNA VEST
UDARNA VEST (Dai Si Gein, Hong Kong/2004)
Režija: Johhny To
Uloge: Kelly Chen, Nick Cheung, Richie Jen
Trajanje: 90 minuta
Distribucija: Visionary Thinking
Vreme: 9. jun 2005. u 20.30h
Pet pljačkaša banke su ponizili stotine policajaca i pred očima TV publike, učinili da izgledaju krajnje nesposobno.
Jedna odlučna inspektorka ima plan kako da vrati ukaljani ugled policije. Ona upada u soliter koji pod opsadom drže kriminalci, predvodeći tim specijalaca opremljenih mini kamerama koje prate uživo sve što se dešava u zgradi. I tu počinje (dez)informacioni rat sa nepredvidivim posledicama.
Udarna vest je prikazana u oficijelnoj selekciji Kanskog festivala 2004. godine. Reditelj Johnny To je rođen 1955. godine i već duže vreme je jedan od najproduktivnijih i najpriznatijih filmskih stvaralaca u Aziji. Koosnivač je produkcijske kuće Milkyway Image.
Selektivna filmografija:
  • The Heroic Trio (1993)
  • Running Out of Time (1999)
  • Love on a Diet (2001)
  • Fulltime Killer (2001)
  • My Left Eye Sees Ghosts (2002)
  • PTU (2003)
  • Yesterday Once More (2005)
  • The Mission


OKO
OKO (Khon hen phi, Tajland/2002)
Režija: Oxide Pang Chun/Danny Pang
Uloge: Angelica Lee, Lawrence Chou, Chutcha Rujinanon, Yut Lai So
Trajanje: 110 minuta
Distribucija: Cinears
Vreme: 9. jun 2005. u 23.00h
Mladoj slepoj devojci je transplantirana rožnjača u pokušaju da joj se povrati vid. Posle operacije, devojku uznemiruje zastrašujuća propratna pojava. Uz vid, stekla je i sposobnost da vidi duhove. A neki od tih duhova su vrlo neprijateljski raspoloženi. To je primorava da krene u potragu za preminulim vlasnikom transplantirane rožnjače i ispita njegovu prošlost.
Priče o duhovima su duboko ukorenjene u tradiciji i istoriji tajlandske civilizacije i česta su tema u njihovim filmovima. Film je učestvovao na brojnim svetskim SF i horor festivalima, a osvojio je nagradu publike za najbolji film na festivalu u Malagi (2003) i više nagrada na festivalu u Hong Kongu.
Braća blizanci Oksid i Deni Pang, rođeni su 1965. godine. Počeli su karijeru u Hong Kongu, Oksid kao kolorista a Deni kao montažer. Po povratku u Bankok, 1999. godine snimaju prvi zajednički potpisan film (Bangkok Dangerous ) u kome su udružili svoj talenat.
Filmografija:
  • Bangkok Dangerous (1999)
  • Nothing to Loose (2002)
  • The Eye 2 (2004)
  • Leave Me Alone (2004)


PRIČA O DVE SESTRE
PRIČA O DVE SESTRE (Janghwa, Hongryeon)
Južna Koreja/2003.
Scenario i režija: Kim Jee-woon
Uloge: Kap-su Kim, Jung-ah Yum, Su-jeong Lim, Geun-yeong Mun
Trajanje: 114 min.
Distribucija: visionary thinking
Vreme: 10 jun 2005. u 18.00h
Natprirodni horor Kim Jee-woon-a je inspirisan drevnom korejskom narodnom pričom. Smeštena u izolovanu kuću na jezeru, priča počinje sa dve devojčice, Su-mi i Su-yeon koje se vraćaju kući posle perioda provedenog u mentalnoj bolnici u kojoj su se našle nakon smrti svoje majke. U međuvremenu, njihov otac se ponovo oženio ženom koju obe devojčice preziru. Čudne, nasilne vizije počinju da uznemiravaju Su-mi i ona postaje sve sigurnija da nova očeva žena krije duboku i mračnu porodičnu tajnu.
Svoju rediteljsku karijeru Kim Jee-woon je započeo 1998. filmom The Quiet Family , horor komedijom koja je napravila značajan uspeh na korejskim bioskopskim blagajnama. Sledile su još dve komedije, da bi se vratio žanru nešto kraćom formom sa danas kultnim omnibusom Three u kojem su svoje segmente pored Kima režirali i Peter Chan i Nonzee Nimibutr. Kimova priča pod imenom Memories je doživela izvrsne kritike tako da je već sledeći Kimov korak bio utvrđivanje statusa horor majstora upravo remek delom A Tale of Two Sisters.
SEĆANJA NA UBISTVO
SEĆANJA NA UBISTVO (Salinui chueok, Južna Koreja/2003)
Režija: Bong Joon-ho
Uloge: Song Kang-ho, Kim Sang-kyung, Kim Roe-ha, Song Jae-ho
Trajanje: 129 minuta
Distribucija: Visionary Thinking
Vreme: 10. jun 2005. u 20.30h
Južna Koreja, 1986 godina. Zemlja je još uvek pod kontrolom vojnog režima. Dva seoska policajca i jedan detektiv specijalac, poslat iz grada kao ispomoć, istražuju seriju brutalnih, seksualno motivisanih ubistava. Njihov grubi metod rada graniči se sa očajem i sa svakim novim ubistvom postaje sve manje kontrolisan.
Film je zasnovan na istinitoj priči o zastrašujućoj seriji ubistava koji su potresali Koreju od 1986 do 1991. Učestvovao je na brojnim svetskim festivalima, a osvojio je nagrade za najbolji film na festivalu u Tokiju 2003. godine, zatim četiri nagrade na festivalu policijskog filma Cognac 2004. Nagrada FIPRESCI žirija na festivalu u San Sebastijanu 2003. godine ima sledeće obrazloženje: „Za pružanje novog pogleda na korene policijske represije u diktatorskom rešenju pod plaštom potere za serijskim ubicom“.
Bong Joon-Ho je rođen 1969. godine. Osim režije, bavi se i pisanjem scenarija. Sećanja na ubistvo je njegov drugi film, pre toga je 2000. godine režirao film Pas koji laje, ne ujeda (Flandersui gae)
SAMARIĆANKA
SAMARIĆANKA (Samaritan Girl, Južna Koreja/2004)
Režija: Kim Ki-duk
Uloge: Kwak Ji-min, Seo Min-jeong, Lee Eol, Hyun-Min Kwon, Young Oh, Gyun-Ho Im, Lee Jong-gil
Trajanje: 95 minuta
Distribucija: Visionary Thinking
Vreme: 10. jun 2005. u 23.00h
Dve maloletne učenice se prostituišu posle škole. Dok jedna ulazi u seksualne odnose sa klijentima, druga vodi knjigu rezervacija i naplate. Neočekivana zaslepljenost i fatalni incident, stavljaju njihovo prijateljstvo na probu.
Jedan od najagresivnijih reditelja modernog filma nam donosi priču koja kombinuje seks, duhovnost, žrtvovanje, iskupljenje i osvetu.
Nagrada za najbolju režiju na filmskom festivalu u Berlinu 2004. godine.
Kim Ki-duk je rođen 1960. godine. Studirao je umetnost u Parizu, ali se smatra samoukim filmskim umetnikom.
Filmografija:
  • Wild Animals (1996)
  • Crocodile (1996)
  • The Birdcage Inn (1998)
  • The Isle (2000)
  • Real Fiction (2000)
  • Address Unknown (2001)
  • Bad Guy (2001)
  • The Coat Guard (2002)
  • Spring, Summer, Fall, Winter...and Spring (2003)
  • 3-Iron (2004)




Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi