Popboks - KAKO JE BIO ROKENROL – Izabrani tekstovi Branka Vukojevića (1975-1991) - Na korak više od slavnih [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 08.06.2005. 00:00

KAKO JE BIO ROKENROL – Izabrani tekstovi Branka Vukojevića (1975-1991)

Na korak više od slavnih

Ovo je knjiga koju nećete čitati u prevozu ili nositi sa sobom na letovanje. Držaćete je na počasnom mestu u svojoj kolekciji važnih knjiga o rock 'n' rollu, čitaćete je kao referencu za mnoge stavove o popularnoj muzici i bićete ponosni što i mi imamo jednog svog u Aleji Velikana rock kritike

Svetlana Đolović

Kada sam razmišljala kako bih mlađim čitaocima mogla da dočaram ko je bio Branko Vukojević, setila sam se filma Korak do slave (Almost Famous - Cameron Crowe, 2000). Zamislila sam da je Willim Miller (C. Crowe) zapravo Branko, da je bend Stillwater (Allman Brothers Band, Led Zepellin, Eagles) zapravo Idoli, Bijelo Dugme, Azra, a da je magazin Rolling Stone ustvari Džuboks. Na soundtracku bi se čulo puno Beatlesa, Kinksa, Elvisa Costella..., a sve ostalo bi bilo manje-više isto.
KAKO JE BIO ROKENROL – Izabrani tekstovi Branka Vukojevića (1975-1991)
Kao što je taj film za mene jedno divno putovanje u nepreživljeno ali doživljeno vreme, tako sam i ovu priču o knjizi Kako je bio rokenrol (Društvo ljubitelja popularne kulture, 2005) doživela kao vremeplov kroz najveće domete domaćeg rock novinarstva ikad - za trideset godina od Brankovog prvog teksta još nije pojavio novinar čiji je celokupni opus nadmašio njegov uticaj, kvalitet i širinu.
No, da ne bih zvučala nepravedno prema nekolicini vrsnih talenata ove kod nas najpotcenjenije od svih vrsta novinarskog izraza, naglasiću pionirski napor (i uspeh) Branka Vukojevića da zvanju rock novinara da dignitet i ozbiljnost koja je ohrabrila celu jednu generaciju kritičara, i profinila i obrazovala celu jednu generaciju slušalaca muzike kod nas.
Njegov stil, odmeren, precizan i nadahnut, a nadasve jednostavan i prijemčiv, plenio je svojom iskrenošću i uverljivošću, bilo da je pisao o fenomenima, ličnostima, albumima ili u razgovoru sa poznatim domaćim i stranim muzičarima. Njegova subjektivnost je imala težinu aksioma. Svoje utiske i stavove nikada nije izricao olako ili dnevno-politički i to je njegovom pisanju dalo svevremenost koja potvrđuje smisao postojanja ove knjige. Uvid u izabrane tekstove ovog izuzetnog novinara ostavlja dva snažna utiska: 1. koliko se neke najbitnije stvari u sagledavanju kretanja u popularnoj kulturi nisu promenile, 2. koliko danas domaća muzika ne postoji. Njegova veština da sagleda probleme i da projektuje njihove uzroke i posledice, podseća još jednom na ogroman gubitak za ovu sredinu, koji je s jedne strane posledica njegove (odlazak u inostranstvo), a sa druge strane Božije odluke (prerana smrt).
Među temama i junacima njegovih tekstova svako će neizostavno naći nešto za sebe. Samo ću reći da je njegova studija o najvećoj grupi svih vremena vredna koliko i najbolja inostrana izdanja na tu temu. I da sam čitajući njegove tekstove i intervjue sa Idolima i Bregovićem pomislila na trenutak da smo u centru globalnih zbivanja, a ne na margini svega. Jedno je sigurno, čovek takvog talenta, erudicije, informisanosti i ukusa sa lakoćom bi čak i u ovoj svekolikoj današnjoj muzičkoj zbrci našao pojave i imena, dovoljno vredne i izazovne za njegovo lucidno promišljanje.
KAKO JE BIO ROKENROL – Izabrani tekstovi Branka Vukojevića (1975-1991)
Za generaciju Brankovih vršnjaka i onih koji su odrasli na njegovim tekstovima, ova knjiga ima opštekulturnu i neizbežno, sentimentalnu vrednost. Za mlade, znatiželjne čitaoce i slušaoce muzike, kao i drske i ambiciozne mlade kritičare ova knjiga ima, pored ostalog, vrednost priručnika. Kako se može biti blag u strogosti, duhovit bez jeftinoće, suptilno ličan i enciklopedijski relevantan.
U eri digitalne komunikacije, vraćanje listanju stranica velike i teške knjige još jednom podseća na čaroliju jednog drugog vremena. Ovo je knjiga koju nećete čitati u prevozu ili nositi sa sobom na letovanje. Držaćete je na počasnom mestu u svojoj kolekciji važnih knjiga o rock 'n' rollu, čitaćete je kao referencu za mnoge stavove o popularnoj muzici i bićete ponosni što i mi imamo jednog svog u Aleji Velikana rock kritike.
Na korak od slavnih, onih korak ili više od slave, Branko Vukojević je uspeo da iskorači još mnogo, mnogo dalje.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige